Parcul industrial Bistrița SUD, construit cu fonduri europene, nefuncțional la 7 ani de la finalizarea investiției

Data:

Municipiul Bistriţa a anunțat în 2015 finalizarea construcției Parcului industrial Bistriţa Sud, proiect în care au fost investiți 25,5 milioane de lei (respectiv 5,7 milioane de euro), din care 14,4 milioane de lei fonduri europene nerambursabile.

În cei 7 ani de la inaugurare, parcul nu a reușit să atragă prea mulți investitori, a mers mai mult în pierdere și a ajuns să găzduiască festivaluri. Unul organizat chiar de firma fiului unui consilier local, membru în consiliul de administrație al firmei care administrează parcul.

Situat în extravilanul municipiului Bistrița, pe o suprafață de 30 de hectare, parcul industrial are ca obiectiv crearea unei structuri de sprijinire a afacerilor, revigorarea şi dezvoltarea economiei locale şi regionale, creşterea nivelului de trai, atragerea investiţiilor şi crearea de noi locuri de muncă în municipiul Bistriţa, fiind o platformă green – field.

Durata de implementare a proiectului Parcul Industrial Bistrița Sud a fost de 32 de luni, iar lucrările de execuție au avut o durată de 17 luni.

Proiectul a fost realizat cu fonduri din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operaţional Regional, Axa prioritară 4, Domeniul de intervenţie 4.1, implementat la nivel naţional de către Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice în calitate de Autoritate de Management, iar la nivel regional de către ADR Nord-Vest.

Citește și: Controverse în jurul finanțării din PNRR a Via Transilvanica, un proiect major de turism

Parcul Industrial în cifre:

  • Valoarea contractului de execuţie a platformei a fost de 24.223.601,86 lei, în timp ce valoarea totală a proiectului s-a ridicat la 35.170.442,56 lei. Costurile au fost suportate 50% din bugetul local și 50% din fonduri europene nerambursabile.
  • Parcul înseamnă, în cifre, 1.900 m străzi de incintă, 1.116 m drum de acces, 1.900 m pistă pentru ciclişti, 14.286 mp spaţiu verde, 2.160 m reţea distribuţie apă, 1.600 m reţea distribuţie gaze naturale, 1.550 m reţea electrică de joasă tensiune, 5.460 m reţea pentru iluminatul public şi o staţie de epurare independentă.
  • Structura parcului: suprafaţă totală – 30 ha, spaţii logistică – 12%, spaţii industrie – 38%, spaţii servicii administraţie – 5%, spaţii verzi – 15%, drumuri şi tehnico-edilitare – 30%. Toate spaţiile sunt prevăzute cu parcări (peste 1.700 de locuri).
  • Parcul Industrial Bistrița Sud este administrat de Societatea ”Business Park Bistrița Sud” SRL, înființată în data de 02.10.2012, al cărei unic asociat este Consiliul Local al municipiului Bistrița.
  • SC „Business Park Bistrița Sud” SRL deține titlul de parc industrial pentru suprafața de 30 de hectare, în conformitate cu Ordinul Ministrului Delegat pentru Administrație nr. 262/20.11.2012.
Una din problemele mari ale Parcului Industrial este că nu are legătură directă la un drum național

Care sunt problemele Parcului Industrial?

Una din problemele mari ale Parcului Industrial este că nu are legătură directă la un drum național și nici la calea ferată (deși ambele sunt în imediata apropiere), iar altă disfuncție majoră este subdimensionarea rețelelor de utilități.

Puterea electrică instalată în parc este de 0,9 kwh, mult subdimensionată față de necesar și deja cu cele patru firme instalate în parc s-a ajuns la un consum de 0,475 kwh, deci a depășit jumătate din puterea instalată. Primăria precizează că această putere va crește în funcție de necesitățile înregistrate, ceea ce presupune alte lucrări, care nu se știe când se vor face.

În plus, stația de epurare inclusă în proiect a fost la rândul ei subdimensionată, ceea ce va implica probleme mari de mediu, parcul fiind amplasat în apropierea râului Bistrița.

Parcul industrial Bistrița Sud nu a înregistrat profit în niciun an de la deschidere până în 2020, când a făcut profit de aproximativ 33 de mii de euro.

În ritmul acesta investiția de 2,3 milioane de euro se amortizează în 50 sau 60 de ani, asta fără să punem și banii veniți din fonduri europene.

Așteptările de la o administrație liberală instalată deja de doi ani de zile sunt mari în direcția aceasta a punerii în valoare a parcului industrial ca oportunitate de afaceri, nu ca locație pentru alte activități (de ex. festivaluri în aer liber).

În ceea ce privește gradul de ocupare al parcului industrial, până în prezent sunt 9 contracte semnate cu firme din diverse domenii. Din aceste firme însă, numai patru își desfășoară efectiv activitatea în Parcul industrial, restul au doar autorizațiile de construcție eliberate. Practic din anul 2015 de când s-a finalizat parcul au fost convinse 9 firme, din care doar 4 au efectiv capacități de producție în această locație.

Firmele rezidente în parc sunt următoarele: S.C. DATACOR SRL – producție și distribuție fibră optică și elemente conexiuni; SC CENTANA SRL – Fermă Zoothenică, Creșterea animalelor, Fabrică de lapte; SC DSCB INVEST SRL – producție mase plastice, elemente pentru împrejmuiri; SC FLAELY GRUP SRL – construcții și confecții metalice; SC BRANDISBERG SRL – producție ambalaje din carton, confecții metalice și hale și containere; SC GSB ELECTRIC SRL – producție baterii pentru stocare energie electrică; SC MURINA VENTIANA SRL – prelucrarea sticlei plate; SC GB INSTAPLAN SRL – instalații sanitare; SC DORAL STEEL SRL- logistică, depozitare și transport mărfuri.

Cum a ajuns Parcul Industrial loc de festival și de poligon auto?

Anul trecut, un grup de tineri, ajutați de un consilier local și de administrația locală și de Prefectură au pus Parcul Industrial pe harta locurilor unde se face altceva decât ce s-a proiectat, adică un festival de muzică neconvențională, Hustle Music Festival (2-5 septembrie 2021), într-o locație nefolosită.

Motivația consilierilor locali a fost halucinantă: decât să facă ”fân în parc”, cum a făcut administrația PSD, mai bine un concert care aduce un plus de imagine și bani la Bistrița.

Cât a câștigat Primăria din afacerea asta? Un mizilic de 8.134,05 lei, atât a plătit pentru închiriere SC VIRTUAL ESCAPE SRL, firma fiului consilierului local Cristiean Munthiu, care a organizat festivalul, plus utilitățile de 10.543,71 lei. De precizat că domnul Munthiu este membru în consiliul de administrație al parcului industrial.

Pe lângă asta, a ieșit și scandal.

 Cei care au asigurat zona de food&drinks, prin food truck-uri, au acuzat că organizatorii festivalului că nu i-au plătit pentru serviciile prestate. Sistemul pus la punct de organizatori prevedea ca în zona de food&drinks să se plătească doar cu carduri speciale. Practic, fiecare participant își încărca cardul respectiv la intrare cu diferite sume de bani și cu acel card plătea consumația.

Banii ajungeau într-un cont comun, iar prin contractul semnat cu prestatorii de servicii, organizatorii se obligau să efectueze plățile în maxim 5 zile lucrătoare, adică până în data de 10 septembrie. Potrivit celor care au asigurat zona de food, contractul mai prevedea ca 20% din încasări să meargă la organizatori.

În final, aceștia și-au recuperat banii, dar cu greu. Reporterul presshub.ro a vorbit cu trei dintre ei și aceștuia au declarat că au avut de așteptat o lună-două.

 Întâi au fost plimbați cu vorba, apoi nu le-a mai răspuns la telefon nimeni o vreme și ulterior au făcut fiecare demersuri oficiale ca să își poată lua banii. Într-un caz s-a ajuns și la executor judecătoresc.

Citește și: Medici din Iași plătiți ca-n Vest: soț-soție la Spitalul „Sf. Spiridon”, venituri de 220.000 de euro într-un an doar din salarii

Un nou festival va fi organizat anul acesta în parcul industrial

Anul acesta organizatorii unui alt festival de la Bistrița anunță că au schimbat locația și vor derula evenimentul în cadrul parcului industrial. Este vorba de Way Too Far (WTF) Rock festival, un eveniment centrat pe muzică rock, care se ține de mai mulți ani în oraș.

Parcul adăpostește, mai nou, și un poligon. Inspectoratul Județean de Poliție Bistrița-Năsăud a solicitat Primăriei Municipiului Bistrița atribuirea în folosință cu titlu gratuit a două terenuri din incinta Parcului Industrial Bistrița Sud, în vederea desfășurării cursurilor de conducere autovehicule în regim prioritar de către Biroul de Pregătire Profesională din cadrul inspectoratului, solicitare aprobată prin HCL. Nr. 45 din 23.02.2022.

În urma acestei hotărâri, parcul industrial a devenit și loc de antrenament pentru șoferii poliției care nu au la dispoziție un asemenea spațiu, întrucât Bistrița nu mai are demult niciun poligon de exerciții pentru conducerea auto.

La o simplă operație matematică vedem că Bistrița a investit o sumă consistentă (11,1 milioane lei adică vreo 2,3 milioane de euro) într-un parc care în 7 ani de funcționare nu a reușit să atragă investitorii și este folosit în cu totul alte scopuri decât cel inițial. Deși există 9 contracte de rezidență, nu există decât 4 capacități de producție. Practic și cele 9 firme interesate și-au rezervat niște parcele acolo că nu se știe când vor prinde bine.

Cine conduce societatea Business Park Bistrita Sud SRL?

Până una alta Societatea Business Park Bistrita Sud SRL are 1 angajat, directorul Magda Ioan și un consiliu de administrație format din 5 persoane numite prin hotărâri ale Consiliului Local, respectiv Brici Tiberius-Daniel – consilier local PSD, Munthiu Cristiean – consilier local PNL; Găurean Florin Nicolae, administrator public al orașului; Dumitru Daniel-Iulius – fost manager al societății; Urîte Florin-Radu, consilier local PNL. Reprezentanții în CA sunt mai puțini decât în trecut (numai 5 față de 7 câți erau) și nici nu mai primesc indemnizații, pentru a face ceva economii. 

Pagina de Facebook a Parcului Industrial este inactivă din 2017 și ne arată imagini din dronă cu mult spațiu verde.

Urmăriți PressHUB și pe Google News

spot_imgspot_img
Ion Lucian Petraș
Ion Lucian Petraș
Ion Lucian Petraș este editor al publicației bistrițene Săptămâna online. Ofițer în rezervă, analist de intelligence și jurnalist. Are o experiență bogată în analiza de intelligence, este expert în domeniul securității naționale și vrea să contribuie la dezvoltarea spiritului civic prin lansarea acestui săptămânal și alte proiecte civice interesante.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Cine scoate din joc Alianța USR-PMP-FD? Arbitrii sau Tomac?

Cine scoate din joc Alianța USR-PMP-FD? PMP are un...

Charles Lindbergh și Longines. Ceasuri care spun o poveste

Charles Lindbergh și Longines. Ceasuri care spun o poveste....

Microsoft și Amazon vor pune capăt accesului rusesc la produsele lor de cloud computing | Aktual 24

Microsoft și Amazon vor pune capăt accesului rusesc la...

Situația de pe frontul din Ucraina pune în pericol Republica Moldova

Situația de pe frontul din Ucraina, tot mai grea...