vineri, 20 mai 2022
AcasăLa ziActualitateMugur Isărescu, despre scumpiri: Nu ne strică mai mult calm. Sunt alte...

Mugur Isărescu, despre scumpiri: Nu ne strică mai mult calm. Sunt alte 7-8 țări înainte la inflație

Spirala scumpilor a prins România pe picior greșit: cu un deficit mare și fără posibilitatea de a acorda un sprijin consistent economiei. Cu toate acestea, guvernatorul BNR afirmă că ar trebui să nu ne panicăm.

„Nu ne permitem tăieri de taxe și acordare de noi ajutoare”, a declarat joi Mugur Isărescu.

Guvernatorul Băncii Naționale a României a afirmat că au fost perioade de panică în rândul consumatorilor, amintind de episoadele care au vizat casele de schimb valutar, uleiul și carburanții.

„Agitația e caracteristică perioadelor de criză. (…) Nu ne strică mai mult calm. Mai bem câte un ceai de tei”, a fost mesajul lui Mugur Isărescu.

Inflația ar fi urcat la 20% în lipsa schemelor de sprijin pentru facturile la gaze și energie pentru populație, spune guvernatorul BNR, Mugur Isărescu. Potrivit acestuia creșterile de prețuri vor continua fiind trase în sus de costurile tot mai mari cu electricitatea, gazele și carburanții.

Invadarea Ucrainei de către Rusia și impunerea sancțiunilor internaționale Moscovei complică și mai mult situația de pe lanțurile de aprovizionare care alimentează și ele scumpirile.

De vină e războiul, spune și Isărescu

„Avem începând cu iulie o creștere extremă a prețurilor. Ceea ce reflectă un șoc puternic sau un fenomen de criză.

În spatele acestei creșteri a prețurilor de consum din România, ca și din mai toate țările europene, este o creștere a costurilor de producție și în special a costurilor cu energia, deci a prețurilor la energie, toate formele de energie, inclusiv combustibili.

Dacă nu ar fi fost schemele de compensare, inflația ar fi fost mult mai mare. acum noi avem 14% în aprilie, ar fi fost 20%”, a afirmat Mugur Isărescu.

Prețul la energie s-a transmis în produse agro-alimentare

Referindu-se la creșterea ratei dobânzilor, guvernatorul a spus că și BNR, ca orice bancă centrală, trebuie să fie atentă ca măsurile luate să nu fie percepute ca adăugându-se la alte costuri și să facă un dozaj, un balans: „Nu există alb și negru. Când vedem cum se duce impactul pe celelalte preturi, atunci trebuie să reacționăm cu relativă forță”.

„Presiunea costurilor s-a transmis cel mai mult la alimentele procesate, prețul la energie s-a transmis în produse agro-alimentare, dar si pe un fondul de început de panică.

Nu ne strică ceva mai multă calmitate.  Agitația e caracteristică perioadelor de criză. E de înțeles. Autoritățile asta trebuie să transmită: mai calm. Am înțeles și eu mesajul. Mai bem un ceai de tei. Eu am băut cu Eugen Rădulescu (director în BNR -n.r). Deci e un sfat bun.

Acest canal psiho-social al anticipațiilor, exagerările sunt specifice, dar nu fac bine”, a adăugat guvernatorul BNR.

Articolul integral, în Revista 22!

Revista 22https://revista22.ro
Revista 22 este primul săptămânal independent postdecembrist. A primit numele acesta în amintirea zilei de 22 decembrie 1989, când Ceauşescu a părăsit clădirea Comitetului Central într-un elicopter. Revista 22 se adaptează din mers schimbărilor societăţii româneşti, fiind cunoscută ca cel mai bun săptămânal de cultură politică din România.
ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

DIN ACEEAȘI CATEGORIE

- Publicitate -spot_img

ULTIMELE ARTICOLE