Judecătorul care i-a achitat pe torționarii lui Ursu, acuzat că a făcut presiuni ca un polițist să îi ceară scuze

Data:

Judecătorul care i-a achitat pe torționarii lui Ursu, acuzat că a făcut presiuni asupra lui Gheorghe Giorgian Ciorîia, polițist în cadrul Direcției Generale Anticorupție (DGA) a Poliției Române, pentru că acesta i-ar fi cerut cont că a întârziat la un examen.

Geo Ciorîia a povestit pe Facebook cum șefii său l-ar fi chemat să-l amenințe, după un telefon dat de judecătorul Alin Sorin Nicolescu, de la Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ).

Polițistul îi acuză pe chestorul principal Liviu Vasilescu, șeful DGA, și pe adjuncta sa, chestorul șef Manuela Popescu, că l-ar fi obligat să meargă la biroul magistratului, pentru a-și cere scuze.

Polițistul s-ar fi conformat în cele din urmă, dar a fost doar umilit, pentru că judecătorul l-ar fi lăsat să aștepte o oră în fața clădirii ICCJ și nu l-ar mai fi primit.

La final, Alin Sorin Nicolescu, unul dintre cei trei judecători care i-a achitat pe torționarii dizidentului Gheorghe Ursu, i-ar fi trimis lui Geo Ciorîia, pe Whatsapp, un mesaj de intimidare: „Sper să înțelegi ceva din ecuația asta pt că ți a trecut un glont pe la ureche…”, respectiv „și atenție la steroizi că o să ți prăjească creierul”.

Citește și: Problemele din programa disciplinei „Istoria evreilor. Holocaustul”, propusă de Ministerul Educației

Ce a pățit polițistul Gheorghe Ciorîia

Gheorghe Giorgian Ciorîia este absolvent al Academiei de Poliție „Alexandru Ioan Cuza” din București, promoția 2022, în prezent subinspector de poliție în cadrul Direcției Generale Anticorupție, Serviciul Județean Anticorupție Olt.

Acesta a mărturisit că a ajuns să se teamă să mai lucreze la dosare cu oameni influenți și a relatat ce i s-ar fi întâmplat în momentul în care l-ar fi deranjat pe judecătorul Alin Sorin Nicolescu.

De la ce a pornit cearta cu judecătorul

Polițistul spune că incidentul cu magistratul de la ICCJ ar fi avut loc la examenul de licență de la Universitatea „Nicolae Titulescu”. Geo Ciorîia i-ar fi reproșat judecătorului că a întârziat, prezența în sală trebuind să fie de la ora 8.00. Dar Alin Sorin Nciolescu ar fi venit la 8.20.

„După finalizarea studiilor, m-am înscris la facultatea de drept european și internațional din cadrul Universității Nicolae Titulescu din București pentru completarea studiilor.

În data de 04.07.2023 a trebuit să susțin examenul de licență la facultatea anterior menționata, sens în care am fost chemați să ne prezentăm la ora 08:00 pentru a ne fi verificate cărțile de identitate și a ne băga in sălile în care vom susține efectiv examenul de licență.

Unul dintre supraveghetori, al cărui nume îl voi aminti puțin mai târziu, a început să strige numele studenților în jurul orei 8:20, iar în momentul în care mi-a fost strigat numele, nereușind să ajung foarte rapid la dumnealui, pentru a-i putea prezenta cartea de identitate, acesta fiind nevoit să strige numele meu de 2 ori, a procedat într-o maniera malițioasă, folosind următoarele cuvinte «hai bă ce faci, stau după tine», zicându-mi să scot mai repede cartea de identitate ca să i-o prezint, însă în momentul în care am scos portofelul pentru a putea prezenta cartea de identitate, acesta s-a deschis la compartimentul unde am legitimația de serviciu, fiind exact lângă compartimentul în care am buletinul, dumnealui putând observa faptul ca sunt polițist, lucru important în ceea ce vă voi povesti mai târziu”, a povestit polițistul.

Citește și: Țara europeană care oferă anual 28 de zile lucrătoare de concediu plătit – Topul statelor europene cu cele mai lungi concedii plătite

Judecătorul care i-a achitat pe torționarii lui Ursu către ofițer: „Bă, ești prost?”

Geo Ciorîia susține că după cele întâmplate, i-ar fi răspuns că studenții stau după judecător, după dumnealui, având în vedere că intrarea în săli ar fi trebuit să se facă începând cu ora 08:00.

„Ulterior, în timpul examenului de licență, colegii din sala solicitau să meargă la toaletă, iar asistentul/profesorul universitar sus amintit a avut o reacție malițioasă din nou, adresându-ne, nouă, tuturor o întrebare ironică, întrebându-ne dacă procedam în același fel în cazul în care eram la susținerea examenului la INM, moment în care eu l-am întrebat pe dumnealui daca cele doua instituții se pot compara, respectiv Universitatea Nicolae Titulescu și Institutul National al Magistraturii, moment în care acesta s-a enervat foarte tare, spunându-mi că sunt obraznic, și solicitându-mi să îi înmânez cartea de identitate ca să îi facă o poza.

Imediat după ce a primit cartea de identitate de la mine, acesta a scos telefonul, ținând cartea de identitate într-o poziție care să îi permită să o fotografieze, moment în care eu i-am spus faptul că nu este legal să faci poze după cartea de identitate a altei persoane, acestea fiind date cu caracter personal, totodată zicându-i ca dacă vrea să aibă datele mele, să ia o foaie și să le noteze(deși datele cu caracter personal pot fi notate doar într-o agendă înregistrată).

În acel moment mi-a înmânat cartea de identitate și m-a mutat într-o altă bancă, undeva în spatele clasei. În momentul in care m-am așezat în bancă, acesta s-a asigurat de faptul ca nu îl aude nimeni, și m-a întrebat ironic «Bă ești prost?» după care mi-a luat cartea de identitate și a dus-o la catedră pentru a îmi nota datele de pe aceasta(cel mai probabil într-o agendă personală sau pe o foaie, nicidecum într-o agendă înregistrată), sau poate chiar a pozat-o, nu am certitudine ce a făcut cu cartea mea de identitate”, menționează subinspectorul de poliție în cadrul Direcției Generale Anticorupție.

Citește și: Barajul distrus în Ucraina a schimbat Marea Neagră. Efecte ecologice importante

Judecătorul care i-a achitat pe torționarii lui Ursu l-ar fi amenințat pe polițist

După aproximativ 3 minute, susține Geo Ciorîia, magistratul s-ar fi întors spre el, i-ar fi dat înapoi cartea de identitate și l-ar fi întrebat în repetate rânduri unde lucrează, ca să vorbească cu șefii lui.

„Moment în care i-am spus faptul că lucrez în cadrul Direcției Generale Anticorupție și că poate vorbi cu domnul Liviu Vasilescu care este Director General, dar totodată l-am întrebat și pe dumnealui cine este, moment în care acesta mi-a spus că este Nicolescu Alin Sorin, judecător la Înalta Curte de Casație si Justiție și m-a asigurat de faptul că va vorbi cu domnul Vasilescu ca să îi povestească cele întâmplate.

De reținut este faptul că acesta și-a declinat calitatea de judecător pentru a mă amenința și intimida spunându-mi că atitudinea mea nu este una demna de un polițist, moment în care i-am zis că atitudinea lui nu este una demnă de un judecător, eu fiind un simplu student care dorea doar să-și susțină examenul de licență”, afirmă polițistul.

Șeful Direcției Generale Anticorupție ar fi făcut presiuni ca polițistul să-i ceară scuze judecătorului

„Aceasta întâmplare fiind o speță aproape identică cu aceea a procurorului Daniel Horodniceanu, doar că aici, amenințările făcute de domnul judecător de la Înalta Curte de Casație si Justiție nu au fost deșarte, pentru că, în aceeași dată în care am susținut examenul de licență, adică 04.07.2023, la ora 22:14, primesc mesaj pe WhatsApp de la șeful Serviciului Județean Anticorupție Olt (șeful meu nemijlocit), mesaj care spunea că trebuie să mă prezint la direcție în ziua imediat următoare, adică 05.07.2023, la ora 10:00, pentru a mă vedea cu domnul Director General Liviu Vasilescu, fără a îmi fi comunicat vreun motiv.

De asemenea, în momentul în care am întrebat dacă mă pot deplasa cu autoturismul de serviciu, mi s-a comunicat că a fost data dispoziție să nu mi se permită să folosesc autoturismul de serviciu.

În data de 05.07.2023, ora 06:00, am procedat la deplasarea spre Direcția Generală Anticorupție din municipiul București, cu autoturismul personal, pentru a mă prezenta la biroul domnului Director General.

În jur de ora 09:25 am intrat în sediul Direcției Generale Anticorupție, unde în momentul în care jandarmul m-a salutat, m-am prezentat, am spus cine sunt și de ce am venit, sens în care acesta a apelat-o pe doamna secretar a domnului Director General Liviu Vasilescu, care i-a comunicat jandarmului să îmi zică să merg către biroul domnului Vasilescu.

Lucru care s-a și întâmplat, am ajuns la biroul domnului Director General la ora 09:30, așteptându-l pe acesta până undeva în jur de ora 10:00. La ora menționată anterior, și-au făcut apariția domnul Director General, chestor șef de politie, Liviu Vasilescu și doamna Director General Adjunct, comisar-șef de politie, Manuela Popescu, aceștia invitându-mă in biroul domnului Director General pentru a putea discuta.

Aceștia m-au întrebat daca știu de ce sunt aici, răspunsul din partea mea fiind unul negativ. Apoi aceștia mi-au spus că mă aflu acolo din cauza discuției purtate cu domnul judecător Nicolescu Alin Sorin, iar domnul Vasilescu chiar spunându-mi că daca nu îmi place la Direcția Generală Anticorupție, să plec la poliție, fiind oarecum o amenințare voalată din partea lui”, a scris subinspector de poliție în cadrul Direcției Generale Anticorupție, Serviciul Județean Anticorupție Olt.

Toată relatarea lui Geo Ciorîia despre judecătorul care i-a achitat pe torționarii lui Ursu poate fi citită mai jos:

Cine este Alin Sorin Nicolescu

Alin Sorin Nicolescu a făcut parte din completul de trei judecători de la Înalta Curte de Casație și Justiție care i-a achitat pe foștii ofițeri de Securitate Marin Pârvulescu și Vasile Hodiș, acuzați de procurori de moartea inginerului constructor Gheorghe Ursu.

Astfel, la 33 de ani de la Revoluție, niciun ofițer de Securitate nu a fost condamnat pentru faptele penale pe care le-a săvârșit înainte de 1989.

În 2021, cei doi l-au achitat pe fostul ministru de Interne Gabriel Oprea, judecat în dosarul deturnării de fonduri operative de la DIPI (Departamentul de informații și protecție internă, serviciul secret al MAI).

Recent, Valerica Voica, Constantin Epure și Alin Sorin Nicolescu l-au achitat pe deputatul Mihai Lasca în dosarul în care a fost judecat pentru constituire a unui grup infracțional organizat care s-ar fi ocupat cu traficul de migranți. Fost deputat AUR, Lasca a fost exclus din partid.

Citește și: Cine sunt judecătorii care i-au scăpat pe securiștii care l-au anchetat până la moarte pe inginerul Gheorghe Ursu

Cum răspunde Direcția Generală Anticorupție

Direcția Generală Anticorupție (DGA) din cadrul Poliției Române a transmis, la solicitatea nlNews.ro, un punct de vedere cu privire la acest caz.

„Un cadru universitar a adus la cunoştinţa conducerii instituţiei faptul că, în contextul susţinerii examenului menţionat, un student cu care a avut un diferend şi-a declinat calitatea de ofiţer al Direcţiei Generale Anticorupţie prezentând şi o legitimaţie de serviciu.

Având în vedere aceste aspecte, conducerea instituţiei a solicitat ofiţerului în cauză lămuriri cu privire la situaţia prezentată, ocazie cu care a purtat o discuţie cu acesta. 

În contextul discuţiei menţionate, ofiţerul a confirmat faptul că a avut un  schimb de replici în contradictoriu cu un cadru universitar şi, totodată, a confirmat faptul că l-a încunoştiinţat pe acesta despre calitatea lui de ofiţer DGA.

Discuţia purtată la începutul lunii iulie a.c. cu ofiţerul în cauză a avut ca scop clarificarea unei situaţii, prezentată conducerii DGA ca fiind una nepotrivită pentru profilul şi atitudinea unui ofiţer de poliţie al Direcţiei Generale Anticorupţie”; se arată în punctul de vedere remis de DGA.

Oficialii instituţiei precizează că ofiţerul  lucrează de aproximativ un an la Serviciul Judeţean Anticorupţie Olt, fiind definitivat de curând în profesie ca ofiţer cu atribuţii pe linie de prevenire a corupţiei.

„Totodată, precizăm faptul că faţă de ofiţer nu s-a dispus nicio măsură disciplinară şi că acesta nu se află în cursul vreunei cercetări de natură disciplinară”, mai transmite DGA.

Citește aici cum a răspuns Alin Sorin Nicolescu: Judecătorul recunoaște că l-a sunat pe șeful polițistului DGA: „Chiar dacă greşeam eu cu ceva, băi, strângi din dinţi, asta e”


Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!
1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Patronii stației GPL au depus plângere penală împotriva a trei comandanți ai pompierilor | Aktual24

Casa de avocatură care îi reprezintă pe patronii stației...

De ce a fost condamnat Cătălin Hideg, patronul Sanimed. Motivarea instanței

De ce a fost condamnat Cătălin Hideg, patronul Sanimed...

Clotilde Armand spune că aleșii locali PSD-PNL au încălcat legea atunci când au votat bugetul Sectorului 1

Prefectul Capitalei, Mugur- Mihai Toader, a constatat că aleșii...