Iohannis contrazice PNL și PSD: Nu contestăm votul pe Schengen la CJUE. Nu boicotăm

Data:

România nu va ataca la Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) decizia Consiliului JAI împotriva aderării țării noastre la spațiul Schengen, a anunțat președintele Klaus Iohannis, miercuri, la Bruxelles.

De asemenea, Iohannis a menționat că statul român nu va boicota Austria, pledând pentru rezolvarea diferendului cu Viena prin diplomație și negociere.

Anunțul președintelui vine în contextul în care ministrul PSD al Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat că deja Compania Națională pentru Autostrăzi și Infrastructură Rutieră (CNAIR) își va muta conturile de la BCR, în semn de protest, iar europarlamentarul PNL Rareș Bogdan a cerut atacarea votului Austriei la CJUE.

Klaus Iohannis a menționat, de asemenea, că va ridica chestiunea Schengen la Consiliul European, care începe din 15 decembrie și la care se află, și a avertizat că este greu de crezut că va putea obține o schimbare a atitudinii Austriei.

Mai mult, președintele României a nuanțat și chestiunea unei eventuale decuplări de Bulgaria și a afirmat varianta propusă de ministrul de Interne Lucian Bode la Consiliul JAI din 8 decembrie a fost pentru decalarea termenelor de intrare în Schengen.

Iohannis a mai afirmat că speră ca în 2023 România să intre în Schengen și a respins orice vină a oficialilor români, arătând că vina aparține Austriei, care și-a schimbat subit poziția din rațiuni interne.

Citește și: FOTO Târguri de Crăciun fără spectatori. Cazul „Calafat”, repetat în restul țării

Cu diplomație. Orice altceva este exclus

„Noi, românii, vrem să fim parte din Schengen, e obiectiv principal pentru mine ca președinte. Avem două probleme. Atitudinea Austriei, care e rezervată, recent cancelarul a spus că acest vot înseamnă o amânare, nu un refuz definitiv. E o nuanțare a poziției.

Avem însă și a doua problemă: votul Olandei a fost mixt, DA pentru România, pentru Bulgaria a fost jumătate NU. Nu a fost un nu definitiv, e dorința unei amânări până când se rezolvă anumite probleme în Bulgaria

Acest moment poate fi tratat într-o singură cheie. Cu diplomație. Orice altceva este exclus”, a menționat Klaus Iohannis, miercuri, de la Bruxelles.

Voi avea multe discuții pentru a vedea cum putem face următorii pași

Președintele a precizat că nu va exista un boicot la adresa Austriei din partea statului și autorităților publice din România.

„Clasa politică a avut o reușită politică fenomenală, a fost ridicat MCV, și astfel a fost eliminată cea mai importantă piedică politică în fața intrării în Schengen.

Comisia Europeană ne-a sprijinit cu expertiză și bună credință. Președinția cehă ne-a sprijinit foarte mult, au fost extrem de mobilizați. Vom avea președinția suedeză la Consiliul UE, am discutat deja cu premierul Suediei.

Voi avea multe discuții pentru a vedea cum putem face următorii pași, pentru că trebuie să fie o reușită. Nu își dorește nimeni să ajungem într-un Consiliu JAI cu un vot negativ.

Voi avea întâlniri cu președinta Comisiei Europene, cu premierul ceh, cu premierul suedez și vom începe discuția și cu austriecii, nu trebuie să evităm astfel de discuții”, a precizat Klaus Iohannis.

Citește și: Alexandru Cumpănașu, trimis în judecată de DNA. Documente false pentru fonduri europene

Iohannis nu vede vinovați la București

Președintele României a respins și ideea ca tema Schengen să fie abordată din nou în Consiliul European, care începe pe 15 decembrie și la care este prezent.

„Am văzut că există mulți sfătuitori publici care creează așteptări legate de Consiliul European. Voi ridica chestiunea în plenul Consiliului, dar soluții practice se vor găsi în viitorul Consiliu JAI.

Nu cred că și-a imaginat cineva că Austria și Olanda și-au schimbat poziția într-o săptămână, nu se poate așa ceva.

E nevoie de multă muncă. Echipa mea și miniștrii și-au făcut treaba. Mi se pare ciudată vânătoarea de vinovați declanșată în unele medii. Vinovații nu se găsesc la București, știți bine unde sunt ei”, s-a apărat șeful statului.

România nu va ataca la CJUE votul pe Schengen, a menționat Klaus Iohannis, ca răspuns la întrebarea unui jurnalist, și nici nu a dorit să spună un calendar al aderării României la spațiul de liberă circulație.

Urmăriți PressHUB și pe Google News

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Viceprimarul USR al Braşovului trimis în judecată: Sunt nevinovată, dar nu mai candidez

Viceprimarul USR al Braşovului trimis în judecată. Flavia Boghiu...

Judecătorii au respins candidatura primarului localității din care face parte satul Viscri

Judecătorii au respins candidatura primarului localității din care face...

Iulian Dumitrescu candidează pentru un nou mandat, deși este acuzat de luare de mită

Iulian Dumitrescu candidează pentru un nou mandat de preşedinte...

Parlamentul European aprobă primele norme ale UE privind combaterea violenței împotriva femeilor

Primele norme ale UE privind combaterea violenței împotriva femeilor...