PNL și PSD, acuzate că vor secretizarea ședințelor din Parlament. George Simion e pretextul

Data:

Decizia conducerii Camerei Deputaților de a modifica regulamentul de funcționare, după ce, luni, liderul AUR George Simion l-a bruscat pe ministrul Energiei, Virgil Popescu, care vorbea la tribuna Parlamentului, ascunde o intenție de secretizare a dezbaterilor din Parlament, acuză USR.

Cele mai controversate prevederi ale noului proiect de lege vizează transmisiunile în direct din timpul ședințelor Camerei Deputaților.

Astfel, documentul prin care se dorește modificarea regulamentului prevede că „ședințele Camerei Deputaților, Biroului Permanent și Comitetului Liderilor se înregistrează de către Camera Deputaților prin mijloace electronice și se stenografiază, prin grija Secretariatului General.

(2) Ședințele Camerei Deputaților pot fi transmise în direct sau înregistrate de către mass-media cu aprobarea Biroului Permanent al Camerei Deputaților.

(3) Ședințele Comisiilor Camerei Deputaților pot fi transmise în direct sau înregistrate de către mass-media cu aprobarea Biroului Comisiei pentru care există solicitare în acest sens.

(4) Este interzisă transmiterea în direct sau înregistrarea ședinței Camerei Deputaților, Biroului Permanent, Comitetului Liderilor sau comisiilor prin alte mijloace decât cele menționate la alin. (1) – (3).”

De asemenea, este interzisă participarea la desfășurarea unui banner în sala de ședințe în plen sau în sălile comisiilor Camerei Deputaților, înregistrarea sau transmiterea în direct a ședințelor Camerei Deputaților, Biroului Permanent, Comitetului Liderilor Grupurilor Parlamentare sau a comisiilor, utilizarea violenței fizice utilizată împotriva unui alt parlamentar sau violență verbală constând în țipete, injurii, amenințări, invective, calomnie la adresa unui alt parlamentar”.

„Politica ușilor închise”

Deputatul Ionuț Moșteanu a scris că alianta PSD – PNL – UDMR folosește pretextul agresiunii lui Simion asupra ministrului Popescu pentru a bloca transparența dezbaterilor din comisii sau plen.

„Coaliția lui Iohannis reia metodele lui Dragnea! Am condamnat de fiecare dată huliganismul și extremismul în societate și în Parlament! Suntem de acord cu măsuri oricât de dure împotriva unor astfel de manifestări.

Dar ce vrea sa facă acum alianța PSD – PNL – UDMR este un atentat la adresa democrației!!!

Folosind pretextul agresiunii incalificabile de ieri a lui Simion, alianta PSD – PNL – UDMR vrea să modifice regulamentul unde pe lângă sancțiuni pentru violență să blocheze și transparența dezbaterilor din comisii sau plen, întorcandu-se la politica ușilor închise în spatele cărora se făceau cele mai mari hoții cu legea în mână.

Citește și: VIDEO | George Simion l-a agresat pe ministrul Energiei, la tribuna Parlamentului și a urlat: ”Ești un hoț!”

USR s-a luptat și se va lupta în continuare pentru transparență în Parlament, în consilii locale, în primării, în ministere. Dreptul la informație este un drept esențial în democrație și ne vom lupta pentru acesta.
Acum lucram la amendamentele pe care le vom depune mâine în comisia de regulament, amendamente care să elimine noile articole toxice care limitează accesul presei sau nu permit transmisiunile live”, a scris, marți seara, pe Facebook, deputatul Ionuț Moșteanu.

„PSDNL profită de violența AUR pentru a secretiza dezbaterile din Parlament”

Și deputatul USR Bihor Silviu Dehelean critică decizia conducerii Camerei Deputaților de a modifica regulamentul de funcționare.

Dehelean spune că alianța aflată la guvernare vrea să revină la starea de dinainte de 2016, ca să-i țină pe români departe de ceea se întâmplă în Parlament.

Citește și: Ministrul Virgil Popescu va depune plângere penală împotriva lui George Simion

„Au nevoie de liniște! PSDNL și AUR acționează într-o perfectă complicitate și se folosesc reciproc pentru a reduce la tăcere USR. Tot ce riscă Simion, pe linie parlamentară, pentru scuipatul în fața ministrului de zilele trecute e doar un avertisment. În schimb, PSDNL profită de violența AUR pentru a secretiza dezbaterile din Parlament și mai ales pe cele din comisiile parlamentare.

Coaliția la putere a decis să interzică transmisiunea live sau înregistrarea ședințelor de plen, comisii, de Birou Permanent sau de Comitet al liderilor. Presa va putea participa doar cu aprobare prealbilă în urma unei cereri scrise.

Citește și: George Simion, după ce l-a bruscat pe ministrul Energiei: Nu e nicio agresiune. Dacă vezi un hoţ, te duci la el

Vor să readucă acea liniște și obscuritate în care poți să faci aproape orice fel de mânării, fără teama de a fi văzut. Își doresc să revină la starea de dinainte de 2016 în care românii nu știau ce se întâmplă în Parlamentul României, procesul de legiferare era doar pentru politicienii privilegiați și care își scriau în texte privilegii, pentru ei și ai lor. Evident că AUR va continua să facă fix la fel, că doar am văzut cum Șoșoacă venea fără mască la Parlament”, a scris deputatul pe Facebook.

Deputatul USR Bihor mai spune că violența adusă pe scena politică de George Simion și de AUR este foarte nocivă pentru întreaga societate și servește de minune actualei puteri pentru a reduce la tăcere opoziția.

„Tot azi, Comisia juridică a dat raport pentru un text care incriminează “Incitarea publicului, prin orice mijloace, la violență, ură sau discriminare împotriva unei categorii de persoane sau împotriva unei persoane pe motiv că face parte dintr-o anumită categorie de persoane definită pe criterii de (…) opinie ori apartenenţă politică, avere (…).” Acest text va da mult de furcă. Laura Vicol a și spus în cadrul dezbaterilor că s-a săturat să fie jignită, făcută pesedistă sau <<Ciuma roșie>>”, a scris deputatul pe Facebook.

spot_imgspot_img
Roxana Stancu
Roxana Stancu
Roxana Stancu (REPER MEDIA Argeş) are 20 de ani de experiență în jurnalism. A debutat în anul 2000, în TV, iar de atunci a profesat atât în presa audiovizuală, cât și în cea scrisă (locală și națională).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Documentul secret al Kremlinului: prima dovadă a războiului hibrid planificat de Moscova?

Documentul secret al Kremlinului, dezvăluit de cotidianul american The...

Percheziţii ale Parchetului European în Botoşani. Sunt vizate fraude cu fonduri destinate pregătirii tinerilor

Percheziţii ale Parchetului European în Botoşani. Biroul din Cluj-Napoca...

Cristian Moş, fondator al USR Timiș și vicepreședinte al CJ, va candida ca independent la Primăria Timişoara

Vicepreşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Timiş, Cristian Moş, unul dintre...

Încep lucrările la Spitalul Regional de Urgență Cluj | Monitorul de Cluj

Primarul comunei Florești, Bogdan Pivariu, a anunțat, joi, începerea...