Marea Britanie, din nou la braț cu UE? „E o tensiune constantă, care nu e benefică pentru nimeni”

Data:

Presa internațională scrie despre o posibilă reapropiere a Marii Britanii de Uniunea Europeană, în ciuda afirmațiilor premierului Sunak care a negat că aceasta ar fi politica mandatului său.

„Marea Britanie nu va căuta nicio relaţie cu Europa care să se bazeze pe alinierea la legislaţia UE”, a declarat premierul  britanic, lăsând totuși loc interpretărilor că noi acorduri ar putea fi parafate de cele două părți.

„Nici Marea Britanie, nici Uniunea Europeană nu sunt bucuroase de tensiunea care există între ele”, explică la RFI analistul de politică externă stabilit la Londra, Christian Mititelu. El afirmă că acorduri în viitor sunt posibile, însă „lucrurile sunt complicate de apropierea alegerilor”.

Christian Mititelu: Sunt două lucruri observabile. Pe de o parte, că numărul celor care spun că Brexitul a fost o greșeală a crescut. A trecut de 50% în rândul populației. Pe de altă parte, oamenii care lucrează în industrie și în economie sunt nemulțumiți, mai ales de lipsa forței de muncă.

Cer să se ia măsuri încât să se ia măsuri ca să se ușureze obținerea de vize și să vină din nou oameni să lucreze. Există posturi vacante în spitale, la poștă, la restaurante, la puburi, la vamă, la poliție, oriunde doriți și e nevoie de oameni care să vină.

Pe de altă parte, s-a constat, din nou, că imigrația netă a depășit jumătate de milion. Unul dintre obiectivele Brexitului era să limiteze imigrația. Acest lucru nu s-a putut face.

RFI: Cât de aproape de realitate sunt aceste informații conform cărora premierul Sunak ar intenționa o reapropiere a Marii Britanii de Uniunea Europeană prin diverse acorduri?

Toată lumea realizează că lucrurile nu funcționează bine, că această tensiune constantă, care există între Marea Britanie și Uniunea Europeană nu e benefică pentru nimeni. Estimările oficiale sunt că produsul intern brut al Marii Britanii scade cu 4% datorită Brexitului. În acest context, domnul Sunak, care a militat pentru ieșirea din Uniunea Europeană, ar vrea să aibă puțină libertate de manevră.

Citește și: Români în Mexic. O altă perspectivă despre o țară cunoscută negativ, doar din filme

Dar nu își poate permite să meargă prea departe pentru că există în continuare o serie întreagă de ideologi și de demagogi în rândul partidului conservator și nu numai, care se opun unei relaxări. S-a pus problema să se ajungă la o înțelegere de genul celei existente între Uniunea Europeană și Elveția. Dar sunt trei obstacole.

Pe de o parte este că asta ar însemna să se reintroducă libera circulație a forței de muncă, lucru greu de acceptat aici. Pe de altă parte, să se recunoască în continuare supremația Curții Europene de justiție, care iarăși, nu e un lucru acceptabil.

Și în al treilea rând să se accepte o aliniere automată la reglementările Uniunii Europene, care e un lucru contestat, dar contestat cu jumătate de gură. Există un fost ministru care a introdus un proiect de lege astfel încât să se anuleze toate reglementările Uniunii Europene și să fie înlocuite cu reglementări interne.

Sunt cam 5.000 la număr. Dar asta e o muncă sisifică. Cei din industrie spun că e absurd, că ei nu vor asta, că ei vor să exporte în continuare. Ar însemna să iei fiecare reglementare la puricat să vezi dacă merită schimbată. Probabil că nu merită. Iar la altele se vor face schimbări cosmetice.

Continuarea în RFI.


Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Ipocrizie în prag de alegeri! Discurs schimbat la 180 de grade al șefului PNL Brăila

Ipocrizie în prag de alegeri! Discurs schimbat la 180...

Sondajul RTV în care opțiunile de vot depășesc 100%. Ironii pe rețelele de socializare | Aktual24

Sondajul RTV, realizat de de Sociopol, institut patronat de...