Kovesi, către studenții din București: Este nedrept să consideră că România este una dintre cele mai corupte țări

Data:

spot_img

Pe 9 mai, cu ocazia zilei Europei, Laura Kovesi, procuror șef al Parchetului European, s-a întâlnit cu peste 600 de studenți de la Facultatea de Drept din București. Magistratul le-a vorbit tinerilor despre importanța României în UE, despre faptul că românii trebuie să aibă mai multă încredere în ei și în forța țării lor, și despre optimismul său cu privire la proiectul european, împreună cu România.

„Eu fac parte dintr-o generație care a dorit România integrată în Uniunea Europeană și am avut șansa să vedem această dorință realizată. Evident, sunt mândră de cum au evoluat lucrurile în România de când am devenit membrii ai Uniunii Europene.

De asemenea, cred că este un moment foarte potrivit să avem această conversație. Este război la granița noastră și toți înțelegem mai bine decât înainte, când poate credeam că pacea, prosperitatea și libertatea sunt un lucru dat, ceva de la sine înțeles, că păstrarea a ceea ce am realizat presupune să facem sacrificii și să ne asumăm responsabilități”, și-a început șefa Parchetului European discursul către studenți.

Codruța Kovesi le-a spus că nu a venit să le țină .ecții, ci să împărtășească din experiența ei de procuror, de reprezentant al unui organism al Uniunii Europene și în calitate de cetățean al Uniunii Europene din România.

„În această calitate, dați-mi voie să vă împărtășesc câteva reflecții generale.

Eforturile, sacrificiile și alegerile făcute de predecesorii noștri au determinat viața voastră de acum. Acum sunteți chemați să faceți propriile alegeri, iar acestea vor modela Europa.

Este rândul vostru. Ce ați dori să realizați?

Întrebarea nu este ușoară, recunosc, și nici nu pretind că sunt atât de înțeleaptă încât să-mi permit să vă dau sfaturi.

Dar sunt optimistă. În primul rând, prin temperament, dar, mai ales, prin experiență.

În ultimii 30 de ani, am cunoscut profund țara noastră. Am văzut cum a tras adânc aer în piept și cum a refăcut legăturile umane, culturale și economice care au fost distruse în timpul comunismului.

Am văzut cum România s-a transformat într-o țară europeană, pentru că noi, oamenii ei ne-am dorit asta. Iar eu am văzut această transformare mai ales din perspectiva justiției”, a continuat Codruța Kovesi.

Citește și: Programul politic al AUR pentru România: agresiune și minciună. Acum și gloanțe

România nu este una dintre cele mai corupte țări din UE

Fosta șefă a DNA a menționat că, de când a fost numită în funcția de procuror-șef european, poate să facă și comparații.

„De exemplu, ne-am obișnuit să considerăm că România este încă una dintre țările cele mai corupte din Europa. Un asemenea clasament nu are niciun sens. Trebuie să privim dincolo de aparențe și de statistici.

Din punctul meu de vedere, noi, cei din România ne facem mai puține iluzii. Sunt convinsă că ne-am asumat o parte din trecutul nostru și că am identificat corect unele greșeli.

Confruntați cu realitatea, noi nu am negat-o, ci am acționat în consecință. Acest lucru nu este valabil peste tot în Europa. În alte țări poate corupția este mai puțin investigată, dar nu înseamnă că este mai puțină corupție.

Credeți-mă, avem multe motive să fim mândri de calea pe care am parcurs-o, chiar dacă a fost grea, plină de obstacole și momente de deznădejde.

Ar trebui să avem mai multă încredere în noi înșine.

Asta nu înseamnă că independența judecătorilor noștri sau eficiența procurorilor noștri sunt de la sine înțelese și nici că sunt suficiente pentru a eradica o dată pentru totdeauna corupția. Tot timpul, tentația de a încălca statul de drept va exista pentru unii oameni. Întotdeauna vor exista provocări și lupte.

Lupta împotriva corupției nu va fi câștigată cu o condamnare definitivă spectaculoasă și nici nu trebuie dusă doar de procurori și judecători.

Este o luptă continuă. Deci nu este vorba doar de instrumente. Este vorba despre curaj, determinare și voință”, a îndemnat Laura Codruța Kovesi.

Sunt mai mulți români cinstiți decât cei corupți

Șefa Parchetului European a menționat că este convinsă că noi, cei care ne dorim o țară curată, suntem mulți.

„Mult mai mult decât cei corupți. Asta înseamnă că fiecare dintre noi, ca cetățean, avem o mare responsabilitate. Și dacă fiecare dintre noi și-ar face datoria corect, va face diferența. Să nu ne plângem, ci să luptăm.

A fi european nu înseamnă a fi slab! A fi democratic, iubitor de pace, nu înseamnă a fi slab!

Când spun că ar trebui să avem mai multă încredere în noi înșine, este pentru că există suficiente dovezi că suntem capabili să îmbunătățim condițiile de viață din România.

Noi am făcut-o pentru noi și nu pentru a răspunde așteptărilor altcuiva. Am făcut-o din convingere și în mod liber.

Într-o democrație contează intenția, atitudinea fiecăruia dintre noi. Pentru a nu renunța la ambițiile noastre.

Pentru a nu ajunge să considerăm plecarea din țară ca orizont dezirabil. Pentru a nu ne compromite prin corupție, clientelism și nepotism.

Nu este suficient să ne ridicăm capul din când în când, ci trebuie să-l ținem mereu sus. Asta înseamnă să trăiești cu demnitate. Și nici nu este chiar așa de greu”, a precizat șefa Parchetului European.

Citește și: De ce a intrat șefa tineretului AUR în Parlament cu 4 gloanțe

Exemplul Elisei Zamfirescu

Codruța Kovesi a vorbit despre Elisa Zamfirescu, prima femeie inginer din lume, pe care Nicio facultate din România nu a acceptat-o tocmai din cauza faptului că era femeie. În cele din urmă, a studiat în Germania.

„Gândiți-vă doar cât de greu trebuie să fi fost pentru Elisa Zamfirescu să se angajeze în România ca prima noastră femeie inginer, cu puțin timp înainte de izbucnirea Primului Război Mondial. I s-a refuzat accesul la Universitatea Politehnică din România, dar a reușit să absolve la Berlin.

O onorăm ca pe un pionier.

Dar nu ești niciodată un pionier doar datorită muncii și talentului tău. Fiecare individ cu un destin extraordinar a întâlnit prieteni deschiși la minte, generoși și binevoitori pe care istoria nu și-amintește neapărat.

Deci, hai să ne uităm în jur. Sunt atât de mulți oameni remarcabili în viața noastră. Dacă privim în jurul nostru cu mai multă atenție, putem găsi multă inspirație!”, a precizat Codruța Kovesi.

Alte exemple de români care au reușit

Aceasta a vorbit și despre Bogdan Enescu, triplu medaliat la Olimpiadele Internaționale de Matematică, care în prezent locuiește și lucrează în Buzău, continuând să educe copiii din țară, dar uneori și pe cei din Statele Unite.

„Ați auzit de doamna doctor Sidonia Susanu de la Iași? În decembrie 2022, după 20 de ore de operație, ea și echipa ei i-au redat unei tinere șansa de a-și folosi brațele, care i-au fost retezate într-un accident rutier cumplit.

Uitați-vă bine, priviți în jurul dumneavoastră. Faceți-vă timp pentru a recunoaște eroii din viața de zi cu zi. Sunt părinții dumneavoastră, prietenii, vecinii, cunoștințele, concetățenii.

De aceea, indiferent de povestea dumneavoastră sau de locul din România în care vă aflați, sunt convinsă că nu au existat niciodată condiții mai favorabile pentru realizarea potențialului dumneavoastră ca cele din ziua de azi, 9 mai 2023.

Sunteți generația care a crescut în România care face parte din Uniunea Europeană.

Desigur, condițiile de viață din România sunt departe de a fi la fel de bune pe cât ar putea și ar trebui să fie. Nu avem încă moneda euro, nu suntem nici în spațiul Schengen. Nu avem încă peste tot drumuri modernizate, trotuare noi, orașe renovate cu piste pentru biciclete și mijloace de transport public accesibile atât pentru cărucioare, cât și pentru persoane cu handicap. Inegalitățile sociale există, viața nu este ușoară, avem o mulțime de griji. Regulile sunt încă prea des încălcate, există înșelăciune, risipă și chiar absurd, în viața noastră de români europeni.

Lista de nemulțumiri ar putea fi nesfârșită. Însă cele din urmă, dragi prieteni, să fim totuși sinceri: de cine depinde totul?

De noi. Și de voi. De acum, din ce în ce mai mult de voi!”, a menționat Codruța Kovesi.

Citește și: De ce strigă AUR că „statul ne fură copiii” și unde este minciuna

Ce le-a mai transmis studenților șefa Parchetului European

„Vă invit să continuați. Să nu lăsați să se stingă flacăra binelui, a dreptății, a adevărului și a frumosului.

Este o muncă de zi cu zi, un efort necesar pe care trebuie să-l depunem împreună. Este comunitatea noastră ca oameni, ca români, să purtăm această responsabilitate, ceva ce nicio inteligență artificială nu va putea face vreodată.

Aveți în fața dumneavoastră provocări extraordinare.

Pentru generația mea, cred că a fost, în esență, o chestiune de curaj și de hotărâre. Ne-am propus să aducem România într-un cadru care să vă ofere cele mai bune șanse de a trăi în siguranță și de a prospera. Asta a însemnat pentru noi integrarea europeană!

Prin urmare, pentru a celebra Ziua Europei, vă doresc să vă inspirați din aceste trei maxime pentru a avea încrederea de a vă împlini destinul.

În primul rând, nu renunțați niciodată. Indiferent dacă este din cauza uzurii sau a lipsei de voință, a epuizării sau a fricii de izolare, resemnarea nu face posibilă realizarea de progrese.

În al doilea rând, nu capitulați niciodată. Fie că este din realism sau din lașitate, nu există onoare în capitulare.

În al treilea rând, nu încetați niciodată să credeți în voi. Indiferent dacă este din cauza dezamăgirii sau a îndoielii, nu există o viață demnă fără pasiune.

Acestea sunt lucrurile pe care aș dori să le rețineți după întâlnirea noastră de astăzi:  oricare ar fi eforturile, sacrificiile și alegerile voastre, le veți face într-un mediu favorabil. Protejați-l, faceți-l să crească și să evolueze!

Aceasta este Europa, iar Europa vă aparține!

Urmăriți PressHUB și pe Google News!


Foto principală: Codruța Kovesi, la întâlnirea cu studenții de la Facultatea de Drept a Universității București. Foto: Loara Ștefănescu

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Procuror suspendat din funcție de CSM

Secția pentru procurori în materie disciplinară a Consiliului Superior...

Schimbarea la față a lui George Simion

Candidatul AUR la președinție, George Simion, în vârstă de...