Mitulețu-Buică rămâne șef după ce și-a dat demisia din fruntea AEP? Instituția a împărțit zeci de milioane de lei la partide

Data:

spot_img

După demisia anunțată, care va intra în vigoare peste o lună, a lui Constantin Mitulețu Buică din funcția de președinte a Autorității Electorale Permanente (AEP), acesta va rămâne tot la conducerea instituției, dar pe poziția de secretar general.

El va reveni pe postul pe care l-a ocupat prin concurs în 2018. În același timp, este judecat în alt dosar și, potrivit legii, ar trebui să plece de tot din instituție.

Începând cu 13 februarie, Mitulețu Buică nu va mai fi președintele AEP, instituția care distribuie zeci de milioane de lei anual de la bugetul de stat către partidele politice. După ce Agenția Națională de Integritate (ANI) a sesizat Parchetul General în legătură cu angajarea ilegală a cumnatei sale la AEP și după ce și-a anunțat demisia, Buică va reveni pe postul de secretar general al AEP.

Funcția este extrem de importantă în organigrama instituției.

Asta pentru că secretarul general propune regulamentul intern al autorității și propune personalul AEP. El este numit de primul ministru.

Potrivit articolul 4 din regulamentul AEP, „Funcția de secretar general face parte din categoria funcțiilor publice parlamentare corespunzătoare categoriei înalților funcționari publici și beneficiază de drepturile salariale prevăzute de lege pentru secretarii generali ai celor două Camere ale Parlamentului și de cele stabilite prin prezentul regulament”.

Altfel spus, un post de funcționar public parlamentar. Până la acest moment, Mitulețu Buică nu a răspuns solicitărilor noastre pentru a ne preciza dacă a făcut cerere să rămână șef în AEP.

Citește și: Președintele Autorității Electorale, controversatul Mitulețu-Buică, a demisionat

Cumnată angajată de trei ani

Carmen Mihaela Minigeș, cumnata lui Mitulețu, a fost angajată la AEP în 2019. Ea a primit de la Autoritate suma de 70.000 de lei anul trecut, fiind angajată pe funcția de consilier de parlamentar.

Dacă procurorii Parchetului General încep urmărirea penală față de Mitulețu Buică, acesta trebuie suspendat din funcția de secretar general al instituției. „Este simplu. Dacă începe urmărirea penală, conform legii, el va trebui suspendat din funcție până la finalizarea cercetărilor sau până la un verdict al unei instanțe. Deci nu ar trebui să mai ocupe niciun post în AEP”, ne-a declarat un avocat care a dorit să-și păstreze anonimatul.

Problema este că Mitulețu este deja trimis în judecată, nu doar urmărit penal, în alt dosar.

Încă din decembrie 2021, el este judecat sub acuzația de abuz în serviciu după ce a concediat illegal un fost angajat al instituției.

Citește și: Oamenii din Craiova ai lui Mitulețu Buică. Nepotismele de la Autoritatea Electorală Permanentă

Mai multe probleme penale pentru Buică

Conform legii 7/2006 privind statutul funcționarului public parlamentar, „în cazul în care, în urma sesizării parchetului sau a organului de cercetare penală, s-a dispus începerea urmăririi penale, secretarul general va lua măsura suspendării funcționarului public parlamentar din funcția pe care o deține”.

Pe 9 ianuarie, Agenția Națională de Integritate a sesizat Parchetul General sub acuzația comiterii infracțiunii de folosire a funcției pentru favorizarea unor persoane, întrucât, Mitulețu Buică, în calitate de președinte al AEP, „a emis, aprobat și semnat 9 acte materiale prin care s-a obținut un folos patrimonial pentru cumnata acestuia, care a fost încadrată la Cabinetul Vicepreședintelui Autorității Electorale Permanente pe funcția de consilier”.

Citește și: Șeful Autorității Electorale sfidează judecătorii și legile. Cine e „Dumnezeul care îl iubește” pe Mitulețu-Buică?

Primul dosar

Încă din decembrie 2021, Parchetul a notificat Parlamentul că președintele AEP Constantin Mituleţu Buică  a fost trimis în judecată pentru abuz în serviciu. Potrivit News.ro, alături de Buică a fost trimis în judecată și secretarul general al AEP, Cristian Andreescu, acuzat de fals intelectual.

Buică s-ar face vinovat, în opinia procurorilor, de comiterea „în concurs” a trei infracțiuni de abuz în serviciu, ultima în formă continuată.

Președintele AEP era acuzat, între altele, că a făcut presiuni ca Gabriel Saucă (director general în Direcția de Coordonare a Sistemului Informațional Electoral Național) și Cristian Petraru (șeful Departamentului de organizare a proceselor electorale) să părăsească instituția.

O altă acuzație care i se aduce lui Mitulețu Buică este că a blocat mai multe posturi din cadrul AEP și nu a organizat concursuri pentru ocuparea lor, deși trebuia să o facă. Cazul posturilor blocate a fost semnalat și într-un raport al Curții de Conturi.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Virgil Burlă
Virgil Burlă
Virgil Burlă este jurnalist din 2000. A început la Iași, apoi a continuat la București, unde s-a specializat ca reporter pe domeniul justiției. Mai colaborează cu Europa Liberă România.
1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Procuror suspendat din funcție de CSM

Secția pentru procurori în materie disciplinară a Consiliului Superior...

Schimbarea la față a lui George Simion

Candidatul AUR la președinție, George Simion, în vârstă de...

Primele dispozitive acustice pentru nevăzători, instalate de CTP Iași în stațiile de tramvai și autobuz

Primele dispozitive acustice pentru persoanele cu deficiențe de vedere...

Marcel Ciolacu spune despre Geoană că nu poate fi considerat un candidat de dreapta

Marcel Ciolacu a criticat propunerea ca Mircea Geoană să...