Ministerul Sănătății, despre stimulatoarele cardiace de la pacienți decedați: Reutilizarea acestor dispozitive medicale este ilegală

Data:

spot_img

Reutilizarea stimulatoarelor/defibrilatoarelor cardiace este interzisă de legislația românească, a transmis duminică Ministerul Sănătății, printr-un comunicat de presă.

Anunțul ministerului a venit ca urmare a cazului stimulatoarelor cardiace provenite de la pacienți decedați și care au implantate altor pacienți, caz în care sunt anchetați mai mulți medici, între care cardiologul Dan Tesloianu de la Spitalul „Sf. Spiridon” din Iaşi.

Ministerul Sănătății precizează că legislația în vigoare interzice în mod explicit reutilizarea dispozitivelor și materialelor de unică folosință, clasă din care fac parte stimulatoarele / defibrilatoarele cardiace.

Potrivit legii, este interzisă reprelucrarea în vederea reutilizării în instituţiile sanitare publice şi private a dispozitivelor şi materialelor de unică folosinţă. De asemenea, este interzisă utilizarea în instituţiile sanitare publice şi private a dispozitivelor medicale de unică folosinţă, reprelucrate.

Citește și: Cum au aflat procurorii că medicii folosesc pentru pacienți echipamente scoase de la cei morți

„În urma verificărilor efectuate la Spitalul Clinic de Urgență ”Sf. Spiridon” Iași s-a constatat că dispozitivele medicale implantabile active din categoria menționată aveau înscris în mod clar în instrucțiunile de utilizare și pe ambalaj indicația producătorilor că sunt de unică folosință și nu se reutilizează/resterilizează”, a transmis Ministerul Sănătății.

Medicul Dan Tesloianu este acuzat de abuz în serviciu, în formă continuată, complicitate la continuarea executării lucrărilor după dispunerea opririi acestora de către organele de control competente, și luare de mită.

Acesta este acuzat de procurori că „și-ar fi exercitat atribuțiile de serviciu, cu intenție, în mod defectuos, prin implantarea, în perioada 2017- august 2022, a unui număr de 238 de dispozitive extrase din cadavre sau a căror sursă de proveniență nu se cunoaște, ignorând riscul de a provoca pacienților probleme medicale grave sau chiar decesul, procedând astfel la reutilizarea lor, deși acest lucru este interzis de legislația primară”.

Procurorii notează că „producătorii dispozitivelor medicale consemnează pe ambalajul aparatelor interdicția reutilizării acestora”.

„O mare parte dintre intervențiile de introducere a unor dispozitive cardiace implantabile, inclusiv extrase de la pacienți decedați, derulate/recomandate de către medic, nu erau necesare, procedându-se la operaționalizarea lor fie prin consemnarea unor diagnostice fictive, fie prin recomandarea anterioară a unor medicamente care să provoace reacții de natură a conduce la simptomatologia specifică”, mai susțin procurorii.

Dan Tesloianu a fost arestat pentru 30 de zile Tribunalului București. El a contestat măsura preventivă.

Citește și: Medicul Tesloianu a fost arestat preventiv 30 de zile

Tot în acest dosar, procurorii urmăresc penal alte cinci persoane fizice (inclusiv suspectul menționat mai sus), având calitatea de medici la spitalul din Iași, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de luare de mită, precum și față de alte patru persoane fizice, având calitatea de pacienți, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de dare de mită.

Față de unul dintre suspecții medici, procurorul a dispus luarea măsurii preventive a controlului judiciar pe o durată de 60 de zile, cu obligația de a nu mai exercita profesia de medic.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(Fotografie generică. Sursa foto: Pixabay.com)

spot_imgspot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related