Moțiune simplă a USR împotriva ministrului Energiei și a REPER împotriva ministrului Educației

Data:

Doi miniștri din Guvernul Ciucă sunt contestați de partidele de opoziție USR și REPER, care au inițiat moțiuni simple împotriva lui Virgil Popescu, ministrul Energiei, respectiv Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației.

Moțiunea USR împotriva ministrului Energiei este dezbătută marţi în plenul Camerei Deputaţilor, votul urmând să fie dat miercuri.

Moţiunea inițiată de USR este intitulată „România fără energie. Românii plătesc factura pentru incompetenţa lui Virgil Popescu” şi a fost depusă în 1 septembrie, în prima zi a sesiunii parlamentare ordinare.

„Virgil Popescu este un izvor nesecat de nepricepere. Este emblema acestui guvern eşuat, format din băieţi nu prea deştepţi. Iar acest lucru se vede în facturile fiecărui consumator din România. A început să se vadă dureros pe cardul angajaţilor din industria prelucrătoare. Şi se vede în datoria de la buget pe care Guvernul României o are de achitat companiilor furnizoare de energie electrică: 40 de miliarde de lei – chiar dacă în ultimele săptămâni s-au jucat cu această cifră mai ceva ca la ruletă”, se menţionează în moțiune.

USR critică schema de compensare şi plafonare a preţului energiei, susţinând că aceasta este o „făcătură”, o „şmecherie” sau o „manevră”, care a generat panică şi incertitudine.

„Opera de artă a guvernării PSD-PNL-UDMR, desăvârşită de Virgil Popescu cu o seninătate inconştientă şi cu complicitatea ANRE, este celebra schemă de compensare şi de plafonare. În loc de predictibilitate, „SCHEMA” – căci acest guvern nu putea concepe decât o „schemă”, o „făcătură”, o „şmecherie” sau o „manevră” – a generat panică şi incertitudine.

A îndatorat companii critice pentru economia românească, a vulnerabilizat zeci de mii de locuri de muncă şi a slăbit securitatea energetică a României într-un context internaţional extrem de dificil. (…) Sloganul „SCHEMEI” puse la cale de guvernarea Ciucă e foarte simplu de ţinut minte: «Români, dormiţi liniştiţi! Stinge Virgil Popescu lumina pentru voi!»”, se mai menţionează în moţiune.

USR îl acuză pe ministrul Energiei că a pus economia pe butuci.

„La iarnă, nu trebuie să vă îngrijoraţi că avem un război la graniţă care ne afectează inclusiv energetic, nu trebuie să faceţi economie la energie şi nu trebuie să vă cronometraţi duşurile cu apă caldă.

A rezolvat Virgil Popescu treaba asta, încă din vară: companii din industria prelucrătoare şi-au restrâns sau chiar şi-au închis, deja, activitatea! Iată cum am devenit eficienţi energetic: nu mai avem nevoie de energie, pentru că s-a îngrijit Virgil Popescu să pună economia pe butuci şi nu mai are cine să o consume”, mai arată documentul.

Citește și: Doar 5 clădiri istorice din București trebuie urgent restaurate, susține Institutul Național al Patrimoniului

REPER: Ministrul Cîmpeanu trebuie exmatriculat din Guvern

REPER a inițiat o moțiune simplă împotriva ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu, motivând că acesta nu se ridică la exigențele funcției și că, în exercitarea mandatului său, a dat dovadă de aroganță, dispreț și impostură.

„Un ministru al educației ar trebui să fie capabil să înțeleagă dificultățile prin care trece sistemul de educație românesc și să fie capabil să-l pregătească pentru o reformă profundă care să-l facă performant în anii care urmează. Sorin Cîmpeanu a dovedit că este incapabil să înțeleagă ce misiune i s-a încredințat și ca urmare trebuie să părăsească urgent funcția de ministru”, susține REPER.

Pentru a putea fi depusă, moțiunea trebuie semnată de cel puțin 50 de deputați din cei 330. REPER a făcut deja toate demersurile necesare pentru obținerea semnăturilor și a invitat partidele parlamentare să se alăture acestei ințiative și să contribuie la consolidarea textului.

„Gestul nostru este o reacție la demersul inițiat de peste 45.700 de români prin intermediul petiției Declic și un răspuns la scrisoarea celor 150 de intelectuali români care semnalează derapajele actualului ministru și principalele probleme din Legile educației.

Președintele Iohannis a promis o reformă profundă a educației pe care a definit-o ca prioritatea numărul zero pentru mandatul său. Vedem că Sorin Cîmpeanu este o frână în orice demers care presupune o reformă a domeniului și cerem oricărui politician responsabil care a primit mandat de parlamentar în această legislatură să uite de culoarea politică și să contribuie la îndepărtarea acestui ministru din funcția pe care nu o poate gestiona” a declarat Cristina Rizea, deputată REPER de Constanța.

Citește și: Miting anti UE, cu vreo 50 de participanți, în fața Reprezentanței Comisiei Europene, la București

În moțiune, intitulată „Impostura nu are ce căuta la Educație, ministrul Cîmpeanu trebuie exmatriculat din Guvern”, REPER subliniază că peste 45.000 de semnături s-au adunat în doar cinci zile pe una dintre cele mai importante petiții publice lansate în ultimii ani, peste 45.000 de români au ales să-și exprime nemulțumirea și revolta privitoare la felul în care au fost elaborate și discutate proiectele de lege ale Educației.

„Dar despre acești români, ministrul Sorin Cîmpeanu a spus că nu sunt relevanți, că pe alte petiții au fost și mai multe semnături și că oamenii au oricum dreptul să semneze ce vor.

Citește și: Nicușor Dan a sesizat DNA cu privire la contractul încheiat de STB cu Electroputere Pașcani pentru achiziția unor tramvaie

Dacă ar fi avut apetență pentru spiritul democratic, domnul ministru ar fi știut că democrația nu funcționează doar cu calculul mărunt al procentelor, atât de drag domniei sale: ar fi știut că fiecare voce, fiecare vot și fiecare semnătură contează, iar peste 45.000 nu pot fi ignorate cu aroganța și cu disprețul cu care a înfuriat o țară întreagă. Peste 150 din cei mai importanți intelectuali ai acestei țări au semnat o scrisoare prin care semnalează gravele probleme și derapaje din proiectele de lege.

Din nou, pentru aceste figuri reprezentative ale României de azi, ministrul Sorin Cîmpeanu a avut doar cuvinte de dispreț. Ei ar fi doar niște „grupuri de interese”, spune domnul ministru, obișnuit cu asemenea medii și asemenea grupuri și, oricum, ei sunt „doar o sută”, un procent nesemnificativ din numărul profesorilor universitari din România, ca și cum – printr-o interpretare frauduloasă și abuzivă atât de specifică acestui ministru – toți cei care nu au semnat această scrisoare ar fi automat susținători ai proiectelor sale”, se arată în moțiune.

Puteți citi AICI textul integral al moțiunii REPER.


Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Tânără reținută după ce a furat banii părinților și i-a înlocuit cu bancnote false

Polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Pitești –...

Guvernul dă pensiile înainte de Paști. Care e capcana pentru lun viitoare | Săptămâna Online

Guvernul dă pensiile înainte de Paști, a decis Executivul...

Iohannis printre favoriții pentru funcția de președinte al Comisiei Europene | Politico

Iohannis printre favoriții pentru funcția de președinte al Comisiei...

Una din trei mame minore a rămas gravidă la 15 ani

Una din trei mame minore a rămas însărcinată pentru...