Cu un deficit uriaș pe piața muncii, de peste 300.000 de lucrători, Guvernul – prin Autoritatea Națională pentru Calificări și Ministerul Muncii și Solidarității Sociale – se pregătește să mai dea o lovitură forței de muncă din România.
Pentru aproape 700 de ocupații nu se va mai putea forma personal calificat. Printre acestea se numără ocupațiile de: tâmplar, zidar, mecanic reparații, zugrav vopsitor, electrician, salvamar, bonă, șofer de marfă și persoane, asistent maternal, asistent medical, agent poștal, alpinist utilitar sau analist de informații, potrivit unui comunicat remis de Blocul Național Sindical (BNS).
Concret, două decizii ale Autorității Naționale pentru Calificări (nr. 257 și 258) prevăd eliminarea unui număr de 661 de standarde ocupaționale, printre care și cele menționate mai sus, justificarea fiind că acestea nu au mai fost actualizate în ultimii zece ani. În lipsa acestor standarde, de la 1 septembrie, furnizorii de formare profesională a adulților nu mai pot derula programe pentru aceste ocupații.
„(…) Eliminarea prin arhivare a celor 661 de standarde ocupaționale este toxică pentru piața muncii și pentru piața de formare profesională. Autoritățile de resort nu au gândit nicio soluție alternativă. Asta înseamnă că pentru ocupația de electrician, de exemplu, nu mai pot fi organizate cursuri de calificare, iar angajatorii vor fi nevoiți să se descurce cu lucrătorii care sunt pe piață și care au aceste atestate. (…)”, a declarat coordonatorul Departamentului de Educație și Formare din cadrul BNS, Radu Comșa.
Continuarea, în Viața Liberă!
Urmăriți PressHUB și pe Google News!
Sursă foto: Viata Liberă
[…] Citește și Peste 660 de ocupații, în pericol să dispară din România. Cum își dă statul singur „la tem… […]