vineri, 20 mai 2022
AcasăRecomandateUPDATE: Roberta Metsola, aleasă în funcția de președinte al Parlamentului European

UPDATE: Roberta Metsola, aleasă în funcția de președinte al Parlamentului European

UPDATE: Astăzi, în urma sesiunii de vot, eurodeputații au ales-o pe Roberta Metsola (PPE) în funcția de președinte al Parlamentului European.

Mai multe informații despre contracandidaţii ei şi despre cum este ales preşedintele Parlamentului European: http://epfacebook.eu/CandidatiPresedentie

Știrea inițială:

Marți, începând cu ora 10.00 (ora României), în plenul Parlamentului European a avut loc prezentarea candidaților pentru postul de președinte al instituţiei.

Patru eurodeputați și-au anunțat candidatura: Roberta Metsola (PPE, Malta), Alice Bah Kuhnke (Verzi/ALE, Suedia), Kosma Zlotowski (ECR, Polonia) și Sira Rego (Stânga, Spania).

Tot în cadrul aceleiași sesiuni de dezbatere a fost programat și votul, rezultatul urmând a fi anunțat în jurul orei 12.00 (ora României).

Urmăriți VIDEO: http://epfacebook.eu/LIVE_SesiunePlenara_Ian

Președintele este ales cu majoritatea absolută a voturilor valabile, exprimate prin vot secret, adică 50% plus unu. Din cauza pandemiei, votul are loc de la distanță. În cazul în care niciun candidat nu este ales după al treilea tur de scrutin, cei doi candidați care au obținut cele mai multe voturi în cadrul acestui tur de scrutin participă la un al patrulea și ultim vot, după care candidatul cu cele mai multe voturi este declarat câștigător.

Rezultatul unui eventual al doilea tur va fi anunțat în plen la ora locală 13.00 (14.00 ora României), la ora 16.30 (17.30 ora României) dacă va avea loc un al treilea tur, și la 18.30 (19.30 ora României) dacă va fi necesar un al patrulea tur.

Președintele nou ales poate susține apoi un discurs de deschidere înainte de a prezida alegerea celorlalți membri ai Biroului Parlamentului (marți și miercuri).

Președintele dispune de o gamă largă de competențe executive și de reprezentare prevăzute la articolul 22. În afară de atribuțiile prevăzute în mod expres acolo, responsabilitătile președintelui se extind la „toate competențele necesare pentru a prezida lucrările Parlamentului și pentru a asigura buna desfășurare a acestora”. Procesul de alegere a președintelui PE este prevăzut la articolele 14-16 din Regulamentul de procedură al Parlamentului.

Alegerile au loc la o zi după omagierea fostului președinte al Parlamentului, David Sassoli

Amintim că, luni, eurodeputații l-au omagiat pe fostul președinte al Parlamentului, David Maria Sassoli, într-o ceremonie care a avut loc în timpul ședinței plenare de la Strasbourg.

Președintele Parlamentului European, David Sassoli, a încetat din viaţă în data de 11 ianuarie 2022.

În timpul mandatului său, au fost adoptate măsuri extraordinare în timpul pandemiei, care au permis Parlamentului European să își îndeplinească sarcinile și să își exercite prerogativele în temeiul tratatelor. David Maria Sassoli a jucat, de asemenea, un rol important în promovarea unui buget ambițios pe termen lung al UE și a unui mecanism european de redresare eficace.

Citește și: Roberta Metsola, cel mai tânăr președinte al Parlamentului European (presshub.ro)

Roxana Stancu
Roxana Stancu (REPER MEDIA Argeş) are 20 de ani de experiență în jurnalism. A debutat în anul 2000, în TV, iar de atunci a profesat atât în presa audiovizuală, cât și în cea scrisă (locală și națională).
ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

DIN ACEEAȘI CATEGORIE

- Publicitate -spot_img

ULTIMELE ARTICOLE