Kovesi nu l-ar învinge pe Geoană, la prezidențiale. Câștigă la limită contra lui Ciucă | SONDAJ

Data:

Mircea Geoană ar câștiga primul tur al alegerilor prezidențiale, dacă scrutinul electoral ar avea loc acum. Contracandidații cu șanse ai actualului secretar-general adjunct al NATO, măsurați de casa de sondare Sociopol, ar fi Nicolae Ciucă, din partea PNL, și Laura Codruța Kovesi, actualul procuror-șef european.

Candidatul PSD la prezidențiale ar obține 34% din voturi, dacă primul tur de scrutin ar avea loc acum. Pe locul al doilea s-ar afla candidatul PNL, cu 18%, și Laura Codruța Kovesi, cu 16%, susține casa de sondare condusă de Mirel Paladă, fost consilier al lui Victor Ponta.

Sociopol a luat în calcul, în sondajul făcut în luna iunie, drept candidat al pesediștilor, pe Mircea Geoană, iar din partea liberalilor pe Nicolae Ciucă.

Liderul cel mai vizibil al AUR, George Simion, ar prinde locul al patrulea, cu 13% din voturi.

Actualul președinte al PSD, Marcel Ciolacu, ar avea cele mai mici șanse.

În turul al doilea, Sociopol susține că tot Mircea Geoană ar ieși câștigător, indiferent dacă ar concura cu Nicolae Ciucă, Codruța Kovesi sau George Simion.

Citește și: SONDAJ | PNL și PSD ar câștiga detașat alegerile, dacă ar avea loc acum. USR, sub AUR

Kovesi ar avea șanse doar cu Ciucă

Concluziile Sociopol pentru turul I al alegerilor prezidențiale, dacă acestea ar avea loc acum, sunt următoarele, pentru fiecare candidat:

  • Geoană: Iese pe locul 1, indiferent de scenariu: candidat comun sau variantă cu candidat PNL separat.
  • Ciucă: Mai slab decât partidul. Riscă să nu prindă turul 2, dacă PSD vine cu candidat separat. Dacă e candidat comun din partea PSD PNL, intră clar în turul 2.
  • Ciolacu: Varianta cea mai slabă dintre cei trei (Geoană, Ciucă, Ciolacu). Și chiar dacă ar candida la comun (PSD + PNL), e aproape la egalitate de locul 2 (Kovesi) și locul 3 (Simion).
  • PSD PNL: Dacă au candidați separați, e posibil să intre amândoi în finală, deși Ciucă stă destul de prost, e la strânsă concurență cu Kovesi și Simion. Dacă au candidat comun, îi fac loc lui Kovesi în turul 2.
  • Kovesi: Locul 2-3, la strânsă concurență cu Simion (care e erodat de Șoșoacă). Foarte posibil să prindă locul 2, datorită lui Șoșoacă și mai ales dacă PSD și PNL vor avea candidat comun.
  • Simion: Locul 3-4. Ratează să intre în turul 2, mai ales dacă PSD și PNL au candidați separați. E întrecut la mustață de Kovesi, din cauza lui Șoșoacă, care îi rupe între 1/4 și 1/3 din voturi. Câștigă cel mai mult în varianta în care nu candidează Geoană drept candidat comun PSD PNL și e posibil să intre astfel în turul 2.

Citește și: Cum ieșim din tărâmul secretului: despre libertatea de cercetare în România

Turul 2: tot Geoană favorit

În turul al doilea, poza momentului rămâne similară:

  • Geoană: Învinge clar pe toți.
  • Ciucă: Învinge pe Simion și pe Ciolacu, egal cu Kovesi, e învins de Geoană.
  • Kovesi: Învinge pe Simion și pe Ciolacu, egal cu Ciucă, e învinsă de Geoană.
  • Ciolacu: Învinge pe Simion, e învins de restul.
  • Simion: E învins de toți.

Sondajul a fost realizat în perioada 20 – 27 iunie 2022.

Urmăriți PressHUB și pe Google News

spot_imgspot_img
Răzvan Chiruță
Răzvan Chiruță
Răzvan Chiruță este redactor-șef al PRESShub (presshub.ro), din ianuarie 2022. Anterior, a fost redactor-șef al revistei Newsweek România, din 2018 până în 2021, și cotidianului România liberă, între 2015 și 2017. Este absolvent de Jurnalism, în cadrul Universității „Al.I.Cuza” din Iași, și a urmat un master în Managementul instituțiilor mass-media (fără disertație) la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Și-a început cariera la Opinia studențească, cunoscuta școală de presă din Iași. A lucrat în presa locală, apoi a devenit corespondent pentru Iași al cotidianului Evenimentul Zilei. Din 2004, a coordonat pentru șase luni secția de corespondenți a Evenimentului Zilei. A mai lucrat la săptămânalul Prezent și a colaborat cu revistele Dilema Veche și Suplimentul de Cultură. Este co-autor în volumele „Mass-media și democrația în România post-comunistă” (ed. a II-a), Ed. Institutul European, Iași, 2013, și „COVID - 19. Dimensiuni ale gestionarii pandemiei”, Editura Junimea, Iași, 2020.
7 COMENTARII
  1. PSD, mereu locul 1 în primul tur,indiferent cine candidează! De ce nu vor primarii în 2 tururi!! Codruța îi spulberă în turul 2,,,

  2. Cred ca, daca e vorba de Sociopol, LCK are sanse reale mai mari. Din pacate, Mircea Geona are in carca PSD-ul, care il vor manevra cum vor vrea in ceea ce priveste politica interna si UE, nu cred ca va putea face ceva util pentru integrarea in lumea Occidentala, iar problema Romaniei este la politica interna corelata cu politica privind UE. Dar, ce spun eu PSD…!?! In fapt, e vorba despre PSD + PNL + UDMR. Trolii rusiei si idiotii utili, fiind plin de ei, inclusiv in electoratul maghiar, de la om de rand la politician, zburda in acest peisaj. In consecinta, europenistii vor avea zile grele, din pacate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related