Parlamentul European susține înființarea un tribunal internațional special pentru crimele de agresiune împotriva Ucrainei

Data:

Parlamentul European (PE) invită UE, în rezoluția adoptată joi privind lupta împotriva impunității pentru crimele de război din Ucraina, să ia toate măsurile necesare în cadrul procedurilor și instanțelor internaționale pentru a sprijini urmărirea penală a regimurilor ruse și belaruse pentru crime de război, crime împotriva umanității, genocid și agresiune.

Potrivit unui comunicat transmis joi de PE, aceste anchete și urmăririle penale ulterioare ar trebui să se aplice, de asemenea, întregului personal al forțelor armate ruse și funcționarilor guvernamentali implicați în crime de război, au solicitat eurodeputații.

“Textul adoptat solicită UE să sprijine înființarea unui tribunal internațional special pentru pedepsirea crimei de agresiune comise împotriva Ucrainei, pentru care Curtea Penală Internațională (CPI) nu are jurisdicție și să-i tragă la răspundere pe liderii politici și comandanții militari ruși, precum și pe aliații lor. Deputații doresc, de asemenea, ca UE să furnizeze, cât mai curând posibil, toate resursele umane și bugetare necesare, precum și sprijinul administrativ, de investigație și logistic necesar pentru înființarea acestui tribunal”, a transmis Parlamentul European.

Potrivit PE, atrocitățile raportate, cum ar fi bombardamentele fără discernământ asupra orașelor, deportările forțate, utilizarea muniției interzise, atacurile împotriva civililor care fug prin coridoarele umanitare convenite în prealabil, execuțiile și violența sexuală constituie încălcări ale dreptului internațional umanitar. Acestea pot fi considerate crime de război, potrivit eurodeputaților, care subliniază că toate au rămas neurmărite penal până în prezent.

Citește și: Maia Sandu: Pentru Moldova integrarea europeană este, înainte de toate, un proiect de reformare internă a țării

Risc ca dovezile legate de crimele de război să fie distruse

Deputații subliniază că UE trebuie să acționeze rapid, deoarece există un risc grav ca, din cauza ostilităților în curs, dovezile legate de crimele de război să fie distruse.

“Eurodeputații își exprimă sprijinul deplin pentru ancheta desfășurată de procurorul CPI și pentru activitatea Comisiei de anchetă a Biroului Înaltului Comisar al ONU pentru Drepturile Omului, precum și a organizațiilor independente ale societății civile și a autorităților ucrainene care depun eforturi pentru colectarea de probe. Aceștia salută echipa comună de anchetă înființată de Lituania, Polonia și Ucraina, care este coordonată de Eurojust (Agenția Uniunii Europene pentru Cooperare în Materie de Justiție Penală) și la care va participa biroul procurorului CPI, și încurajează alte state membre să se alăture acestei echipe”, se arată în comunicatul PE.

Citește și: Deputații europeni propun limite mai stricte pentru emisiile de CO2. Ambițiile climatice ale Parlamentului European

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul: