O croitoreasă din Oradea a brodat tapiserii pentru Casa Poporului: „Broderia seamănă puţin cu muzica. Şi aici trebuie să ştii «notele», adică metodele de croială”

Data:

La cei 65 de ani, Lucia Erdei e mândră că nu şi-a pierdut dibăcia care a făcut-o remarcată între croitoresele de la Arta Crişana atunci când au primit o sarcină importantă: realizarea broderiei pentru scaune şi fotolii din Casa Poporului, devenită după 1990 Palatul Parlamentului. BIHOREANUL vă povesteşte cum a primit o cooperativă din Oradea o astfel de misiune.

Lucia Erdei şi-a descoperit pasiunea pentru lucrul manual în copilărie, ajutându-şi mama, funcţionară la Viitorul (actualul Plastor), să coasă goblenuri, seara, acasă. În clasa a X-a, elevă la fostul liceu Industrial nr. 2, a optat pentru o şcoală profesională de croitorie. „Teoria o făceam în Oradea, dar la practică am fost în Sighetu Marmaţiei şi la Odorheiu Secuiesc câteva luni”, povesteşte femeia.

Acolo a aprofundat, între altele, tehnica de a face un goblen. Îndeletnicire migăloasă, broderia se realizează prin coaserea cu două fire dintre cele şase ale firului mouline. Pânza pe care se brodează se întinde bine pe gherghef, aşa încât firele să fie drepte, şi toate punctele brodate trebuie să aibă aceeaşi înclinare. Reuşita depinde de executarea corectă a punctului oblic, care se coase cu atenţie, după o schiţă. La final, lucrarea se calcă pe dos cu o cârpă umedă, pe un suport moale.

Citiți articolul integral pe Ebihoreanul.ro

Citiți și

O artistă din Oradea a ajuns una dintre cele mai premiate pictoriţe din Franţa

spot_imgspot_img
Bihoreanul
Bihoreanulhttps://www.ebihoreanul.ro/
Formatul editorial este generalist, conţinând de la ştiri şi opinii până la anchete, interviuri şi reportaje. Bihoreanul este lider local de audienţă, conform SNA şi SATI (BRAT), atât print, cât şi online, prin www.eBihoreanul.ro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Documentul secret al Kremlinului: prima dovadă a războiului hibrid planificat de Moscova?

Documentul secret al Kremlinului, dezvăluit de cotidianul american The...

Percheziţii ale Parchetului European în Botoşani. Sunt vizate fraude cu fonduri destinate pregătirii tinerilor

Percheziţii ale Parchetului European în Botoşani. Biroul din Cluj-Napoca...

Cristian Moş, fondator al USR Timiș și vicepreședinte al CJ, va candida ca independent la Primăria Timişoara

Vicepreşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Timiş, Cristian Moş, unul dintre...

Încep lucrările la Spitalul Regional de Urgență Cluj | Monitorul de Cluj

Primarul comunei Florești, Bogdan Pivariu, a anunțat, joi, începerea...