Managerul Spitalului de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie „Victor Babeş” din Timişoara, dr. Cristian Oancea, a declarat, luni, că după pandemia de COVID a urmat o adevărată „explozie” a infecţiilor respiratorii, mult mai numeroase decât în perioada pre-pandemică.
Astfel, 5.350 de bolnavi au fost internaţi, 21.904 pacienţi au fost consultaţi în ambulatoriul spitalului, inclusiv în dispensarul TBC, iar 15.280 au beneficiat de internări de zi în anul 2022.
„Cifrele sunt mai mari decât cele din perioada de dinainte de pandemie. Am observat o creştere însemnată îndeosebi în cazul afecţiunilor pulmonare. Ultimele luni ale anului trecut au adus, practic, o explozie a infecţiilor respiratorii.
Citește și: Un pod prea apropiat. Austria, Rusia și România în Schengen
Şi este normal să se întâmple aşa, după ce timp de doi ani ne-am protejat purtând măşti, acum am dezvoltat o sensibilitate accentuată, iar sezonul gripal ne-a lovit destul de puternic. Gripe, viroze, infecţii acute ale căilor aeriene superioare, chiar pneumonii sau bronhopneumonii.
Am avut situaţii în care pacienţii au dezvoltat insuficienţă respiratorie acută şi au necesitat oxigen suplimentar”, a afirmat Cristian Oancea, potrivit Agerpres.
El a spus că, în acelaşi timp, a constatat o creştere a patologiei tuberculoase, ceea ce se traduce în creşterea asistenţei medicale şi tratament pentru aceşti pacienţi.
În perioada pandemiei, bolnavii cu tuberculoză au beneficiat de tratament şi consult de specialitate prin dispensarul TBC, dar anul trecut numărul lor şi severitatea cazurilor au crescut faţă de perioada pre-pandemică.
Oancea a menţionat că anul 2022 a adus şi triplarea numărului de investigaţii făcute cu ajutorul rezonanţei magnetice. Aproape 2.000 de persoane au beneficiat de RMN şi s-au realizat peste 2.000 de CT-uri pacienţilor internaţi şi aproape 400 de investigaţii CT pentru cei veniţi în regim de ambulatoriu.
Urmăriți PressHUB și pe Google News!
(Sursa foto: Spitalul „Victor Babeş” Timişoara / Facebook)