Niculae Bădălău, reținut de DNA. Dus la audieri duminică, într-un dosar de corupție

Data:

Niculae Bădălău, vicepreședintele Curții de Conturi, a fost reținut duminică seara, după ce a fost audiat la DNA într-un dosar de corupție.

Procurorii îl acuză de dare de mită, în formă continuată și trafic de influență. DNA susține că în august și noiembrie, Nicolae Bădălău i-ar fi cerut unui primar de comună să atribuie un contract privind reabilitarea sistem de alimentare cu apă potabilă, estimat la 7 milioane de lei, unei firme administrată de o rudă sa, lăsând să se creadă că are influență asupra unei persoane din conducerea Companiei Naționale de Investiții (C.N.I.), pe care ar fi promis că o va determina să asigure finanțarea a două proiecte depuse la această instituție de către primăria respectivă.

În plus, „în perioada 2021-2022, în contextul derulării unui contract pe care aceeași primărie îl avea încheiat cu aceeași societate comercială, inculpatul Bădălău Niculae, prin intermediul celeilalte persoane cercetate în prezenta cauză, i-ar fi oferit edilului mai multe sume de bani pentru ca în schimb acesta să efectueze în continuare plățile către firma respectivă, chiar și pentru lucrări neconforme.

În același context, după ce, la data de 19 noiembrie 2022, inculpatul Bădălău Niculae i-ar fi promis primarului remiterea unui procent de 7% din valoarea contractului menționat mai sus (4.903.959,97 lei fără TVA) dar și dintr-un viitor contract a cărui atribuire urmarea să o obțină pentru aceeași firmă de la primăria respectivă, în data de 25 noiembrie 2022, prin intermediul aceluiași om de afaceri, i-ar fi remis edilului 35.000 lei, reprezentând o parte din suma de bani promisă”, mai arată DNA.

În total, inculpatul Bădălău Niculae i-ar fi promis primarului suma totală de 170.000 euro, ce reprezintă procentul de 7% din valoarea celor două contracte.

Procurorii au anunțat că vor cere arestarea sa preventivă.

S-a schimbat legea, pentru a-i face loc la Curtea de Conturi

Niculae Bădălău a fost deputat, senator, prefect de Giurgiu și ministru al Economiei. A fost propus de fostul premier Viorica Dăncilă ministru interimar la Energie, în septembrie 2019.

În 2020, a devenit vicepreședinte al Curții de Conturi, la propunerea PSD. Pentru a putea primi postul, a fost modificată legea de organizare a instituției, astfel încât să fie acceptați și cei cu studii de inginerie, pentru că nu corespundea cerințelor pentru o asemenea poziție în stat.

26.500 de lei a fost media lefei lunare încasate de Bădălău în 2021, potrivit Adevărul.

Împreună cu familia sa, Nicolae Bădălău deține o avere impresionantă. În 2018, hoții i-au spart casa și au plecat cu bijuterii, bani și un pistol Beretta, care nu era ținut în seif, conform legii, astfel că senatorul PSD a fost amendat cu 5.000 de lei și i s-a interzis să dețină armă pentru următorii 5 ani.

În 2020, hoții au spart casa și lui Gabi Bădălău, fiul său, iar printre bunurile furate s-au numărat 15 ceasuri, dintre care două de aur, și 30.000 de euro. Prejudiciul calculat pe baza reclamației fiului lui Niculae Bădălău era estimat la 80.000 de euro.

Citește și: Români în Mexic. O altă perspectivă despre o țară cunoscută negativ, doar din filme

A mai avut dosare penale

Agenția Națională de Integritate a cerut în octombrie 2009 anchetarea lui Nicolae Bădălău sub suspiciunea de spălare de bani și fals în declarații. A fost achitat.

În 2013, DNA l-a trimis în judecată sub acuzația de trafic de influență. Acesta este suspectat că ar fi susținut o societate comercială, aflată într-un circuit evazionist, să obțină fonduri de la Agenția de Plăți și Intervenții în Agricultură. A scăpat și de această dată, dosarul fiind clasat de către procurori.

În 2019, a revoltat pe românii din diaspora după ce a a primit o dedicație muzicală de la lăutari cu injurii la adresa acestora Diasporei („Să vină Diaspora/ Că noi ne pișăm pe ea”).

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Comisar european: Bulgaria şi România nu mai trebuie să facă nimic pentru Schengen

Oficiali europeni recunosc că România şi Bulgaria sunt ţinute...

Șeful CJ Iași s-a îmbogățit pe seama unei femei care trăiește într-o garsonieră

Leonora Istrate are 68 de ani, o boală incurabilă...

Județele care rămân fără copii. Datele INS confirmă dezastrul demografic

În Caraș - Severin, numărul copiilor de sub 14...

Zona Metropolitană Iași e plină de câini comunitari, padocurile lipsesc

Primarii comunelor din jurul Iaşului sunt mai preocupaţi de...