Parlamentul European: Toate victimele pregătirilor pentru Cupa Mondială 2022 ar trebui despăgubite

Data:

După începerea Cupei Mondiale FIFA 2022 în Qatar, Parlamentul European a condamnat decesul a mii de lucrători migranți înainte de turneu.

În sesiunea plenară din noiembrie, Parlamentul European a adoptat o rezoluție privind situația drepturilor omului în Qatar. Deputații europeni subliniază că țara a câștigat procesul de selecție pentru organizarea Cupei Mondiale FIFA pe fondul unor acuzații credibile de luare de mită și corupție.

Ei condamnă decesul și vătămarea a mii de lucrători migranți, cei mai mulți din sectorul construcțiilor care a contribuit la pregătirea țării pentru turneu.

Aflați mai multe AICI!

Descriind corupția din cadrul FIFA ca fiind „generalizată, sistemică și adânc înrădăcinată”, eurodeputații deplâng, de asemenea, faptul că procesul de atribuire a Cupei Mondiale de fotbal Qatarului nu a fost transparent și nu a fost supus unei evaluări responsabile a riscurilor.

Mai mult, aceștia subliniază faptul că FIFA a afectat grav imaginea și integritatea fotbalului mondial.

Parlamentul îndeamnă țările UE, în special cele cu ligi naționale mari de fotbal, cum ar fi Germania, Franța, Italia și Spania, să exercite presiuni asupra UEFA și FIFA pentru a reforma fundamental FIFA.

O astfel de reformă ar trebui să includă introducerea unor proceduri democratice și transparente de atribuire a Cupelor Mondiale de fotbal și punerea în aplicare strictă a criteriilor privind drepturile omului și sustenabilitatea pentru țările gazdă.

Pentru a proteja sportivii și fanii și pentru a pune capăt așa-numitului „sportswashing” (îmbunătățirea reputației prin sport), evenimentele sportive internaționale nu ar trebui să fie acordate țărilor în care sunt încălcate drepturile fundamentale ale omului și în care predomină violența sistematică bazată pe gen.

Citește și: România care decolează cu Wizz-ul. Cum poți ajunge cineva într-o țară care nu e a ta

Toate victimele pregătirilor pentru Cupa Mondială ar trebui despăgubite

Având în vedere că peste 2 milioane de cetățeni străini reprezintă aproximativ 94% din forța de muncă a țării, rezoluția salută faptul că, potrivit Organizației Internaționale a Muncii, guvernul Qatarului a rambursat 320 de milioane de dolari victimelor abuzurilor salariale prin intermediul așa-numitului „Fond de asistență și asigurare al lucrătorilor”.

Cu toate acestea, eurodeputații regretă că mulți lucrători din Qatar și familiile lor au fost excluși din domeniul său de aplicare și solicită extinderea fondului pentru a-i include toți cei afectați de la începutul lucrărilor legate de Cupa Mondială FIFA, acoperind, de asemenea, decesele lucrătorilor și alte încălcări ale drepturilor omului.

De asemenea, aceștia solicită FIFA să contribuie la un program cuprinzător de indemnizare a familiilor lucrătorilor, drept compensație pentru condițiile de muncă la care au fost supuși.

Este nevoie de investigații complete

Recunoscând contribuția importantă a lucrătorilor migranți la economia Qatarului și la Cupa Mondială FIFA 2022, Parlamentul îndeamnă autoritățile din Qatar să efectueze investigații complete cu privire la decesele lucrătorilor migranți din țară și să despăgubească familiile în cazurile în care lucrătorii au decedat ca urmare a condițiilor lor de muncă.

De asemenea, PE sprijină eforturile recente ale Qatarului de a îmbunătăți condițiile și drepturile lucrătorilor aduse în discuție de comunitatea internațională, dar solicită punerea în aplicare deplină a reformelor adoptate.

Citește și: Parlamentul l-a revocat pe Niculae Bădălău de la Curtea de Conturi, după ce a fost arestat preventiv pentru dare de mită

Deputații deplâng abuzurile comise de autoritățile țării asupra comunității LGBTQ+. Aceasta includ utilizarea legilor interne care permit ca persoanele LGBTQ+ să fie reținute provizoriu fără a fi acuzate sau judecate timp de până la șase luni.

Rezoluția îndeamnă, de asemenea, Qatarul să consolideze măsurile privind egalitatea de gen, inclusiv prin abolirea completă a tutelei asupra femeilor, intensificându-și, în același timp, eforturile de realizare a unei reprezentări echitabile a femeilor pe piața oficială a muncii.

Pentru mai multe detalii, rezoluția va fi disponibilă integral aici.

Sursă: Parlamentul European

FOTO: © MSM / Adobe Stock

Urmăriți PressHUB și pe Google News

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Alte cinci terenuri din stațiunea Mamaia urmează să fie vândute de Primăria Constanța | Info Sud-Est

Primăria Constanța vrea să vândă alte cinci terenuri din...

Instanța a respins contestația împotriva candidaturii lui Piedone la Primăria Capitalei

Contestația împotriva candidaturii lui Cristian Popescu Piedone la Primăria...

Cum va fi vremea de Paște. În unele zone din țară se așteaptă ninsori

Cum va fi vremea de Paște. Temperaturile urmează să...