Legea presei adoptată de Comisia Europeană: impune transparența publicității

Data:

Legea presei, adoptată de Comisia Europeană. Comisia Europeană a adoptat Actul european pentru libertatea presei care protejează pluralismul și independența mass-media în UE. Scopul acestui nou regulament este să combată amestecul politic în deciziile editoriale.

Actul prevede, printre altele:

  • independența și finanțarea stabilă a mass-media de serviciu public;
  • transparența proprietății instituțiilor mass-media;
  • transparența publicității;
  • măsuri care protejează independența editorilor;
  • măsuri contra conflictelor de interese;
  • combaterea ”concentrării” mass-media – câțiva proprietari care dețin toate trusturile de presă;
  • înființarea unui Board European independent pentru servicii media.

„Comisia a adoptat, de asemenea și o recomandare complementară pentru a încuraja garanțiile interne pentru independența editorială. Pe scurt, după cum zice chiar vicepreședinta pentru valori și transparență, Věra Jourová: nicio instituție de presă nu ar trebui transformată în canal de propagandă”, a anunțat europarlamentarul USR Vlad Gheorghe.

Legea presei, adoptată de Comisia Europeană. Prețul tăcerii, banii de la partid

Discuțiile despre finanțarea presei și transparența privind sursele de venit ale instituțiilor media reprezintă o preocupare generală în Uniunea Europeană. Pentru România, anunțul vine în contextul dezvăluirilor Europa liberă și Recorder despre finanțarea presei din bani publici, de către partidele politice.

„PREȚUL TĂCERII. O investigație în contabilitatea presei de partid”, publicată de Recorder despre controlul presei, o temă controversată în România, publicat miercuri, a stârnit mai multe reacții pe rețelele socializare.

Partidele politice au inventat un sistem în care cumpără presa în mod direct, cu bani de la bugetul de stat, trecuți prin conturile unor intermediari și livrați apoi către trusturile media, arată Recorder, într-o investigație. despre modul cum partidele își cumpără liniștea în presă.

„Este un pact între jurnaliști și politicieni, în care presa s-a grupat într-o singură tabără și stă cu capul plecat în fața partidelor care s-au grupat și ele într-o singură coaliție. Un monolit de putere pe care nu mai are cine să-l conteste și despre derapajele căruia află tot mai puțină lume, pentru că informația este atent controlată.

Citește și: VIDEO Recorder, Prețul tăcerii: Cum cumpără partidele liniștea în presă

Sidonia Bogdan: A venit momentul ca Bruxelles-ul să blocheze banii europeni pentru România?

Găselnița partidelor de a finanța presa este hârtia de turnesol care arată cât de coruptă și de vulnerabilă a devenit media mainstream din România.

Dacă înainte, jocurile murdare dintre clasa politică și televiziunile mogulilor se făceau pe sub masă, fiind mai greu de demonstrat, după dezvăluirile repetate ale jurnalistului Cristian Andrei de la Europa Liberă (care merită felicitat public) și ale jurnaliștilor Recorder, lucrurile au devenit clare.

Nu mai există nicio formă de demarcație între propaganda de partid și conținutul de presă filtrat de o redacție de știri. Interesul partidului a devenit același cu interesul unor instituții media, iar asta explică de ce falși realizatori de emisiuni se înscriu peste noapte în formațiuni politice nu ca simpli membri, ci primesc drept recompense funcții importante în acele partide, pentru manipulările cu care și-au mințit publicul. 

Dezbaterea despre starea jalnică a presei merită toată seriozitatea, întrucât din perspectiva audiențelor, așadar a puterii de a influența opinia publică, presa mainstream este cea care contează cel mai mult, adresându-se și formând opiniile segmentului de electorat cel mai disciplinat la vot, cel cu vârsta de peste 50 de ani.

Citește și: A venit momentul ca Bruxelles-ul să blocheze banii europeni pentru România?

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!
1 COMENTARIU
  1. Asa cum era de asteptat lucrurile se precipita in sens pozitiv . Bruxellul ocupa , prin deciziile sale recente , intreaga scena politica europeana si isi ataseaza astfel decizia cetateanului european ce constata cum salvarea si punerea in practica a proprilor lui nevoi politice devine lege Europeana .Scoaterea la lumina a presei corupte , a formatorilor de opinie si simpatizantilor filorusi , remodelarea legilor pe justitie , plafonarea pretului la energie , aducerea conducatorilor Rusiei in fata Justitiei universale , restrictionarea accesului la banii din PNNR statelor ale caror conducatori deviaza de la legile democratice , oferirea unor sume de bani si armament ucrainienilor , obligatia de a reconstrui sistemul de pensii si aducerea pensiilor speciale in marja lor de contributivitate , oferirea de ajutoare cetatenilor defavorizati , pozitionare pozitiva fata de existenta energie numita „verde ”sanctiunile aplicate sistemului iliberal din Rusia si Ungaria , eliminarea entitatilor economice , ce sunt prexente in Europa , din China , pozitionare democratica fata de Taiwan ,acceptul oferit Ucrainei si Rep.Moldova de a adera la UE , rapida decizie ce permite Suediei si Finlandei de a adera la NATO , inarmarea Germaniei ,Pozitionarea trupelor france in Romania alaturi de cele ale SUA si multe altele asemeni, fac din UE prin vocea doamna der Leyen decidentul absolut .Inca un pas si UE se federalizeaza .Fara ajutorul lui J.R.Biden si a deciziei venite de la Bruxelles nimic din toate acestea nu se puteau face .Romania are marele noroc de a avea un General in functia de Prim Ministru, urmare a deciziei Presedintelui natiunii romane ,general ce s-a angajat sa puna in practica toate aceste decizii .Fara Iohannis si Ciuca eram acum mai iliberali ca Ungaria .

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Migrația românilor, între speranță și dezamăgire | PUTEREA A CINCEA

Migrația românilor, între speranță și dezamăgire. Acesta este fenomenul...

Cum plătesc locuitorii unei comune pentru a fi dezinformați? | Gazeta de Stâlpeni

Cum plătesc locuitorii unei comune pentru a fi dezinformați?...

Totul pentru bucureșteni: Negoiță „aduce” pe bani publici Grecia la el în sector | Aktual24

Totul pentru bucureșteni: Negoiță „aduce" pe bani publici Grecia...