PSD și PNL, acuzate că slăbesc reformele din PNRR, deturnând REPowerEU. Apelul Ramonei Strugariu și al Expert Forum

Data:

Parlamentul European votează joi Planul REPowerEU, un important proiect propus de Comisia Europeană și menit să asigure independența Europei față de combustibilii fosili din Rusia cu mult înainte de 2030, având în vedere invadarea Ucrainei.

Europarlamentarii REPER acuză PSD și PNL vor să profite de acest vot, pentru a slăbi reformele asumate de România prin PNRR, profitând de votul privind legislației REPowerEU.

Acuzația este susținută și de către organizația Expert Forum, care a transmis, într-un comunicat, că europarlamentarii PSD Dan Nica, Victor Negrescu și Carmen Avram au propus amendamente pentru slăbirea reformelor, în timp ce europarlamentarii PNL s-au abținut la vot.

Citește și: REPowerEU: o decizie-cheie despre banii europenilor și traista românilor

Miza: reforma pensiilor

„Textul ieșit din comisiile de specialitate ale Parlamentului European, care va fi discutat joi, include un amendament problematic, împins de europarlamentarii români de la PSD, care spune astfel: dacă în programele naționale de redresare și reziliență există măsuri care sunt afectate în general de contextul curent, vor putea fi renegociate, fără a specifica vreo limită pentru astfel de renegocieri.

Miza cea mare este că «măsuri» înseamnă nu doar investiții, ci și reforme. Iar reformele nu sunt doar cele propuse în RepowerEU, cum au susținut public unii europarlamentari români, ci reformele din tot restul PNRR, dacă se poate găsi un pretext cât de cât legat de criza din Ucraina sau contradicția cu RepowerEU.

Chiar dacă propunerea de renegociere a unei reforme ar putea fi respinsă de Comisie, vor exista presiuni nesfârșite pe Comisie și, implicit, întârzieri majore de reforme și investiții pe aproape orice plan național de redresare și reziliență”, arată Expert Forum.

Organizația a dat și un exemplu despre cum poate fi amânată o reformă: dacă un stat membru va începe să se plângă că reforma pensiilor ar intra în conflict cu obiectivul RepowerEU de a asigura energie în condiții de suportabilitate pentru consumatori, poate începe o discuție interminabilă cu Comisia Europeană că trebuie amânată reforma pensiilor.

„Riscăm încă o dată, tocmai înainte de decizia privind aderarea la Schengen, să demonstrăm că România e reprezentată de anti-reformiști, de această dată mergând atât de departe încât să punem în pericol reformele în toate statele membre, nu doar la noi”, arată Expert Forum.

Citește și: INTERVIU | Rusia ar pune și mai multe probleme Ucrainei, dacă ar instala la Chișinău un guvern pro-rus

Vot esențial, care depinde de europarlamentari români

Dacă guvernul şi europarlamentarii României care sunt şi raportori la REPowerEU susțin reformele şi progresul României şi al Uniunii Europene, trebuie să voteze considerentul 22. Restul sunt vorbe, este mesajul transmis și de europarlamentarul REPER Ramona Strugariu.

„Am auzit de foarte multe ori cuvântul reforme azi, în această sală. Ei bine, ca aceste reforme să se întâmple, cel mai important vot este cel de joi, pe considerentul 22, care ne permite să păstrăm textul Comisiei Europene care face referință la continuarea acestor reforme în timp ce integrăm REPowerEU în PNRR.

România este direct interesată ca acest lucru să se întâmple, de aceea apelul meu este către raportorii români, în primul rând, Siegfried Mureșan și Dan Nica, să păstreze această indicație de vot. E votul esențial, căci securizăm reformele și să păstrăm interesul României și al tuturor statelor membre care vor să facă reforme în continuare”, a menționat Ramona Strugariu.

Citește și: Kovesi cere puteri sporite și scoaterea Parchetului European de sub Comisia Europeană

Siegfried Mureșan: Condiții stricte pentru modificarea reformelor din PNRR

Europarlamentarul PNL Siegfried Mureșan, vizat de apelul Ramonei Strugariu, susține că reformele din PNRR nu vor fi oprite.

„Amendamentele pentru Repower nu au nici o legătură cu PNRR. În al doilea rând, așa cum am negociat acest amendament, nu prevede sub nici o formă slăbirea mecanismelor de reformă. Iar în al treilea rând, știm cu toții că decizia finală privind mecanismele de reformă este la Comisia Europeană, care a dovedit în ultimul an că nu e dispusă să le slăbească”, a declarat Siegfried Mureșan pentru G4Media.

Europarlamentarul a menționat că în legislația europeană privind Mecanismul de Redresare și Reziliență, sunt stipulate foarte clar condițiile prin care pot fi modificate investițiile și reformele din Planul Național de Redresare și Reziliență.

„Cadrul legislativ este extrem de restrictiv, precizând că aceste modificări pot fi efectuare doar pe baze obiective, nu din considerente politice. Comisia Europeană aplică, în mod firesc, acest cadru legislativ extrem de restrictiv și nu permite modificări nici la investiții, nici la reforme pe considerente politice, după cum am putut observa în mai multe rânduri în ultimul an”, a precizat europarlamentarul PNL.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

Foto: Inquam Photos/Octav Ganea

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related