Paradoxul șomajului. Sute de mii de oameni nu lucrează, dar firmele nu au muncitori

Data:

România avea la finele anului trecut, oficial, peste 460.000 de șomeri. În contextul în care firmele se plâng de lipsa de forței de muncă, pare paradoxal că sute de mii de români nu lucrează. Ce împiedică piața să integreze acești lucrătorii disponibili, de care e atâta nevoie?

Europa Liberă a stat de vorbă cu lucrători din sectorul ONG, implicați în instruirea și formarea profesională a șomerilor, dar și cu reprezentanți ai mediului de afaceri cărora le-a cerut să explice această aparentă contradicție: de ce sunt sute de mii de șomeri în România, dar firmele spun că nu găsesc angajați?

În plus, de ce e nevoie de muncitori din Asia, de exemplu, în condițiile în care România are această importantă resursă nefolosită?

Citește și: UPDATE/VIDEO Ce a lăsat în urmă avalanșa de la cabana Capra. Mașinile turiștilor au fost luate pe sus. 60 de persoane au rămas izolate

Potrivit datelor Agenției Naționale pentru Ocuparea forței de Muncă (ANOFM) de la finalul anului 2022, categoriile cele mai afectate de șomaj sunt persoanele din zona rurală și cele cu cel mult studii medii.

Mai mult, datele Institutului Național de Statistică arată că tinerii cu vârste mai mici de 24 de ani sunt categoria cea mai afectată de șomaj, cu o rată de aproape 23%.

Continuarea, în Europa Liberă!


Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Soția se luptă cu soțul ei pentru primărie. Campanie electorală în Mehedinți

Soția se luptă cu soțul ei pentru primărie. Primarul...

Un nou contract pentru reabilitarea liniilor de tramvai din București

Un nou contract pentru reabilitarea liniilor de tramvai din...

Clotilde Armand a fost trimisă în judecată. Ce i se reproșează | Revista 22

Clotilde Armand a fost trimisă în judecată, joi, într-un...