Modernizarea unei școli, blocată de o ceartă dintre autoritatea guvernamentală și primărie. Sute de elevi, obligați să facă naveta

Data:

Lucrările de modernizare a școlii din comuna Ciorăști, Vrancea, care au primit finanțare europeană, sunt blocate din cauza unei dispute între Primărie și  Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Regional din cadrul Ministerului Dezvoltării.

Motivul: Autoritatea de Management a aplicat o corecție financiară de 3,1 milioane lei  pentru că Primăria realizează lucrările cu societatea aflată în subordinea sa, SC Prestări Servicii Ciorăşti SRL, ceea ce înseamnă blocarea proiectului. Primarul acuză că este un abuz.

Lucrările la școală au început pe data de 3 decembrie 2020, valoarea proiectului fiind 3,7 milioane de lei, cu tot cu TVA. Primăria a solicitat decontarea lucrărilor realizate, circa două milioane de lei, însă Autoritatea de Management a  emis  o notă de neconformitate pentru o corecţie financiară de 3,139 milioane lei, care înseamnă blocarea investiţiei de la Şcoala Gimnazială Ciorăşti.

 Autoritatea susţine că Primăria Ciorăşti nu a procedat legal atunci când a ales să lucreze cu societatea proprie, din mai multe motive. În primul rând, nu ar fi justificat alegerea derogării de la achiziţiile publice, nu ar fi demonstrat îndeplinirea condiţiilor art. 31, lit. b, din Legea 98/2016  şi nu a fost analizată oportunitatea în etapa de planificare generală a achiziţiilor.

„Se constatată faptul că autoritatea contractantă a încredințat direct contractul, fără a fi îndeplinită cerința de la art 31, din Legea 98/2016. Contractele ce sunt depuse la dosarul achiziției nu demonstrează că mai mult de 80% din activitățile persoanei juridice controlate sunt efectuate în vederea îndeplinirii sarcinilor încredințate de autoritatea contractantă-sunt doar servicii similare (execuție lucrări) din anii anteriori semnării contractului în cauză, fără a ști cât reprezintă din totalul activităților prestate de societatea controlată”, se arată în nota  de neconformitate a AM POR.

Citește și: Cum ajută banii europeni la depistarea precoce a cancerului

Autoritățile locale precizează că până acum au fost realizate şase investiţii cu fonduri guvernamentale şi europene cu firma primăriei, în condiţii foarte bune, pentru care nu au fost niciun fel de obiecţii. Printre acestea se află remiza PSI, Dispensarul Uman, asfaltare de drumuri, în lucru, Centrul de zi pentru persoane vârstnice.

„Primăria Ciorăşti este pusă într-o situaţie extrem de neplăcută, prin care i se blochează o investiţie doar pentru că anumite persoane vor acest lucru. Am muncit din greu pentru a obţine finanţare pentru modernizarea şcolii şi îndeplinim toate condiţiile pentru a lucra cu societatea primăriei. 

Pur şi simplu nu înţelegem care sunt motivele pentru care ni se refuză finanţare, întrucât Legea 98/2016 ne permite să lucrăm cu firma noastră şi noi am demonstrat că respectăm toate cerinţele legale.

Noi am înfiinţat o firmă pentru a avea costuri mai reduse şi o calitate mai bună a lucrărilor. Vom merge până la capăt pentru a demonstra că avem dreptate, inclusiv până la a cere pedepsirea persoanelor responsabile pentru blocarea proiectului”, mai spune Nicolae Braicău, primarul comunei Ciorăşti.

Primăria nu poate continua lucrările cu bani de la bugetul local, proiectul depășid cu mult posibilitățile. Bugetul comunei pe anul în curs este de 1,4 milioane de lei.  „Este peste puterile noastre să continuăm această investiție.

Avem zilele acestea întâlnirea aleșilor locali și voi cere să vorbesc cu primul ministru pentru a-i arăta cu ce probleme ne confruntăm noi. Am de primit bani de la Ministerul Dezvoltării și pentru alte investiții, unde nu am respingere ca aici, și nici acum nu am văzut un leu”, a explicat Nicolae Braicău.

Citește și: „Scrumbria afumată de Dunăre”, încă un produs românesc certificat de Comisia Europeană

Nicolae Braicău este primar PNL aflat la al treilea mandat, iar firma primăriei a înființat-o încă din primul mandat.

Firma a fost înființată în urmă cu aproape un deceniu, iar Primăria se laudă  cu lucrări de investiţii de calitate făcute cu proprii angajaţi, la cele mai mici costuri. Prin intermediul societăţii primăriei, s-au reabilitat imobile publice precum dispensarul și căminul cultural, s-au construit o piaţă agroalimentară şi un stadion, au fost asfaltate şi pavate drumurile, practic o administrație independentă prin care s-au asigurat și aproximativ 50 de locuri de muncă.

Autorităţile locale au contestat nota de neconformitate şi au cerut revocarea ei

Primarul recunoaște că în Legea 98/2016 este impusă condiţia ca 80% din veniturile firmei proprii să provină de la primărie. Tocmai de aceea Primăria a depus la AMR POR o expertiză contabilă extrajudiciară prin care se demonstrează că ponderea veniturilor obţinute de SC Prestări Servicii Ciorăşti SRL de la Primăria Ciorăşti din total este mai mare de limita de 80% cerută de lege: 97,62% in anul 2017, 94,99% in anul 2018, 95,27% in anul 2019.

Această expertiză nu a fost luată în considerare, spune primarul. În fața acestei situații, primăria s-a îndreptat către instanța de judecată, cerând revocarea notei de neconformitate.

„Față de aceste considerente solicităm admiterea acțiunii așa cum a fost formulată în sensul anulării notei de neconformitate 62360.1/27.08.2021 privind contractul de finanțare nr. 5572/11.06.2020 încheiat în cadrul Programului Operațional Regional 2014-2020, cu consecința înlăturării corecției de 100%; obligarea pârâtului la plata sumei considerate neeligibilă, în cuantum de 3.139.993 de lei; obligarea pârâtului la plata cheltuielilor de judecată”, arată primarul Braicău în acțiune pe contencios administrativ depusă la Curtea de Apel București.

Citește și: VIDEO O temă puțin discutată din PNRR: banii și reforma din justiție

În ce stadiu se află proiectul de modernizare a școlii

Firma Primăriei Ciorăşti, SC Prestări Servicii Ciorăşti SRL, a executat până acum consolidarea clădirii şcolii şi s-a oprit la acoperiş deoarece nu mai sunt fonduri disponibile la bugetul local. Cei câteva sute de elevi ai școlii sunt nevoiți să învețe la alte unități de învățământ până la finalizarea investiției.

„Este efectiv de neînţeles pentru noi cum este posibil ca o instituţie, aflată în subordinea Ministerului Dezvoltării, să se înverşuneze într-o asemenea măsură asupra unei comunei mici ca a noastră. Primăria Ciorăşti a înfiinţat o firmă proprie tocmai pentru a reduce costurile cu investiţiile, pentru ca lucrările să fie executate la o calitate ridicată, iar profitul obţinut să se întoarcă în comunitate.

Iată însă că în loc să fim sprijiniţi de o instituţie care în fiinţa ei este pentru a ajuta dezvoltarea comunităţilor locale, ni se pun piedici din motive inventate”, spune Nicolae Braicău, primarul comunei Ciorăşti.

În timpul acesta, cei din Direcția de implementare a proiectelor pe POR cer primăriei să-și asume un termen când va realiza investiția, întrucât exercițiul financiar 2014-2020 se apropie de sfârșit.

„Analizând stadiul implementării proiectului sus menționat, am constatat întârzieri importante în ceea ce privește stadiul execuției lucrărilor raportat la graficul inițial de execuție a lucrărilor.

În contextul intrării în penultimul an de implementare a proiectelor finanțate prin POR 2014-2020, an în care ținta de absorbție pentru Regiunea Sud-Est este mare și în contextul întârzierilor generate de creșterile prețurilor materiilor prime și ale materialelor, falimentul asiguratorului City Insurance, restricțiile legate de pandemie vă solicităm să analizați cu atenție stadiul de execuție a proiectului, factorii care au condus la înregistrarea întârzierii și să prezentați un plan care să conțină măsuri concrete cu termene asumate, care să conducă la accelerarea execuției lucrărilor și respectarea graficului de depunere a cererilor de rambursare”, se menționează într-o adresă trimisă primăriei Ciorăști de către  Direcția de  implementare POR.

Citește și: Axa Iaşi-Suceava ar putea pierde banii europeni fiindcă nu e gata la timp. Trei tronsoane au probleme    

Este pentru a doua oară când Autoritatea de management POR nu decontează lucrări făcute de  Primăria Ciorăşti. O situație similară a fost şi la construirea unui centru de zi pentru persoanele vârstnice.

Atunci, AM POR a cerut un punct de vedere al Comisiei Europene, iar punctul de vedere a fost în defavoarea sa, motivând că legislaţia privind achiziţiile publice permite autorităţilor locale să lucreze cu firmele proprii.

Stefan Borcea
Stefan Borcea
Ștefan Borcea are o experiență de 25 de ani în presa scrisă și televiziune. A debutat la în 1995 la Ziarul „Milcovul” din Focșani, iar după opt ani a schimbat condeiul de redactor cu microfonul de reporter la postul local „Diplomatic TV”, pentru care a lucrat cinci ani. A mai fost angajat al rețelei „Realitatea TV”, redactor șef al săptămânalului „Ziarul Tău” iar din anul 2009 scrie neîntrerupt pentru cotidianul „Adevărul”, al cărui angajat este.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Şapte localităţi din Covasna nu au medici de familie

Şapte localităţi din judeţul Covasna, în care trăiesc peste...

Putin: Conflictul în Ucraina va fi îndelungat. Președintele rus exclude o nouă mobilizare a rezerviştilor

Preşedintele Vladimir Putin a declarat miercuri că în Ucraina...

VIDEO Volodimir Zelenski, desemnat „Personalitatea anului 2022” de revista Time

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a fost desemnat miercuri „Personalitatea...