„Omul lui Dragnea” de la conducerea Curții de Conturi, decorat de Iohannis. Controversatul Mihai Busuioc

Data:

Președintele României, Klaus Iohanis, l-a decorat pe președintele Curții de Conturi din România, Mihai Busuioc, „în semn de înaltă apreciere pentru contribuția excepțională adusă la dezvoltarea auditului public în context european, pentru integritatea și  profesionalismul de care a dat dovadă în exercitarea actului de control, contribuind la o mai bună întrebuințare a resurselor financiare ale statului”.

Mihai Busuioc, promovat la nivel înalt în politică de Liviu Dragnea, secretar general în guvernul Grindeanu la momentul OUG 13, al cărui nume apare în legătură cu afacere Belina și în mai multe acte depuse la Parchetul General, a primit de la Klaus Iohannis Ordinul Național „Steaua României” în grad de Cavaler, potrivit decretului prezidențial semnat pe 8 septembrie.

Citește și: Iohannis l-a decorat pe Mihai Lupu, politician din R.Moldova care nu recunoaște limba română

Mihai Busuioc a refuzat să demisioneze din guvernul Grindeanu

Actualul președinte al Curții de Conturi, decorat de președintele Klaus Iohannis pentru merite deosebite, este cunoscut ca „omul lui Dragnea”, fiind promovat de acesta la cel mai înalt nivel al politicii. În 2017, la momentul când a fost adoptată OUG 13, Mihai Busuioc era Secretar General al guvernului condus de Sorin Grindeanu.

Când acesta din urmă a intrat în conflict cu Liviu Dragnea, Mihai Busuioc a fost demis din funcție, dar a blocat demiterea prin simplul fapt că a refuzat. HotNews.ro scria în 2017 că a refuzat să contrasemneze ordinul premierului Grindeanu de eliberare din funcție, iar în absenta semnăturii sale, cei de la Monitorul Oficial au refuzat la rândul lor să publice actul de eliberare din funcție.

Mai mult, Busuioc le-ar fi dat asigurări miniștrilor apropiați de Liviu Dragnea, precum Carmen Dan, că nu vor fi schimbați din funcție deoarece nu va contrasemna ordinele de demitere emis de Grindeanu.

În cele din urmă, de la guvern au plecat și Sorin Grindeanu, și Mihai Busuioc. Dar acesta nu a rămas pe drumuri. În octombrie 2017, a fost numit președinte al Curții de Conturi, deși nu avea experiență în domeniu.

Anterior, a mai fost secretar de stat, din 2014, apoi secretar general adjunct și secretar genral al Ministerului Dezvoltării, în perioada în care instituţia a fost condusă de Liviu Dragnea și de Sevil Shhaideh.

A condus Agenţia Naţională de Cadastru (ANCPI), de unde a fost demis de Victor Ponta în 2012.

Potrivit jurnalistului Vlad Petreanu, există o legătură între Mihai Busuioc și dosarul Belina, insula statului care a ajuns ilegal în administrarea Tel Drum, companie care are legături tot cu Liviu Dragnea.

Citește și: Umbrela NATO nu este despre arme, e despre competență. Minele din armata română

Averea impresiontă a noului decorat, cu locuință de la stat

La doi ani după ce a devenit președintele Curții de Conturi, Mihai Busuioc declara o avere impresionantă, cu conturi de sute de mii în euro și dolari, împrumuturi de zeci de mii de euro acordate unor prieteni, apartament în București, dar cu reședință de la Regia protocolului de stat, după cum dezvăluia Europa Liberă.

Președintele Curții de Conturi, Mihai Busuioc, a solicitat și primit locuință de procol de la RAAPPS, deși deținea un apartament în București și venituri anuale, împreună cu familia, în valoare de 677.000 de lei.

Și în 2022, averea lui Mihai Busuioc este la fel de impresionată: 210.000 de euro, 410.000 de dolari și 358.000 de lei în conturi, un apartament și un teren la Corbeanca. A acordat împrumuturi unor persoane fizice de 47.000 de euro.

În 2021, a realizat numai din salariu de la Curtea de Conturi 335.000 de lei. Nevasta lui Mihai Busuioc, notară, a câștigat chiar mai mult, 558.000 de lei.

În plus, potrivit surselor PressHUB, numele lui Mihai Busuioc apare într-un caz privind achiziția unui teren care ar fi fost obținut prin metode ilegale.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Răzvan Chiruță
Răzvan Chiruță
Răzvan Chiruță este redactor-șef al PRESShub (presshub.ro), din ianuarie 2022. Anterior, a fost redactor-șef al revistei Newsweek România, din 2018 până în 2021, și cotidianului România liberă, între 2015 și 2017. Este absolvent de Jurnalism, în cadrul Universității „Al.I.Cuza” din Iași, și a urmat un master în Managementul instituțiilor mass-media (fără disertație) la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Și-a început cariera la Opinia studențească, cunoscuta școală de presă din Iași. A lucrat în presa locală, apoi a devenit corespondent pentru Iași al cotidianului Evenimentul Zilei. Din 2004, a coordonat pentru șase luni secția de corespondenți a Evenimentului Zilei. A mai lucrat la săptămânalul Prezent și a colaborat cu revistele Dilema Veche și Suplimentul de Cultură. Este co-autor în volumele „Mass-media și democrația în România post-comunistă” (ed. a II-a), Ed. Institutul European, Iași, 2013, și „COVID - 19. Dimensiuni ale gestionarii pandemiei”, Editura Junimea, Iași, 2020.
2 COMENTARII
  1. […] Președintele României, Klaus Iohanis, l-a decorat pe președintele Curții de Conturi din România, Mihai Busuioc, „în semn de înaltă apreciere pentru contribuția excepțională adusă la dezvoltarea auditului public în context european, pentru integritatea și  profesionalismul de care a dat dovadă în exercitarea actului de control, contribuind la o mai bună întrebuințare a resurselor financiare ale statului”, transmite presshub.ro. […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Explozie la un bloc din Craiova. Un etaj s-a prăbușit. O femeie a murit | VIDEO

Explozie la un bloc din Craiova, în urma căreia...

Gafa uriașă făcută de Ciolacu în Qatar

Gafa uriașă făcută de Ciolacu în Qatar. Greșeala a...

Poliția de Frontieră a primit două drone pentru combaterea traficului de țigări | Ordinea.ro

Poliția de Frontieră a primit două drone pentru combaterea...

Un document secret al rușilor a ajuns pe mâna occidentalilor | Aktual24

Un document secret al rușilor a ajuns pe mâna...