O lege care poate transforma mii de tineri în infractori, doar ca statul să pară că face ceva

Data:

spot_img

Un nou proiect de lege care prevede pedepsirea cu închisoare de la 3 la 10 ani pentru consumul de droguri a fost adoptat miercuri de Camera Deputaților. Dacă acest proiect ar intra în vigoare, persoanele care sunt prinse că au cumpărat și consumat marijuana, drog legalizat în tot mai multe țări din Europa și în SUA, nu vor mai avea dreptul să plătească amendă pentru fapta lor.

„Cultivarea, producerea, fabricarea, experimentarea, extragerea, prepararea, transformarea, oferirea, punerea în vânzare, vânzarea, distribuirea, livrarea cu orice titlu, trimiterea, transportul, procurarea, cumpărarea, deţinerea ori alte operaţiuni privind circulaţia drogurilor de risc, fără drept, se pedepsesc cu închisoarea de la 3 la 10 ani şi interzicerea unor drepturi”, prevede inițiativa legislativă.

Citește și: Legea care impunea testarea antidrog a minorilor, fără acordul părinților, respinsă în Senat

Marea problemă a acestei lege este că pune egal între consumatori și producătorii și traficanții de droguri: vor primi aceeași pedeapsă. În plus, în cazul persoanelor care dețin droguri de mare risc pedeapsa începe de la 5 până la 15 ani de închisoare.

Cei mai mulți consumatori au între 15 și 34 de ani

Agenția Națională Antidrog arată, întru-un studiu din 2022, că s-a înregistrat o creștere semnificativă a consumatorilor de substanțe psihoactive. Una din 10 persoane cu vârsta între 15 și 64 de ani recunoaște că a consumat droguri ilicit de-a lungul vieții.

Tot la aceeași categorie de vârstă, 6% spun că au făcut acest lucru în ultimul an, iar 3,9% au consumat în ultima lună.

O creștere însemnată în rândul consumatorilor se observă la categoria de vârstă 15-34 de ani. Aici valorile sunt mai mari față de cele observate în rândul populației generale.

Astfel că 16,9% dintre aceștia spun că au consumat droguri de-a lungul vieții.

Una din zece persoane între 15 și 34 de ani recunoaște că a folosit astfel de substanțe în ultimul an, iar 6,6%, în ultima lună.

În România, cele mai consumate droguri ilicite sunt așa numitele „noile substanțe psihoactive” sau NSP, apărute pe piață încă din 2009. Popular, etnobotanice (deși compoziția lor nu are deloc legătură cu naturalul). Potrivit studiului Agenției Naționale Antidrog, au existat persoane care au declarat că au folosit NSP-uri pentru prima dată la vârsta de 12 ani.

Cea mai frecventă vârstă de debut pentru consumul de astfel de droguri este de 17 ani în România.

În cazul consumului de canabis, care este al doilea cel mai consumat drog, studiul arată că cea mai mică vârstă de debut este de 14 ani.

Aproape 70% dintre respondenții acestui studiu au declarat că au încercat canabis pentru prima oară în timpul adolescenței. Tot în cadrul acestui studiu, 1 din 10 tineri cu vârsta între 15 și 35 ani admit că au consumat canabis de-a lungul vieții, iar 3%, chiar în ultima lună.

Cum se aplică pedeapsa în cazul minorilor

Avocatul Cristian Ene a explicat pentru PRESShub cum se aplică minorilor prinși că dețin substanțe psihoactive noua lege adoptată de Parlament, care acum se află la promulgare la Președinție.

„Condamnarea poate fi cu suspendare sau cu amânarea aplicării pedepsei. Prin proiectul de lege se măresc limitele de pedeapsă, dar asta nu înseamnă că la prima abatere judecătorul nu poate da o condamnare cu suspendare sau o amânare a aplicării pedepsei.

Minorului i se dă cu suspendare. La minori limitele sunt reduse cu jumătate.

În situația în care se consideră că infracțiunea este de o gravitate mare, va fi încarcerat doar după împlinirea vârstei de 18 ani. I se dă o condamnare, execută în centre speciale, iar când face 18 ani diferența o execută în pușcărie.”

„Închisoarea nu este cea mai bună soluție”

Oana Crăciun, membru al Alianței pentru Lupta Împotriva Alcoolismului şi Toxicomaniilor (ALIAT) a explicat pentru PRESShub de ce acest proiect de lege este, totuși, unul greșit.

„În general, măsurile coercitive și mai ales închisoarea reprezintă o pedeapsă exagerată pentru acest tip de consum în comparație cu ceea ce înseamnă traficul de droguri.

A fost o măsură exagerată dacă ne gândim strict la această bucată, fiind pus în aceeași oală cu ceea ce înseamnă traficul de droguri.

Nu se mai face o diferență între acest tip de consum propriu și partea cealaltă, care este foarte gravă, și anume traficul de droguri, care a creat acest fenomen care este în România” a spus reprezentantul ALIAT.

Oana Crăciun a mai susținut că pedeapsa cu închisoarea pentru cei care dețin și consumă droguri nu este cea mai bună soluție.

„Nu este neapărat cea mai bună soluție aceasta. A fi mai punitiv nu va rezolva problema, dacă ne gândim că problema este că din ce în ce mai mulți tineri consumă droguri. Punctul nostru de vedere este că nu este o măsură benefică dacă ne gândim strict la consumator, la tânărul de rând”.

Cei de la ALIAT spun că o metodă mai bună de a combate acest fenomen ar fi educarea tinerilor.

„Problema se rezolvă prin informare, educare și mai puțin prin pedepsire, care este varianta simplă. Cel mai ușor ca să arăți că faci ceva când observi un fenomen este să te duci la cel care este vizibil, adică la consumator, să-l prinzi și să-l bagi la închisoare.

Este o măsură excesivă și nu are efectul scontat, dacă ne referim la scăderea numărului celor care consumă droguri.

Dacă ne referim strict la zona de tineri, soluția este un mix. Tinerii să știe că există sancțiuni dacă consumă, cum era amenda penală, dar diferențiat în funcție de caz.

Pe partea cealaltă, trebuie să venim cu campanii de informare ca tinerii să știe la ce se expun. De cele mai multe ori, ei consumă pentru că asta fac toți, pentru că este la modă”.

Important este să mergem să-i educăm, să-i informăm

Oana Crăciun susține că în special la nivelul adolescenților este o lipsă foarte mare de informare legat de consumul de droguri, iar statul nu oferă un program în acest sens. Aceeași situație este și în cazul tinerilor dependenți deja de aceste substanțe.

„Important este să mergem să-i educăm, să-i informăm. Aici este o zonă de lipsă de informare foarte mare.

Statul nu face aproape nimic. În afară de campaniile acelea cu pliante derulate de ofițerii de la Agenția Națională Antidrog în școli și licee nu există un program de stat oficial, susținut, prin care acești tineri să învețe ce înseamnă consumul de droguri.

Dacă ne referim la cei care deja au o problemă de consum și care probabil vor fi prinși de poliție de mai multe ori cu droguri asupra lor, acolo vorbim deja de dependență. Pentru ei nu avem nicio formă de tratament și de sprijin. Dacă tu nu-i oferi nici informare, nici prevenire, nici tratament, soluția se pare că este să-i amenințăm cu închisoarea, iar asta este ineficient.”

Cei de la ALIAT arată că această educare ar trebui să fie făcută de specialiști și în funcție de vârsta grupului căruia i se adresează informarea. Prin urmare, tinerii ar trebui să știe nu doar ce efecte pot avea astfel de substanțe, dar și cum să rezite în fața tentației sau a presiunii grupului din care fac parte.

Citește și: Îngrijorător: aproape 10% dintre elevii de 16 ani au consumat droguri cel puțin odată

„Închisoarea nu tratează adicția”

Viorel Roman, psihoterapeut în adicții, a vorbit pentru PRESShub despre motivele pentru care un copil este tentat să se apuce de droguri de la o vârstă fragedă cum este cea de 12-13 ani.

„Ține de fiecare copil în parte și de ce se întâmplă cu el, de stresul pe care îl experimentează, de mediul în care trăiește, de ce se întâmplă la școală, de accesibilitatea pe care o are la aceste substanțe. Pentru fiecare este diferit și fiecare caz trebuie abordat individual.”

Acesta a explicat și care este motivul pentru care un copil continuă să consume substanțe psihoactive.

„Continuă în condițiile în care nu se sesizează cineva, când nu se observă că există problema. Dacă stresul persistă asupra copilului, dacă mediul în care el trăiește este unul dificil, haotic, atunci și consumul o să persiste.”

Psihoterapeutul Viorel Roman, care este și director executiv la ONG-ul ALIAT pentru Sănătate Mintală, susține că unii dintre minori ajung să consume droguri din cauza grupului de prieteni.

„Dacă prietenii tăi consumă, te simți presat să consumi. Există metode de constângere pe care grupul poate să le facă. Mulți totuși reușesc doar să experimenteze și dacă nu este pentru ei se opresc, mai ales dacă viață lor are un ritm optim”.

Viorel Roman a mai spus pentru PRESShub că închisoarea pentru persoanele care consumă droguri ar putea face mai mult rău decât bine.

„Nu cred sub nicio formă că aceasta ar fi o soluție.

Este ca și cum pedepsești un om care încearcă să găsească soluții pentru el, pentru că asta sunt și drogurile, iar el încearcă cu disperare de a fi mai bine, de a avea emoții mai bune, de a avea o stare mai bună și în demersul acesta în care el încearcă din răsputeri să fie mai bine, noi îl luăm și îl băgăm la închisoare. Vor fi neîncăpătoare încăperile și nu tratează problema. Închisoarea nu tratează adicția care va continua și în închisoare”.

Pshihoterapeutul consideră că ar fi mai eficient ca statul să investească în tratamente și în prevenție.

„Statul ar trebui să investească în măsuri preventive de foarte devreme, să existe tratament disponibil pentru cei care se apucă, să poată fi accesat cu ușurință, să existe servicii decontate pentru a-i ajuta. Familia trebuie să aibă și ea acces la servicii. Este un efort mai mare, nu este ceva care se rezolvă ușor, dar închisoarea nu va face altceva decât să agraveze”.

Citește și: Cazul petrecerii din Vâlcea unde s-au consumat droguri. Procurorii DIICOT au reținut o persoană

Viorel Roman, psihoterapeut în adicții a mai spus că nici închisoarea cu suspendare nu este o metodă mai bună, pentru că nu-i va împiedica pe cei care sunt dependenți să consume. Prin urmare, cea mai bună măsură rămâne tratarea celor care consumă în mod constant droguri și prevenția timpurie prin educare.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

Foto Pexels.com

spot_imgspot_img
Bianca Iosef
Bianca Iosef
Bianca Iosef a terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București în anul 2022. A început să lucreze ca jurnalist încă din timpul facultății și este interesată să evolueze cât mai mult în acest domeniu.
5 COMENTARII
  1. […] „Cultivarea, producerea, fabricarea, experimentarea, extragerea, prepararea, transformarea, oferirea, punerea în vânzare, vânzarea, distribuirea, livrarea cu orice titlu, trimiterea, transportul, procurarea, cumpărarea, deţinerea ori alte operaţiuni privind circulaţia drogurilor de risc, fără drept, se pedepsesc cu închisoarea de la 3 la 10 ani şi interzicerea unor drepturi”, prevede inițiativa legislativă, scrie PressHub […]

  2. Este o vorba : un prost arunca o piatra intr-un lac si zece destepti se chinuie apoi sa o scoata. Ce te faci cand ai 600+ intr-o parte, alte sute in alta parte, plus alte sute la UE care au ocupatia platita de a arunca aceste pietre…

    • Efectiv cea mai inutila lege, inteleg perfect pedepsirea celor ce comercializeaza droguri de mare risc, (cocoaina, heroina, etnobotanicele, ce au fost legale la noi etc.) dar astia sunt chiar atat de cretini, serios cititi, canabisul nu este “etnobotanic” si nu are nimic de mare risc :)) va pot asigura ca bautura are efecte mult mai puternice asupra corpului, canabisul se afla sub alcool ca si efecte secundare, nu inteleg de ce sunt autoritatile atat de spalate pe creier, incat sa pedepseasca ceva atat de sever, nu ai cum sa faci supradoza, atunci cand esti “spart” efectele sunt: mananci mult, razi, esti creativ sau nu, si in cel mai rau caz, adormi de la cat ai mancat. :)) conteaza enorm sa o faci cu cap si sa nu exagerezi, ca despre asta e vorba in viata, un echilibru.

  3. […] „Cultivarea, producerea, fabricarea, experimentarea, extragerea, prepararea, transformarea, oferirea, punerea în vânzare, vânzarea, distribuirea, livrarea cu orice titlu, trimiterea, transportul, procurarea, cumpărarea, deţinerea ori alte operaţiuni privind circulaţia drogurilor de risc, fără drept, se pedepsesc cu închisoarea de la 3 la 10 ani şi interzicerea unor drepturi”, prevede inițiativa legislativă conform presshub.ro. […]

  4. Oana Crăciun, da… da. Ai vreo idee cîte campanii de prevenire a făcut mai ales ANA (Agenția Națională Antidrog)? Rezulatatul? Numărul consumatorilor a crescut, vîrsta e în continuă scădere. Așadar, eficiență ZERO. Dacă mai află și faptul că pot primi pedeapsă cu suspendare, e și mai „bine”. Că, dacă a fost prins copilul de 12 ani cu droguri pentru consum propriu, iar condamnarea o va executa după ce împlinește 18 ani, mai ales pentru că știe că oricum ajunge la închisoare, probabilitatea să devină și traficant este cam de 100%. Din păcate, se vede peste tot în lume că, practic, nu există soluții pentru combaterea traficului de droguri, cum nu există nici pentru combaterea traficului ilegal de arme. Părerea mea e că ar trebui închisoare pe viață pentru traficanți, fără nici o posibilitate de eliberare, dar întreținerea să le fie asigurată din munca lor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related