Peste 660 de ocupații, în pericol să dispară din România. Cum își dă statul singur „la temelie”

Data:

Cu un deficit uriaș pe piața muncii, de peste 300.000 de lucrători, Guvernul – prin Autoritatea Națională pentru Calificări și Ministerul Muncii și Solidarității Sociale – se pregătește să mai dea o lovitură forței de muncă din România. 

Pentru aproape 700 de ocupații nu se va mai putea forma personal calificat. Printre acestea se numără ocupațiile de: tâmplar, zidar, mecanic reparații, zugrav vopsitor, electrician, salvamar, bonă, șofer de marfă și persoane, asistent maternal, asistent medical, agent poștal, alpinist utilitar sau analist de informații, potrivit unui comunicat remis de Blocul Național Sindical (BNS). 

Concret, două decizii ale Autorității Naționale pentru Calificări (nr. 257 și 258) prevăd eliminarea unui număr de 661 de standarde ocupaționale, printre care și cele menționate mai sus, justificarea fiind că acestea nu au mai fost actualizate în ultimii zece ani. În lipsa acestor standarde, de la 1 septembrie, furnizorii de formare profesională a adulților nu mai pot derula programe pentru aceste ocupații.

Citește și: Statul este prezent în 219 consilii de administrație. Venitul mediu al unui membru: 10.000 de lei

„(…) Eliminarea prin arhivare a celor 661 de standarde ocupaționale este toxică pentru piața muncii și pentru piața de formare profesională. Autoritățile de resort nu au gândit nicio soluție alternativă. Asta înseamnă că pentru ocupația de electrician, de exemplu, nu mai pot fi organizate cursuri de calificare, iar angajatorii vor fi nevoiți să se descurce cu lucrătorii care sunt pe piață și care au aceste atestate. (…)”, a declarat coordonatorul Departamentului de Educație și Formare din cadrul BNS, Radu Comșa.

Continuarea, în Viața Liberă!

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

Sursă foto: Viata Liberă

spot_imgspot_img
Viața Liberă
Viața Liberăhttps://www.viata-libera.ro/
Are 6 ediții săptămânal și din 1998 este auditat BRAT. Este distribuit în județul Galați prin rețeaua proprie și Poșta Română. www.viata-libera.ro este ediția online și are aproximativ 20.000 de vizitatori unici zilnic.
1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Accident grav în Tulcea, între un microbuz şi o maşină de teren. Șapte persoane rănite

Accident grav în Tulcea. Şapte persoane au fost rănite...

Premiul Carol cel Mare, acordat rabinului Pinchas Goldschmidt

Premiul Carol cel Mare, acordat de oraşul Aachen, este...

Florin Piersic a fost operat. Starea actorului este stabilă

Florin Piersic a fost operat joi la Spitalul de...