Kovesi cere puteri sporite și scoaterea Parchetului European de sub Comisia Europeană

Data:

Șefa Parchetului European, Laura Codruța Kovesi, a cerut, într-un discurs ținut în cadrul unei comisii din Parlamentul Germaniei, mai multe puteri pentru instituția pe care o conduce și revizuirea regulamentului de funcționare al EPPO și modificarea regulamentului astfel încât să nu mai fie tratată ca „o instituție descentralizată a Comisiei Europene” pe motiv că acest lucru nu este compatibil cu independența procurorilor.

„Extinderea competențelor noastre ar necesita rediscutarea regulamentului nostru fondator. Dar oricum avem nevoie de o revizuire serioasă a regulamentului nostru fondator. Mult mai repede decât s-a planificat inițial”, a declarat Kovesi, care a cerut ca Parchetul European să poată investiga infracțiunile de contrabandă în aceleași condiții în toat cele 22 de state membre EPPO.

Citește și: PSD și PNL, acuzați că slăbesc reformele din PNRR, deturnând REPowerEU. Apelul Ramonei Strugariu și al Expert Forum

„EPPO este tratat ca o agenție descentralizată a Comisiei Europene, ceea ce nu este compatibil cu independența noastră. Spre deosebire de agențiile descentralizate, EPPO nu contribuie la punerea în aplicare a unei politici a Uniunii.

Acesta exercită o putere specifică, care era o prerogativă a suveranității statelor membre până la crearea sa. În calitate de organism judiciar al UE, EPPO nu ar fi trebuit să fie niciodată asimilat unei agenții descentralizate a UE. Acest lucru trebuie să fie corectat prin intermediul unei modificări legislative”, a mai spus Kovesi.

Citește și: REPowerEU: o decizie-cheie despre banii europenilor și traista românilor

Șefa Parchetului European și-a susținut cu exemple de dosare în care procurorii au recuperat prejudicii de zeci de milioane de euro pentru a justifica puterile suplimentare solicitate și pentru a pleda în fața parlamentarilor germani cauza instituției pe care o conduce.

Kovesi a a declarat că bugetul Parchetului European pentru 2021 a fost mai mic de patruzeci și cinci (45) de milioane de euro, dar că în primul an de funcționare a EPPO, judecătorii au dispus confiscarea a peste un sfert de miliard de euro în cauzele instrumentate de EPPO. (G4 Media)

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
G4Media.ro
G4Media.ro
Group4 Media Freedom & Democracy este o organizatie non-profit cu sediul in Bucuresti. Scopul Asociatiei este imbunatatirea si modernizarea sistemului democratic in Romania. Asociatia este fondata de jurnalisti cu o experienta de peste 20 de ani in mass media, specializati in politica externa si interna, economie si justitie precum si in presa de investigatie. Asociatia este deschisa catre toti cei care rezoneaza cu obiectivele si valorile organizatiei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Inspectorii Gărzii de Mediu fac verificări în pădurea deținută de IKEA în Iași | Ziarul de Iași

Cunoscutul producător de mobilier IKEA este acuzat că exploatează...

Explozie la un bloc din Craiova. Un etaj s-a prăbușit. O femeie a murit | VIDEO

Explozie la un bloc din Craiova, în urma căreia...

Gafa uriașă făcută de Ciolacu în Qatar

Gafa uriașă făcută de Ciolacu în Qatar. Greșeala a...

Poliția de Frontieră a primit două drone pentru combaterea traficului de țigări | Ordinea.ro

Poliția de Frontieră a primit două drone pentru combaterea...