Instanța supremă a respins „manevra” prin care CSM dorea desființarea Secției penale a Curții de Apel Constanța

Data:

Un complet de cinci judecători de la instanța supremă a modificat radical acțiunea disciplinară dispusă de judecătorii din CSM care i-au sancționat pe cinci judecători de la Curtea de Apel Constanța.

Doar două judecătoare, Georgiana Tudor Anghel și Valentina Boboc au fost sancționate cu „avertisment”, acțiunea Inspecției Judiciare, conduse pe atunci de Lucian Netejoru, fiind anulată în cazul altor trei judecători de la Secția penală a CA Constanța.

Inițial, Secția pentru Judecători în materie disciplinară a CSM a decis pentru cele două retrogradarea de la gradul profesional de judecător de curte de apel la cel de judecător de tribunal. „Aplică doamnei Anghel Tudor Georgiana – judecător în cadrul Curţii de Apel Constanţa sancţiunea disciplinară constând în „avertisment” pentru săvârşirea abaterii disciplinare prevăzute de art. 99 lit. m) teza a doua din Legea nr. 303/2004.

În temeiul art. 100 lit. a) din Legea nr. 303/2004, aplică doamnei Boboc Valentina – judecător în cadrul Curţii de Apel Constanţa sancţiunea disciplinară constând în „avertisment” pentru săvârşirea abaterii disciplinare prevăzute de art. 99 lit. m) teza a doua din Legea nr. 303/2004”, se arată în decizia definitivă a instanței supreme.

Sancțiuni anulate

În cazul celorlalți trei judecători sancționați de CSM, Înalta Curte a stabilit să respingă acțiunea.

„Respinge acţiunea disciplinară faţă de domnul judecător Coadă Ciprian, doamna judecător Suciu Iulia Cezara şi domnul judecător Ungureanu Virgil-Marius pentru săvârşirea abaterii disciplinare prevăzute de art. 99 lit. m) teza a doua din Legea nr. 303/2004”, se arată în decizia instanței supreme.

Articolul menționat face referire la „nerespectarea în mod nejustificat a dispozițiilor ori deciziilor cu caracter administrativ dispuse în conformitate cu legea de conducătorul instanței sau al parchetului ori a altor obligații cu caracter administrativ prevăzute de lege sau regulamente”.

Decizia ÎCCJ în dosarul celor cinci judecători cu Inspecția Judiciară este definitivă. Ea a fost luată  cu opinia separată a judecătorului Cosmin Horia Mihăianu care s-a pronunțat în sensul „respingerii acţiunii disciplinare faţă de doamna judecător Anghel Tudor Georgiana şi doamna judecător Boboc Valentina şi pentru săvârşirea abaterii disciplinare prevăzute de art. 99 lit. m) teza a doua din Legea nr. 303/2004”.

Citește și: Parlamentul European a declarat Rusia „stat sponsor al terorismului”

Cine este judecătorul Coadă

Ciprian Coadă este judecător la Curtea de Apel Constanța de 8 ani, din 2013. În 2017, el a propus, într-o dezbatere privind modificarea codurilor penale și de procedură penală, ca abuzul în serviciu să se aplice și în cazul legislației secundare.

Tudorel Toader, ministrul justiției, a respins propunerea. El unul dintre cei mai vehemenți judecători împotriva mutilării legilor Justiției, care și-a asumat scrisorile magistraților și a participat la protestele aferente, a fost suspendat din activitate timp de patru luni.

Coadă este unul dintre judecătorii care au criticat înființarea Secției Speciale de investigare a magistraților.

Iulia Cezara Suciu este primul judecător care l-a condamnat pe fostul președinte al Consiliului Județean Constanța, Nicușor Constantinescu, pe vremea când acesta era la conducerea instituției și avea o influență extrem de puternică în Constanța. Ulterior, Iulia Cezara Suciu l-a judecat pe Constantinescu și în alte spețe.

Georgiana Anghel Tudor și Ciprian Coadă sunt judecătorii care au „închis” tripleta Constantinescu-Mazăre- Strutinschi de la Constanța condamnându-l definitiv pe Sorin Strutinsky la 10 ani și 8 luni de închisoare.

Deciziile celor sancționați

De altfel, printre cei trimiși la închisoare de judecătorul Coadă se numără și Mircea Băsescu, fratele fostului președinte Traian Băsescu, condamnat definitiv la 4 ani de închisoare cu executare, în iunie 2016; Dănuț Căpățână, fostul manager al Spitalului Județean Constanța, condamnat definitiv la 10 ani de închisoare cu executare, în aprilie 2018.

Acțiunea disciplinară a fost deschisă în timpul mandatului lui Marius Epure, fostul președinte al Curții de Apel Constanța. Epure este cel care l-a achitat pe Radu Mazăre pentru că a vândut curtea Palatului Regal din Mamaia, de 1,5 hectare, cu 23 euro/mp, spunând că fapta nu e prevăzută de legea penală. În primă instanță, Mazăre fusese condamnat la 6 ani de închisoare cu executare.

Citește și: Medicul Beuran, achitat după anularea interceptărilor. Diferența dintre martorul sincer și cel fidel

Judecătorul Marius Cristian Epure locuiește într-o vilă de 245 mp în cartierul rezidențial Compozitori, pe un teren care apare în dosarul Retrocedărilor, în care fostul primar Radu Mazăre a fost condamnat definitiv la 9 ani de închisoare cu executare.

Pe 13 decembrie 2021, Secția pentru Judecători în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii a dictat sancțiuni fără precedent pentru cinci magistrați ai Curții de Apel Constanța, judecători ai Secției Penale.

Magistratul Ciprian Coadă a fost suspendat pentru o perioadă de patru luni, magistrații Valentina Boboc și Georgiana Anghel Tudor au fost retrogradate de la gradul profesional de judecător de curte de apel la cel de judecător de tribunal, iar magistraților Iulia Cezara Suciu și Marius Virgil Ungureanu le-a fost diminuată indemnizația de încadrare lunară brută cu 25%, pentru o perioadă de un an.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Virgil Burlă
Virgil Burlă
Virgil Burlă este jurnalist din 2000. A început la Iași, apoi a continuat la București, unde s-a specializat ca reporter pe domeniul justiției. Mai colaborează cu Europa Liberă România.
1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Ce cred rușii despre adevărații vinovați pentru atacul terorist din Moscova | Aktual24

Un sondaj realizat în capitala Rusiei de jurnaliștii de...

Patronul Fermei Dacilor scapă de arestul la domiciliu

Patronul Fermei Dacilor, Cornel Dinicu, scapă de arestul la...

Parchetul European a pus sechestru pe bunuri în valoare de 2,4 milioane de euro din România

Parchetul European, condus de Laura Codruța Kovesi, a pus...