Laura Kovesi s-a întâlnit cu mai mulți europarlamentari la sediul EPPO

Data:

spot_img

Europarlamentarul Vlad Gheorghe a inițiat și condus o delegație de europarlamentari de la Bruxelles la sediul Parchetului European (EPPO). Demnitarii au fost primiți de procurorul-șef Laura Codruța Kövesi și de procurori din cadrul instituției.

„Cu o săptămână înainte de votul din plenul Parlamentului European pentru bugetul Uniunii în 2023 și o nouă rezoluție pentru intrarea României și Bulgariei în Schengen, am transmis încă o dată doamnei Kövesi sprijinul nostru pentru Parchetul European și lupta anti-corupție la nivelul Uniunii. Am inițiat și condus azi o delegație de la Bruxelles la EPPO, unde am fost primiți de procurorul-șef Laura Codruța Kövesi și de procurori din cadrul instituției”, arată Vlad Gheorghe pe Facebook.

Demnitarul mai arată că în doar 16 luni de activitate, EPPO a anchetat peste 4.000 de plângeri, care s-au concretizat deja în mai mult de 900 de dosare deschise, 28 de condamnări și recuperarea unui prejudiciu total de cca 260 de milioane de euro. Procurorii europeni „au ajuns recent și la primii infractori din România și cu siguranță nu sunt ultimii”.

Citește și: Oamenii lui Oprescu și evaluatorii preferați ai Primăriei Generale, trimiși în judecată de DNA

Cazurile Ungaria și Polonia

„Alături de colegele mele, Isabel Santos (S&D, Portugalia) și Saskia Bricmont (Verzi, Belgia), am mers la Luxemburg să discutăm despre prioritățile în domeniul justiției cu echipa de procurori europeni conduși de fosta șefă a DNA.

Este clar că această nouă instituție funcționează – Laura Codruța Kövesi ne-a confirmat astăzi că procurorii europeni sunt cu-adevărat o forță de elită, iar Parchetul European le permite să obțină mult mai rapid rezultate în dosarele lucrate la nivelul statelor membre participante.

O problemă este absența unor țări europene din cadrul EPPO – cum este cazul Ungariei sau Poloniei, de exemplu, precum și nevoia de mai mulți angajați și buget alocat Parchetului ca să poată face față volumului enorm de muncă”, mai arată Gheorghe.

Kovesi le-a explicat celor prezenți că peste o treime dintre dosare se referă la infracțiuni cu implicații transfrontaliere: persoane, grupuri care operează în mai multe țări europene.

Citește și: PSD și PNL nu mai sunt sigure că intrăm în Schengen. Și au găsit vinovații: USR și 3 jurnaliști

Demersuri pentru instituția Procurorului Verde European

„Dovadă în plus că pentru lupta anti-corupție la nivel UE un Parchet European este esențial, ceea ce susțin și eu referitor la Procurorul Verde European. Este dovada că avem nevoie de extinderea competențelor EPPO către infracțiunile de mediu care prin simpla natură au un caracter transfrontalier: poluarea nu are granițe, mediul afectat prin tăieri ilegale în România nu se oprește la Nădlac sau la Giurgiu-Ruse.

Europarlamentara Isabel Santos consideră această extindere necesară și crede că o cooperare continuă la toate nivelurile Uniunii cu EPPO pentru combaterea infracționalității și a corupției constituie o prioritate transpartinică. Din partea Verzilor, MEP Saskia Bricmont a subliniat în discuțiile de azi efectul dezastruos al criminalității de mediu și nevoia urgentă de combatere a acestor infracțiuni nu doar la nivel național, ci și European”, mai arată europarlamentarul român, parte a grupului Renew Europe.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Virgil Burlă
Virgil Burlă
Virgil Burlă este jurnalist din 2000. A început la Iași, apoi a continuat la București, unde s-a specializat ca reporter pe domeniul justiției. Mai colaborează cu Europa Liberă România.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Summitul G20: Macron i-a strâns mâna lui Lavrov | Aktual24

Summitul G20: Macron i-a strâns mâna lui Lavrov. Ministrul...

Preşedintele Abhaziei demisionează în urma protestelor în masă | The Epoch Times

Preşedintele Abhaziei demisionează în urma protestelor în masă. Aslan...