Mircea Geoană, despre scutul de la Deveselu: N-avem nimic de ascuns, este pur defensiv, dar nu este negociabil

Data:

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a declarat, joi seara, la Digi24, că scutul de la Deveselu nu este negociabil, dar că Alianţa este deschisă la dialog, la transparenţă, la măsuri utile pentru climatul de securitate din Europa.

„Dacă Federaţia Rusă doreşte să vadă cu propriii ochi – înţeleg că şi partea română, şi partea americană nu ar avea o dificultate în a permite inspecţii reciproce a acestor facilităţi – n-avem nimic de ascuns, este pur defensiv, dar nu este negociabil, pentru că el nu are de-a face cu Federaţia Rusă.

Ceea ce nu este negociabil este libera decizie a statelor europene să-şi aleagă direcţia pe care vor să o urmeze şi sub nicio formă ideea de a ne reîntoarce în trecut, înainte de 1997, acestea sunt lucruri care nu sunt de negociat, în timp ce altele sunt de negociat”, a precizat oficialul NATO.

De asemenea, Geoană a afirmat că acţiunile agresive şi ameninţătoare ale Rusiei din ultimii ani n-au făcut decât să unească Occidentul:

„Multă vreme Federaţia Rusă a încercat să divizeze Europa şi Occidentul. Ce a reuşit să facă Federaţia Rusă prin aceste acţiuni extrem de agresive? Să unească Occidentul cum n-a fost unit de foarte multă vreme. NATO n-a avut nicio prezenţă militară semnificativă pe flancul estic până în 2014, când Rusia a anexat ilegal Crimeea”.

Potrivit secretarului adjunct al NATO, Moscova trebuie să înţeleagă că acest tip de politică „nu-i serveşte interesele”:

„Noi dorim o relaţie constructivă, o relaţie predictibilă, de ce nu, o relaţie statornică cu Federaţia Rusă. N-avem nimic împotriva acestei ţări, o mare naţiune europeană”, a adăugat Geoană.

Totodată, Geoană a atras atenţia asupra campaniei masive de propagandă şi dezinformare pe care o desfăşoară Kremlinul şi a dat asigurări că “nu există niciun risc iminent de securitate la adresa NATO”.

„Vreau să ştie publicul românesc că suntem atenţi la tot acest repertoriu şi că suntem pregătiţi să facem faţă oricăror situaţii şi să ajutăm Ucraina de o manieră neprovocatoare, încercăm să-i ajutăm pe rezilienţă, pe rezistenţă cibernetică, pe securitate energetică – un subiect pe care îl discutăm foarte des, inclusiv în România, ţinând cont că Federaţia Rusă în mod deliberat nu furnizează cantitatea de gaze pentru Europa, pentru a crea dificultăţi pentru noi şi pentru Ucraina, deci întreg spectrul de riscuri de securitate se află pe mâini bune, aici, la NATO şi luăm măsuri vigilente, prudente şi extrem de serioase şi în aceste domenii”, a mai precizat Mircea Geoană.

În plus, Geoană a afirmat că, în cazul în care doreşte, Rusia poate să se încredinţeze cu propriii ochi, pe bază de reciprocitate, că instalaţia militară de la Deveselu este pur defensivă.

Citește articolul integral pe Epochtimes-romania.com

Citește și: România între Franța și SUA: ce câștigă, ce pierde

spot_imgspot_img
The Epoch Times - România
The Epoch Times - Româniahttps://epochtimes-romania.com
"O nouă perspectivă asupra lumii noastre în schimbare"

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

O sală de sală de jocuri de noroc a ars în totalitate

La data de 22 aprilie, la ora 00.21, polițiștii Secției nr.3 Poliție Rurală Bolintin Vale au fost sesizați prin apel 112, de către un bărbat, cu privire la faptul că se manifestă un incendiu la o sală de jocuri de noroc din localitatea Cosoba, județul Giurgiu.

Primarul orașului unde s-a născut Ceaușescu a trecut la PSD

Primarul orașului unde s-a născut Ceaușescu a trecut la...

Când sunt contraindicate fațetele dentare și ce alte soluții există

Când sunt contraindicate fațetele dentare și ce alte soluții există?

Cineva are să vină, de Jon Fosse

Să montezi Fosse este întotdeauna o provocare. Dar ce-a...