Patrimoniu salvat. Unul dintre puținele poduri grănicerești de lemn din România va fi restaurat

Data:

Institutul Național al Patrimoniului (INP) a lansat procedura de achiziție pentru lucrări de restaurare, consolidare și punere în valoare a unui monument arhitectonic important, unul dintre puținele poduri grănicerești din lemn care mai există în România.

Este vorba despre Podul acoperit din lemn (pod grăniceresc) peste râul Sălăuța, din localitatea Coșbuc, județul Bistrița-Năsăud, monument istoric de importanță națională.

Potrivit INP, în zona Năsăudului sau Poarta Transilvaniei, în a doua jumătate a secolului al XVIII-lea au fost construite peste 15 poduri de lemn acoperite pentru a fi utilizate de Al doilea Regiment Valah de Infanterie Grănicerească nr.17, de la Năsăud.

“Podurile de lemn grănicerești, construite în stil tirolez, sunt monumente arhitecturale valoroase, ce păstrează elemente de construcție și îmbinări din lemn care erau folosite în tehnicile de construcție ale vremii. Podul peste Sălăuța din localitatea George Coșbuc este diferit de celelalte prin suprastructură, mult mai complexă şi mai dezvoltată în înălţime, datorită „popilor” şi zăbrelelor care îi susţin. Acoperişul este în 2 – 4 „ape”, iar pereţii laterali sunt înfundaţi cu scânduri. La unele poduri năsăudene, pereţii laterali sunt prevăzuţi cu un număr variabil de deschideri, numite impropriu „ferestre”, pentru a lăsa lumina să pătrundă în incinta podului”, explică specialiștii Institutului Național al Patrimoniului.

Potrivit nasaudeanul.ro, podul de lemn din Coșbuc a fost construit de un inginer italian, în stil tirolez, cu forță de muncă din zonă și doi meșteri unguri din Nimigea, iar la ridicarea acestuia a fost folosit stejar din zona localității Șintereag. Prelucrarea materialului a fost făcută doar din bardă și nu au fost folosite cuie de metal, doar cuie de lemn, iar îmbinările sunt în coadă de rândunică. Dintre cele 15 poduri de lemn construite în Țara Năsăudului, au rămas în funcțiune doar trei, cel de la Coșbuc și două în localitatea Ilva Mare.

SURSA FOTO: Direcția Județeană pentru Cultură Bistrița-Năsăud

Citiți și: “Evreii lui Sardi”. Fotografii-document care pun chipuri pe listele cu victime ale Holocaustului

spot_imgspot_img
Hannelore Petrovai
Hannelore Petrovai
Hannelore Petrovai este jurnalist, redactor-șef al publicației Hunedoara mea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Inspector șef adjunct al ITM Bihor, trimis în judecată pentru luare de mită | Crișana

Inspector șef adjunct al ITM Bihor, trimis în judecată...

Flagelul care afectează milioane de vieți | The Epoch Times-Romania

Flagelul care afectează milioane de vieți a fost discutat...

Expoziția-muzeu Triaj: educație prin cultură | Puterea a cincea

Expoziția-muzeu Triaj: educație prin cultură, reprezintă o versiune reinterpretată a...

Un primar fără casă locuiește în vila soacrei sale bogate | Gazeta de Dimineață

Un primar fără casă locuiește în vila soacrei sale...