Pensie specială, indiferent de vârstă, pentru cei care se fac magistrați la finalul carierei

Data:

Mai multe categorii profesionale ar urma să primească pensie de serviciu (80% din salariul brut plus sporuri), printr-o prevedere în noua lege privind statutul judecătorilor și procurorilor, care este acum dezbătută în Parlament, și care elimină limita de vârstă, potrivit senatorului Cosmin Poteraș.

„Există multe surprize neplăcute în legile Justiției, dar una dintre ele mi se pare de-a dreptul sfidătoare: pensii speciale pentru avocați și juriști.

Ai făcut Dreptul, nu contează unde, ai profesat ca avocat sau jurist 25 de ani, nu contează unde, dacă iei examenul și intri în magistratură, gata, pensie de serviciu: 80% din salariul brut + sporuri. Cu cât e vechimea mai mare, cu atât crește pensia”, arată senatorul REPER.

Citește și: Dan Dungaciu a câștigat șefia unui institut al Academiei Române, după ce a concurat singur. De două ori

Acesta susține că prevederea, într-o formă diferită, există și în legea în vigoare, așa-numita „vechime asimilată”, de care puteau beneficia avocații și juriștii. Dar acum a fost extinsă la o nouă categorie profesională.

„Trebuia corectată de mult, și nu s-a întâmplat. Dimpotrivă, acum și «personalul de specialitate juridică în fostele arbitraje de stat» primește pensie specială, cu condiția să fie judecători, procurori sau pe la Curtea de Conturi când ies la pensie.

Dacă tot s-au apucat, eu zic să schimbe și Constituția, să scrie negru pe alb că în România retroactivează legea penală mai favorabilă și examenul de intrare în magistratură”, a menționat senatorul.

Prevederea controversată. Captură făcută de Cosmin Poteraș

Cosmin Poteraș afirmă că are tot respectul pentru magistrații de carieră care își fac treaba. Dar nu e de acord cu beneficii obținute după un an de magistratură.

Citește și: VIDEO 400 de miliarde de euro/an trebuie cheltuite în UE pentru trecerea la energie verde

„Înțeleg, chiar dacă nu aprob, rațiunile pe care se bazează acordarea pensiilor de serviciu. E nevoie însă de regândirea condițiilor de acordare și a cuantumului.

Ne înțeleg de ce o persoană care ia un examen de intrare în magistratură și devine magistrat, după un an sau o lună are aceleași beneficii ca una care a fost magistrat 25 de ani.

Am depus un amendament în Comisia specială pentru legile Justiției; vedem ce se va întâmpla”, a susținut senatorul REPER.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

Foto: INQUAM_Photos_George_Calin

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!
3 COMENTARII
  1. […] Ai făcut Dreptul, nu contează unde, ai profesat ca avocat sau jurist 25 de ani, nu contează unde, dacă iei examenul și intri în magistratură, gata, pensie de serviciu: 80% din salariul brut + sporuri. Cu cât e vechimea mai mare, cu atât crește pensia”, arată senatorul REPER, citat de PressHub […]

  2. Nu primește nicio categorie suplimentară nimic. E fix prevederea din legea 303/2004, art 82, al 2. Desigur, asta nu înseamnă că nu e o bătaie de joc ca avocații, consilierii și toti ceilalți să aibă pensii speciale doar după câțiva ani de magistratură.
    Iată și articolul, citiți ultimele 3 rânduri.
    2) Judecătorii, procurorii, magistrații-asistenți de la Înalta Curte de Casație și Justiție și de la Curtea Constituțională, personalul de specialitate juridică asimilat judecătorilor și procurorilor, precum și foștii judecători și procurori financiari și consilierii de conturi de la secția jurisdicțională care au exercitat aceste funcții la Curtea de Conturi se pot pensiona la cerere, înainte de împlinirea vârstei de 60 de ani, și beneficiază de pensia prevăzută la alin. (1), dacă au o vechime de cel puțin 25 de ani numai în funcția de judecător, procuror, magistrat-asistent la Înalta Curte de Casație și Justiție și de la Curtea Constituțională sau personal de specialitate juridică asimilat judecătorilor, precum și în funcția de judecător la Curtea Constituțională, judecător ori procuror financiar sau consilier de conturi de la secția jurisdicțională a Curții de Conturi. La calcularea acestei vechimi se iau în considerare și perioadele în care judecătorul, procurorul, magistratul-asistent sau personalul de specialitate juridică asimilat judecătorilor și procurorilor, precum și judecătorul de la Curtea Constituțională, judecătorul, procurorul financiar și consilierul de conturi la secția jurisdicțională a Curții de Conturi a exercitat profesia de avocat, personal de specialitate juridică în fostele arbitraje de stat, consilier juridic sau jurisconsult.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Transplantul hepatic se va putea face și la Cluj | Monitorul de Cluj

Transplantul hepatic se va putea face și la Cluj,...

Unde aleg românii să călătorească de Paște | Monitorul de Cluj

Unde aleg românii să călătorească de Paște, 1 Mai...

Războaiele de lângă UE fac și mai important votul la europarlamentare | Eurobarometru

Războaiele de lângă UE fac și mai important votul...