La Arad, COVID-ul a „ras” mai mulți șefi din sistemul sanitar

Data:

spot_img

Autoritățile au gestionat prost încă de la început cazurile bolnavilor de COVID-19 din Arad. Scandalul a început când cadrele medicale arădene au fost trimise să lupte cu coronavirusul fără echipamente corespunzătoare de protecție.

Când Spitalul de Boli Infecțioase Timișoara, care în primele zile a preluat bolnavii cu COVID 19 din toată zona de vest a țării, a anunțat că nu mai are locuri, la Arad situația părea scăpată de sub control.

Aparatura medicală de la Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad a fost reparată de sponsori în plină pandemie, iar secția ATI de la Spitalul TBC, amenajată pentru bolnavii cu COVID, nu a avut oxigen în primele zile. Noroc că nu au fost internați la început pacienți în stare gravă.

În acest timp, zeci de cadre medicale au fost infectate, 127 au intrat în concedii medicale și 40 au demisionat, îngrozite de ideea de a înfrunta periculosul coronavirus fără dotările necesare care le pot proteja viața. Totul a culminat cu scandalul pacienților bolnavi de COVID-19 încuiați ore-n șir cu mortul într-un salon al Spitalului TBC, devenit spital dedicat COVID la Arad.

Așa că, la Arad virusul i-a schimbat din funcție pe șefii care au gestionat prost începutul crizei: directorul DSP Constantin Cătană, coordonatorul Spitalului TBC, dr. Gheorghe Nini, și directoarea Spitalului Clinic Județean de Urgență, ec. Carmen Lucuța.

Șeful DSP și-a dat demisia ca să nu fie demis

Scandalul din vămile arădene, apoi cel legat de modul în care a înțeles directorul Direcției de Sănătate Publică, jr. Constantin Cătană, la începutul crizei, să discute cu medicii rezidenți și cadrele medicale despre cum se îmbracă un echipament de protecție, aruncând pur și simplu cu un asemenea echipament pe jos, a ajuns și la urechile ministrului Sănătății.

Nelu Tătaru a declarat, cu ocazia primei sale vizite la Arad în calitate de ministru, că a luat în calcul schimbarea juristului Constantin Cătană, directorul Direcției de Sănătate Publică Arad: „Ne gândim la schimbarea managerului de la DSP Arad, având în vedere și o evaluare pe care urmează să o facem în perioada următoare.

Țin să menționez că domnul director al DSP Arad și-a arătat intenția de a demisiona dacă lucrurile iau altă întorsătură odată cu demisia lui”.

Constantin Cătană a înțeles aluzia și a ales să se retragă singur. Dar nu oricum, ci emițând pe canale alese de el un comunicat prin care a încercat, în ultimul moment, să-și dreagă imaginea.

„După șase săptămâni în prima linie, șase săptămâni în care zeci de mii de persoane au trecut prin triajul județului Arad și prin mâinile specialiștilor Direcției de Sănătate Publică, am constatat că opinia publică arădeană primește informații distorsionate despre o realitate care nu corespunde adevărului.

Am observat o campanie mediatică și politică îndreptată împotriva celor care muncesc pentru limitarea efectelor Covid-19 la Arad, dar și o solidaritate a societății civile, a mediului de afaceri, a administrației, care se implică în rezolvarea situației dificile”, a scris Cătană în comunicatul său.

„Regret situația creată în spațiul public arădean prin scoaterea din context a unor declarații pe care le-am făcut, dar în calitate de director – și este și opinia mea de persoană civilă – este inadmisibil ca medici rezidenți care au absolvit facultatea de medicină, ori asistente medicale, care au absolvit o școală sanitară, să nu știe să îmbrace echipamentele de protecție!

___________________________________________________________________________
CITEȘTE ȘI:

Politizarea spitalelor sub pretextul luptei cu COVID-19

Ping-pong cu oameni la conducerea DSP Caraș-Severin

Detaşarea care a lăsat DSP Galaţi fără conducere

PSD și PNL și-au smuls din mâini șefia spitalelor din Argeș

Cel mai mare spital din județul Hunedoara, lovit de epidemia politică de patru ani

Timișoara. De-a „Spânzurătoarea” cu managerii din sănătate

___________________________________________________________________________

Ne dorim ca arădenii să fie protejați și am fost exigent cu cadrele medicale care au intrat în contact cu ei. Faptul că această exigență a fost folosită împotriva mea demonstrează că încă există multe persoane care nu înțeleg cât este de gravă această boală Covid-19 și ce trebuie să se întâmple pentru protejarea cetățenilor și a cadrelor medicale!”, mai spune asistentul medical-jurist care nu pierde ultima ocazie de a-și vărsa năduful asupra rezidenților a căror singură dorință a fost să fie învățați cum să se protejeze pentru a putea salva vieți, fără a și-o periclita pe a lor.

Și încheie apoteotic: „Va veni vremea când vom vorbi despre aceste campanii duse de oameni politici care parcă nu își doresc ca administrația și spitalul să aibă rezultate bune pentru arădeni. Le doresc tuturor cadrelor medicale, tuturor arădenilor, multă sănătate și succes în combaterea Covid-19!”.

În locul jr. Constantin Cătană, la conducerea DSP Arad a venit Horea Timiș, fost director al DSP Alba, fost consilier al ministrului Sănătății, fost candidat la șefia Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad (nu a putut participa la concurs pentru că nu avea studiile necesare). Acesta este chiar cel care a realizat, pe bani mulți, strategia de dezvoltare a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă din Arad.

A fost schimbat șeful la „Spitalul Groazei”

O situație scandaloasă a șocat opinia publică: o televiziune națională a prezentat modul incalificabil în care au fost tratați bolnavi la Arad, chiar în spitalul dedicat luptei cu coronavirusul. Mărturiile unor bolnave, care acuzau faptul că au fost efectiv încuiate într-un salon ore întregi alături de o persoană decedată, sau faptul că zile întregi  nu au fost vizitate de un medic, a șocat opinia publică.

Scandalul național care a izbucnit după dezvăluirile de la Antena 3 din seara de 13 aprilie și reacțiile ulterioare față de acestea nu a rămas fără ecou. O anchetă a fost demarată la noua Secție de Boli Infecțioase Adulți COVID-19 (Spitalul TBC), care s-a soldat cu demisia dr. Rodica Negrescu, medicul care nu a vizitat pacienții zile la rând, și înlocuirea medicului coordonator, dr. Gheorghe Nini, cu senatorul USR dr. Adrian Wiener (fost director al Spitalului Județean Arad). Aceste măsuri au fost comunicate public de Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad.

Dr. Adrian Wiener, fost director al Spitalului Județean Arad

„În urma sesizărilor apărute în cursul serii de luni, 13 aprilie, conducerea Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad a început verificările interne pe Secția de Boli Infecțioase Adulți COVID-19 (clădirea din strada Stephan Ludwig Roth). În urma verificărilor s-a constatat că medicul pneumolog dr. Rodica Negrescu nu și-a îndeplinit corespunzător atribuțiile de serviciu.

Drept urmare, dr. Negrescu și-a înaintat demisia, iar medicul coordonator, dr. Gheorghe Nini a fost schimbat cu dr. Adrian Wiener, medic medicină internă”, se arată într-un comunicat de presă al Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad.

Ceea ce au reclamat pacienții, că stau încuiați în saloane, iar cadrele medicale nu vin decât foarte rar să îi consulte, părea o normalitate pentru șefii de la Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad: „Vizavi de pacienta care a decedat și ar fi rămas șase ore în salon acest aspect încă se verifică pentru a stabili exact cine se face vinovat.

Dr. Gheorghe Nini

În  ceea ce privește afirmațiile referitoare la închiderea pacienților în saloane, menționăm că această procedură se aplică la nivel național și este o măsură de precauție pentru a nu contamina partea decontaminată a secției. Îngrijorător este, în acest context, faptul că este posibil ca în spatele ușilor închise nevoile unor pacienți să fie ignorate de cadrele medicale, situație pe care încercăm să o corectăm prin schimbările operate în organigrama secției.

Cât despre vizita pe salon, menționăm următoarele: la pacienții care nu sunt în stare gravă medicul intră dimineața pentru evaluarea stării pacientului, dar și ori de câte ori este solicitat.

Referitor la ancheta derulată în cazul Secției de Medicină a Muncii cu privire la modul în care s-au realizat internările pe secție, ce s-a întâmplat cu pacienta decedată și la cum au fost tratați pacienții, vă informăm că au fost sesizate autoritățile abilitate”.

Dr. Adrian Wiener a ieșit public în mai multe rânduri de la debutul crizei coronavirusului, sugerând măsuri care ar trebui adoptate pentru mai buna gestionare a situației critice. În noua sa calitate oficială, a început să implementeze o parte din ideile pe care le-a enunțat. Una din primele măsuri anunțate a fost că s-a renunțat la încuierea saloanelor cu bolnavi.

Directoarea de la Spitalul Județean schimbată cu directorul financiar-contabil

Scandalul deceselor ascunse (raportarea întârziată săptămâni de zile echivalează cu ascunderea lor la momentul producerii decesului) s-a lăsat cu sancțiuni. DSP Arad a propus, împreună cu conducerea Prefecturii Arad, demiterea managerului Spitalului Județean Clinic de Urgență Arad.

Ministerul Sănătății a stabilit în data de 8 mai suspendarea lui Carmen Lucuța din funcție. Se pare că aceasta a fost desemnată pe post de „acar Păun”, pentru a fi pedepsită pentru gravele probleme cu care s-a confruntat sistemul medical arădean de la începutul crizei coronavirusului.

Carmen Lucuța

„Ec. Carmen Lucuța, managerul Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad, a fost suspendată astăzi din funcție, prin Ordin de Ministru.

Începând de astăzi, ec. Florina Ionescu, director financiar-contabil în cadrul SCJU Arad a fost numită, prin Ordin de Ministru manager interimar al Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad pe perioada situației de urgență instituită în condițiile Ordonanței de Urgență a Guvernului nr.1/1999 privind regimul stării de asediu și regimul stării de urgență aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 453/2004 cu modificările și completările ulterioare”, se arată într-un comunicat de presă transmis de SCJU Arad.

Începutul crizei coronavirusului a luat total pe nepregătite sistemul medical arădean. Preluarea Spitalului Județean Clinic de Urgență de către Consiliul Județean, cu desființarea ca unitate de sine stătătoare a fostului Spital Municipal și integrarea sub umbrela „colhozului sanitar”, cum a fost numit, a mai multor secții și spitale din județ, s-a dovedit o măsură dezastruoasă.

Criza generată de COVID-19 a scos la lumină deficiențele grave din sistem care au permis ca în scurt timp Aradul să ajungă în top trei național atât la numărul de cazuri de infecție confirmate cât și la decese.

Situația s-a ameliorat în ultima perioadă și, cel puțin prim prisma rezultatelor foarte bune obținute în tratarea bolnavilor la fostul Spital TBC, devenit spital dedicat COVID, se poate spune că schimbarea coordonatorului acestei unități sanitare a fost benefică.

Despre redacția informală #CovRoMd

Rețeaua informală #CovRoMd cuprinde 27 de publicații de nivel local, regional, național, reprezentate de PressHub: Express de Banat (Caraș-Severin, Timiș), Mesagerul de Sibiu (Sibiu), Monitorul de Cluj (Cluj), Alba24.ro(Alba, Cluj, Hunedoara, Maramureș, Sibiu, Timiș), Gazeta de Dimineață (Hunedoara), Argeșul Online (Argeș), Epoch Times Romania (național),Monitorul de Botoșani (Botoșani), Oradea Press (Bihor), eBihoreanul(Bihor), Átlátszó Erdély (Harghita, Covasna, Cluj, Bihor, Satu Mare, Mureș), Revista 22 (national level), Zi de Zi (Mureș), Jurnalul Văii Jiului (Hunedoara), Arad24.net (Arad), Banatul Azi (Timiș, Arad, Caraș-Severin), inRoman.ro (Neamț), Resita.ro(Caraș-Severin), Liber în Teleorman (Teleorman), Info Sud-Est(Tulcea, Constanța), Jurnalul de Argeș (Argeș), Crișana (Bihor), Transilvania Reporter (Bistrița-Năsăud, Cluj, Bihor, Satu Mare, Maramureș, Sălaj), Gazeta de Sud (Dolj, Vâlcea, Gorj, Mehedinți, Olt), Viața Liberă (Galați), Ziarul de Iași (Iași) și Vrancea24 (Vrancea). 

La nivel european, rețeaua include partenerul EURACTIV.ro (parte a rețelei pan-europene EURACTIV, prezentă în 14 țări, cu sediul central la Bruxelles), la nivelul Republicii Moldova, report.md, și, la nivelul unei comunități de 5,6M de utilizatori în România și 1M în diaspora românească, HotNews.ro, prin platforma de dezbateri interactive, LIVE VIDEO #deladistanță.

Secțiunea pentru atașamente
spot_imgspot_img
Sorin Trocan
Sorin Trocanhttp://arad24.net
Sorin Trocan are o experiență de peste trei decenii în presă. A debutat în 1984 în revista „Forum studențesc” din Timișoara, unde, în perioada 1986-1987, a îndeplinit funcția de redactor-șef adjunct. Înainte de decembrie 1989 a colaborat cu mai multe reviste studențești. În 1991 a făcut parte din echipa care a fondat revista „Știrea” din Arad, al cărei redactor-șef a fost până în anul 1994. A fost corespondent pentru Arad al „Evenimentului zilei” (1992-2007). A activat în calitate de corespondent al unor posturi de radio și TV: Radio Timișoara, Studioul TVR Timișoara, Analog TV etc. A colaborat de-a lungul timpului cu mai multe publicații locale, regionale și centrale, cu agenții de presă, iar actualmente este Senior Editor al site-ului www.arad24.net.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Un nou viceprimar PSD, ales cu ajutorul consilierului local din partea AUR | Gazeta de Stâlpeni

Un nou viceprimar PSD, ales cu ajutorul consilierului local...

Vila Ciuta, o clădire emblematică pentru Bistrița, salvată de la demolare | Săptămâna Online

Vila Ciuta, o clădire emblematică pentru Bistrița, salvată de...

Un plutonier major STS a hărțuit luni de zile o fată de 18 ani | Reporter de Iași

Un plutonier major, angajat în cadrul Serviciului de Telecomunicații Speciale...