Comisia Europeană a propus în 16 septembrie o lege a libertății presei europene după ce atacurile asupra ziariștilor s-au întețit în ultimii ani. Propunerile privesc recomandări pentru guverne și o serie de acțiuni voluntare pe care presa le-ar pune în practică.
Atacurile la adresa presei sunt multiple și de diverse naturi, ele sunt din ce în ce mai numeroase iar Comisia Europeană a constatat că libertatea presei scade în toate statele membre UE.
Fie că este vorba despre atacuri fizice (doi ziariști au fost omorâți în UE în ultimii ani), fie că este vorba despre denigrare (din partea politicienilor sau a cetățenilor), fie că este vorba despre control financiar și politic, toate acestea sunt abuzuri.
Citește și: Legea presei, adoptată de Comisia Europeană: impune transparența publicității
Bruxelles propune , prin actualul European Media Freedom Act, un set de masuri pentru a proteja pluralismul și independența jurnalismului european.
O atenție specială este acordată finanțării și controlării organelor publice de presă a căror sursa de venit ar trebui să fie stabilă și transparentă.
Guvernele ar trebui astfel să asigure libertatea editorială a presei și să amelioreze protecția efectivă a surselor.
Noua legislație UE ar trebui să pună la adăpost jurnaliștii și familiile lor de orice presiune și/sau pericol.
Sunt enumerate și masuri pentru independența editorială și evitarea conflictelor de interese.
Conglomeratele media sunt și ele amintite iar noua propunere vizează și crearea unui Consiliu European al Serviciilor de Media.
Propunerea va intra în dezbaterea Parlamentului European și a statelor membre înainte de a deveni o directivă cu caracter obligatoriu pe care statele s-o transpună în legislația națională.
Organizația Reporteri fără Frontiere este bucuroasă că această propunere este în fine pe masa europeană. De altfel, textul reia o serie de recomandări făcute de această organizație ca și pe cele ale raportului „Un nou acord pentru jurnalism” prezentat la Forumul pentru informație sqi democrație”.
Citește și: VIDEO Recorder, Prețul tăcerii: Cum cumpără partidele liniștea în presă
Cu toate acestea, unele ameliorări se impun. Este vorba despre clarificarea statului de media online care nu ar trebui să fie accesibil oricărei publicații care se auto intitulează astfel și care ar avea dreptul la libertate editorială.
In fine, protecția împotriva influențelor și manipulărilor externe UE ar trebui ameliorată, spune Reporteri fără Frontiere. Este o aluzie directă făcută la propaganda rusă împotriva căreia organizația propune o acțiune europeană coordonată acompaniată de un cadru juridic corespunzător, titrează RFI ROMANIA.
sursa foto – IndiaSpend
Urmăriți PressHUB și pe Google News!