SONDAJ | PNL și PSD ar câștiga detașat alegerile, dacă ar avea loc acum. USR, sub AUR

Data:

PSD ar câștiga la o distanță mare alegerile parlamentare, dacă acestea ar avea loc duminica viitoare, arată un sondaj de opinie realizat de Sociopol, institut condus de către sociologul Mirel Paladă, fost consilier al lui Victor Ponta.

PSD ar obține 33% din voturi. Pe locul doi ar urma PNL, cu 19%. Practic, cele două partide, dacă ar funcționa în coaliție, ca în prezent, ar deține majoritatea în Parlament, cu 52% din opțiunile electorale.

Pe locul al treilea s-ar situa AUR. USR este abia pe locul 4, cu doar 10% din voturi.

Citește și: Kovesi nu l-ar învinge pe Geoană, la prezidențiale. Câștigă la limită contra lui Ciucă | SONDAJ

Intenția de vot, în iunie, conform Sociopol
Intenția de vot, în iunie, conform Sociopol

PSD, afectat de efectele crizei economice

PSD, 33% din voturi, înregistrează o evoluție puternic fluctuantă, potrivit Sociopol.

„După boost-ul primit odată cu intrarea la guvernare (efect de învingător), PSD dă semne de oboseală, când peste 30%, când mult sub 30%. Variații generate nu atât de pierderea bazinului total, ci mai degrabă de afectarea mobilizării la vot (pesediștii declară când că vin, când că nu vin la vot).

De cînd a început războiul din Ucraina, PSD dă semne de erodare, intensificate odată cu creșterea crizei economice. E posibil cumva ca efectele crizei economice să fie încasate mai degrabă de PSD decît de PNL? De confirmat sondajele următoare.

PSD prezintă în continuare bazinul potențial cel mai mare de votanți (peste 20% din total populație), dar pe care nu-l concretizează la vot, semn de dezamăgire/demobilizare electorală”, menționează sociologii institutului.

Citește și: Firea, personalitatea în care românii au cea mai mare încredere | SONDAJ

PNL pierde bazinul electoral

PNL, cu 19%, este în scădere față de alegerile parlamentare din 2020, când a obținut 25%. Sociopol remarcă faptul că la fel ca în cazul PSD, liberalii au variații puternice generate de fluctuațiile de mobilizare la vot.

„Pe termen mediu, revenire, atât ca procente valide, cât și din total populație, după degringolada în care a fost în toamnă, cînd au generat criza politică prin care au scos USR de la guvernare și au adus PSD. Efectul revigorant pentru PNL al războiul din Ucraina începe să se estompeze. Bazin electoral în certă scădere. Efectele crizei prețurilor devin din ce în ce mai clare (vezi și scăderile de încredere în liderii alianței guvernamentale)”, notează institutul de sondare a opiniei publice.

Citește și: Cum ieșim din tărâmul secretului: despre libertatea de cercetare în România

AUR și USR, în scădere și în sondaje, nu doar ca percepție

După un vârf în sondaje de circa 20%, AUR este în scădere consistentă, acum situându-se, potrivit Sociopol, la doar 15% din intenția de vot.

„Erodare din ce în ce mai bine definită, mai ales de când cu războiul din Ucraina. Bazin electoral în scădere. Nu reușește să concretizeze electoral nemulțumirea populației la adresa crizei economice (prețuri/inflație/incertitudine economică).

Citește și: Libertatea de exprimare e sacră. Jurnaliști, instituții și ONG-uri, în apărarea lui Gabriel Gachi

USR a coborât până la 10%, cu Eeodare în ultimul an, mai ales după apariția REPER pe scena politică.

Sondajul a fost realizat în perioada 20 – 27 iunie 2022.

Urmăriți PressHUB și pe Google News

spot_imgspot_img
Răzvan Chiruță
Răzvan Chiruță
Răzvan Chiruță este redactor-șef al PRESShub (presshub.ro), din ianuarie 2022. Anterior, a fost redactor-șef al revistei Newsweek România, din 2018 până în 2021, și cotidianului România liberă, între 2015 și 2017. Este absolvent de Jurnalism, în cadrul Universității „Al.I.Cuza” din Iași, și a urmat un master în Managementul instituțiilor mass-media (fără disertație) la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Și-a început cariera la Opinia studențească, cunoscuta școală de presă din Iași. A lucrat în presa locală, apoi a devenit corespondent pentru Iași al cotidianului Evenimentul Zilei. Din 2004, a coordonat pentru șase luni secția de corespondenți a Evenimentului Zilei. A mai lucrat la săptămânalul Prezent și a colaborat cu revistele Dilema Veche și Suplimentul de Cultură. Este co-autor în volumele „Mass-media și democrația în România post-comunistă” (ed. a II-a), Ed. Institutul European, Iași, 2013, și „COVID - 19. Dimensiuni ale gestionarii pandemiei”, Editura Junimea, Iași, 2020.
1 COMENTARIU
  1. Este evidenta inutilitatea aparitiei unui sondaj care in acest moment nu are nici o miza . Putem doar arata ceea ce viitorul ne va pune in fata partial neavind de unde sti surprizele momentului in care se declanseaza campania electorala ce tine aproape intreg anul 2024 .USR se sparge in doua si apare noul partid Reper .AUR nu poate performa atita timp cit razboiul si alaturarea partidului de conceptul sovietic nu dispare din imaginea creeata in electorat .PSD se erodeaza si el interesant fiind cum pozitionarea lui Ciuca in functia de Premier atrage procente bunicele de la PSD. PNL este in continua cautare de as regasi fostii votanti ce au trecut spre USR si Reper fortind totodata aducerea la votul favorabil partidului si votantii mai luminati ai PSD .Este usor observabil cum dintre toate partidele concurente doar PNL asa sansa de as recupera votantii si de a atrage noi votanti pe masura trecerii timpului .Momentul in care votantii PNL inteleg ,cu acuratete, jocul politic facut in Coalitia de guvernare de catre PNL se va produce o emotie ce propulseaza partidul de guvernamint in fruntea obtiunilor de vot .Partidul care poate creea o emotie colectiva prin desemnarea unui candidat prezidentiabil de forta va cistiga si toate celalalte alegeri.Probabil undeva spre finalul anului 2024 vom sti cine este acesta .

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related