Cel mai vechi muzeu de științe naturale din țară va fi renovat cu fonduri europene. Muzeul de Istorie Naturală din Iași, închis de peste șase ani

Data:

De ani de zile, Muzeul de Istorie Naturală din Iași, cămin pentru peste 300.000 de exponate rare, risca să se prăbușească, fiind închis publicului de mai bine de șase ani. Înființat în februarie 1834 și ajuns în patrimoniul Primăriei în 2015, muzeul a avut norocul ca, printr-o finanțare prin programul POR pe axa dedicată reabilitării patrimoniului cultural, să fie pe punctul de a fi reabilitat.

Unul dintre cele mai vechi muzee din țară va fi redeschis publicului larg după o investiție cu fonduri europene. Muzeul de Istorie Naturală din Iași este închis de peste șase ani, timp în care inclusiv statutul juridic al clădirii în care funcționează a fost o minge de ping-pong între autorități. Situația s-a clarificat în 2015: monumentul istoric din zona centrală a Iașiului, de pe bulevardul Independenței, a trecut, ca efect a unei hotărâri judecătorești, în patrimoniul public al Primăriei Iași.

Ulterior, municipalitatea ieșeană a invocat lipsa resurselor financiare pentru reabilitarea clădirii, cu toate că, încă de la mjlocul anilor ’90, rezultatele unei expertize tehnice au arătat că imobilul riscă să se prăbușească. Ani la rând, clădirea, care adăpostește peste 300.000 de exponate, s-a degradat.

În cele din urmă, Primăria a întocmit un proiect de finanțare europeană, dar acesta a fost inițial respins. Ulterior, o relocare de fonduri în cadrul Programului Operațional Regional (POR) 2014-2020, pe axa dedicată reabilitării patrimoniului cultural, a dus la situația în care, săptămâna trecută, Primăria Iași a semnat contractul de finanțare europeană în valoare de circa 14 milioane lei.

Refacerea acestui edificiu este unul dintre cele opt proiecte întocmite de Primărie (patru) și Consiliul Județean (patru) care au accesat finanțare europeană pe axa patrimoniului cultural. În total, peste 100 milioane lei, iar toate cele opt imobile care vor fi restaurate în următorii doi-trei ani sunt monumente istorice.

„Ce facem cu elefantul?”

Muzeul de Istorie Naturală din Iași a fost înființat în 1834, fiind cel mai vechi muzeu de acest fel din țară. Pe 3 ianuarie 1859, într-o sală a muzeului s-a făcut istorie: Alexandru Ioan Cuza a fost desemnat candidat la domnia Moldovei – urnele există și astăzi, fiind puse în valoare la un alt muzeu din Iași – Muzeul Unirii.

Strâns legat de istoria Muzeului de pe Bdul Independenței este și elefantul Gaba, cumpărat de domnitorul Mihail Sturdza de la un circ italian și expus la muzeu de mai bine de 150 de ani. La semnarea contractului de finanțare europeană pentru restaurarea clădirii Muzeului de Istorie Naturală, primarul Mihai Chirica a declarat că una dintre provocările proiectului de restaurare vizează chiar scheletul elefantului. „Ce facem cu elefantul? Elefantul nu poate fi scos nici pe ușă, nici pe geam. Ne batem capul de câteva zile dacă nu ar fi cea mai bună soluție să conservăm elefantul, fără să-l mutăm de pe poziție din sala în care se află în momentul de față”, a declarat primarul Mihai Chirica. El a subliniat că există probleme în acest sens și cu alte exponate din cadrul Muzeului, dar a asigurat că vor fi identificate soluții de relocare/conservare alături de specialiști. Potrivit edilului, conservarea acestor exponate pe perioada lucrărilor va reveni constructorului, în cazul în care nu vor fi identificate alte soluții ce implică o relocare temporară a acestora.

În context este de precizat că Primăria a lansat deja licitația pentru execuția lucrărilor, iar ofertele urmează să fie deschise pe 14 martie. Proiectul de restaurare prevede consolidarea clădirii în concordanță cu principiile de intervenție asupra monumentelor istorice, refacerea finisajelor interioare și exterioare (specific sfârșitului secolului al XIX-lea), înlocuirea șarpantei și a tâmplăriei, refacerea instalațiilor, instalarea unui lift și montarea unui sistem de supraveghere video.

După restaurare, monumentul istoric își va menține destinația de muzeu cu o bibliotecă și o sală de conferință (Societatea de Medici și Naturaliști), trei săli expoziții mamifere, două săli colecții științifice, o sală expoziție păsări, o sală expoziție nevertebrate inferioare, o sală expoziție nevertebrate și insecte, o sală expoziție mineralogie – paleontologie și sala cu caracter istoric („Alexandru Ioan Cuza”).

În perioada lucrărilor, parte din patrimoniul instituției va fi găzduit de Muzeul Municipal, instituție de cultură recent înființată de Primăria Iași într-o clădire monument istoric restaurată tot cu fonduri europene, dar în exercițiul bugetar european anterior (2007-2013).

Axa dedicată patrimoniului cultural din cadrul POR constituie o importantă sursă de finanțare pentru autoritățile locale care vor să reabiliteze monumente istorice. Inițial, Primăria a câștigat doar două proiecte pe această linie de finanțare: reabilitarea ansamblului Mănăstirii Frumoasa și „Baia Turcească”. Alte două, Muzeul de Istorie Naturală și Palatul Braunstein, au primit finanțare abia după ce a fost realizată o suplimentare de fonduri în cadrul POR.

În același timp, patru proiecte asemănătoare au fost câștigate de către Consiliul Județean, iar acestea constau tot în reabilitarea de monumente istorice: Muzeul „Vasile Pogor”, Casa Dosoftei, Muzeul „Nicolae Gane” și sediul fostei Chesturi, clădire în care, anterior, în prima parte a secolului trecut, a funcționat revista de cultură „Viața Românească”.

În total, cele opt proiecte enumerate au o valoare cumulată de peste 100 milioane lei. Toate proiectele sunt în faza de execuție a lucrărilor.

Acest articol a fost publicat pe PressHub.ro și Ziarul de Iași în cadrul proiectului “Cohesion Policy: Better Understanding, Reporting, Dissemination”, cofinanțat de UE prin DG Regio.
Informațiile prezentate nu reprezintă poziția oficială a UE. Întreaga răspundere asupra corectitudinii și coerenței informațiilor prezentate revine autorului.

spot_imgspot_img
Alex Andrei
Alex Andreihttp://ziaruldeiasi.ro
A debutat în presă în anul 2005 și în prezent este reporter la „Ziarul de Iași” în cadrul departamentului administrație-politic (din 2015). Anterior, a lucrat la cotidianul „Evenimentul Regional al Moldovei” și a fost timp de șapte ani corespondentul din Iași al „NewsIn”, fosta agenție de știri a grupului Realitatea-Cațavencu. De-a lungul timpului, a mai avut colaborări punctuale cu diverse publicații locale și centrale. În 2017 a lansat apix.ro, un ziar online dedicat dezvoltării urbanistice a Iașului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Nicușor Dan: Teatrul Bulandra va fi consolidat și restaurat prin PNRR

Primarul Bucureștiului, Nicușor Dan, a anunțat că proiectul depus...

ANCPI: Prima sesiune de lucru online pentru cadastrare cu fonduri europene

Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI) a organizat, vineri, 25 noiembrie, prima din cele 28 de întâlniri de lucru desfășurate online, în cadrul proiectului „Creșterea gradului de acoperire și incluziune a sistemului de înregistrare a proprietăților în zonele rurale din România”, cod SMIS 120063. Finanțarea este asigurată din fonduri europene, prin Programul Operațional Regional (POR) 2014 – 2020.

Primăria Galați a împrumutat în ultimii 2 ani 150 milioane lei pentru cofinanțarea proiectelor europene

Consilierii locali ai municipiului Galați au aprobat, într-o ședință...

EXCLUSIV Un proiect de 113 milioane de lei, pentru comunitățile sărace, boicotat de birocrație

Un proiect „mamut”, care viza combaterea sărăciei și a...