Fostul președinte al Curții de Apel Constanța, judecătorul Marius Cristian Epure, a organizat, în 2020, petrecerea de bilanț a instituției la un restaurant deținut de un inculpat achitat anterior chiar de el, într-un dosar de evaziune fiscală cu țigări.
La petrecere a participat și judecătorul CCR, Deliorga Cristian, colegul de complet al lui Epure. Potrivit surselor presshub.ro, patronul restaurantului este Stelian Grosu, trimis în judecată de Parchetul General și achitat de Epure și Deliorga în februarie 2019.
Restaurantul Diplomatic din Mamaia este administrat de firma Corsa International, societate care, potrivit portalului confidas.ro, are ca acționari pe Maria Grosu și Tagedin Chespi, fiind administrată de Stelian Grosu.
Pe 8 februarie 2019, Cristian Deliorga și Marius Cristian Epure, respingeau apelul Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanța și achitau un lot de 11 inculpați acuzați de evaziune fiscală. Printre ei și patronul restaurantului, Stelian Grosu. Menționăm că în faza de fond a fost stabilită aceeași soluție.
Citește și: De ce s-au românizat italienii din România
Evaziune fiscală prin magazin duty free
În esență, procurorii susțineau că o societate comercială avea deschis în Punctul de Trecere a Frontierei (PCTF) Vama Veche un magazin care comercializa în regim de duty-free băuturi alcoolice și nealcoolice, tutun și cafea, având caracter de antrepozit vamal. Cu referire la Stelian Grosu, procurorii au arătat că, „în calitate de responsabil al magazinului din PCTF Vama Veche, se reține că a înlesnit comiterea infracțiunii de evaziune fiscală de către inculpații vânzători în cadrul unității tip duty free, prin dispunerea comercializării nelegale a produselor tip țigarete, în principal”.
Astfel, prin magazinul duty free „s-au vândut 58.058 cartoane de țigarete peste nivelul destinat uzului personal stabilit de Ministeerul Finanțelor Publice, către persoane fizice care nu figurează în evidențele IJPF Constanța, ca intrate sau ieșite din țară, rezultând că acestea au fost comercializate pe teritoriul României”, se arată în motivarea instanței.
Pentru judecători nu a contat că trei dintre inculpați au fost trimiși în judecată în alt dosar de evaziune fiscală. Concluzia lor a fost că „nu se stabilește în rechizitoriu ce cantitate de țigări a vândut zilnic fiecare inculpat, cine a operat în registrul de intrare ieșire al țigaretelor, cine a întocmit notele intrare-recepție, care au fost neconcordanțele concrete în fiecare caz”. Totodată, tribunalul a respins cererea ANAF de obligarea inculpaților, în solidar, la plata a 1.612.509 de lei, prejudiciul stabilit de anchetatori.
Nu era totul clar
Deliorga și Epure au fost de acord cu toate aceste susțineri ale instanței inferioare și au ajuns la concluzia că „nu se poate concluziona indubitabil că întreaga cantitate de țigări respectiv, cele 58.058 cartoane de țigarete au intrat pe teritoriul României și nu au ajuns pe teritoriul Bulgariei”, se mai arată în motivarea din 8 februarie 2019.
Mandatul lui Marius Epure ca șef al Curții de Apel Constanța s-a încheiat la 31 decembrie 2021. Până să fie delegat un alt magistrat de Secția pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) Epure a mandatat Colegiul de Conducere al instanței să numească un judecător apropiat, nefiind de acord ca funcția să fie preluată de unul dintre cei doi vicepreședinți ai instanței.
Pe 11 ianuarie, secția pentru Judecători a CSM a delegat-o în funcție pe Alina Gabriela Jurubiță, președintele Secției I Civile a Curții de Apel Constanța.
Informații nepublice
Am întrebat instanța sus-amintită unde a organizat petrecerea de bilanț în 2020 și cine a plătit consumația. Instanța ne-a transmis că acesta nu este o informație de interes public și ne-a trimis să consultăm lista cu documente de interes public. Adresa este semnată chiar de actualul președinte al instanței, judecătoarea Alina Gabriela Jurubiță.
Judecătorul Marius Epure este puternic contestat la nivelul Curții de Apel Constanța. În aprilie 2019, Adunarea Generală a Curții de Apel Constanța a votat revocarea lui Marius Cristian Epure din funcția de președinte, decizia finală urmând a fi luată de CSM. Numai că, CSM nu a pus încă pe ordinea de zi această solicitare a judecătorilor constănțeni.
Presa a relatat că Epure este proprietarul unui teren care apare în dosarul Retrocedărilor, în care fostul primar Radu Mazăre a fost condamnat la 9 ani închisoare în dosarul amintit.
Tot el a fost în centrul unui scandal care a nemulțumit colegii. După ce Cristian Deliorga, partenerul de complet al lui Epure, s-a pensionat și a fost numit judecător la Curtea Constituțională, Epure a desființat completul de judecată. Apoi a împărțit dosarele celorlalți judecători, după care a reînființat un complet de judecată, cu același număr, împreună cu o colegă. Astfel, Epure a scăpat de dosarele pe care le avea de judecat. Această „scamatorie” judiciară a fost anchetată inclusiv de Inspecția Judiciară, fără ca rezultatul să fie făcut public.
Opozanții lui Epure, sancționați de CSM
În decembrie 2021, Consiliul Superior al Magistraturii a stabilit sancționarea judecătorilor Ciprian Coadă, Iulia Cezara Suciu, Georgiana Anghel, Valentina Boboc și Marius Virgil Ungureanu pentru „nerespectarea în mod nejustificat a dispozițiilor ori deciziilor cu caracter administrativ dispuse în conformitate cu legea de conducătorul instanței sau al parchetului ori a altor obligații cu caracter administrativ prevăzute de lege sau regulamente”. Magistrații sancționați sunt cei care se opun lui Epure și grupării conduse în CSM de Lia Savonea. Ei i-au condamnat, printre alții, pe Mircea Băsescu, Sorin Strutinsky sau Nicușor Constantinescu.
[…] Citește tot articolul pe PressHub.ro […]
[…] Fostul președinte al Curții de Apel Constanța, judecătorul Marius Cristian Epure, a organizat în anul 2020 petrecerea de bilanț a instituției, la un restaurant deținut de un inculpat achitat anterior chiar de el, într-un dosar de evaziune fiscală cu țigări, a aflat PressHub. […]