Ploieștiul, de aproape o lună fără apă caldă. Urmează o iarnă complicată

Data:

spot_img

Operatorul care asigură agentul termic la Ploiești, Termo Prahova SA, a sistat la 1 august furnizarea de apă caldă în cele aproximativ 55.000 de apartamente racordate la sistemul centralizat de termoficare. Peste 130.000 de ploieșteni au rămas îfără apă caldă, foarte mulți căutând soluții alternative pentru asigurarea acestei utilități. Spre exemplu, magazinele de electrocasnice din Ploiești au vândut în mai puțin de 24 de ore tot stocul de aparate instant pentru încălzirea apei.

Cum au început problemele ploieștenilor

Problema agentului termic în Ploiești a apărut odată cu semnarea noului contract de termoficare.

La începutul lui 2022, Consiliul Județean Prahova (proprietarul Centralei Termice Brazi și al rețelei primare) și Primăria Ploiești (deținătorul rețelei de distribuție) se asociau înființând Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară (A.D.I.) „Termo Prahova”.

ADI Termo a gestionat licitația pentru desemnarea noului operator de termie din municipiul Ploiești. Fostul operator, Veolia Energie, a renunțat la contract din cauza pierderilor cauzate de diferența între prețul real de producție și cel aprobat de CJ Prahova și Primăria Ploiești.

Licitaţia a fost câştigată de către asocierea de firme SC GAS&POWER TRADING SRL- GEOTHERM DISTRIBUTION SA (prin lider de asociere SC GAS&POWER TRADING SRL), ambele cu sediul în București. Cele două companii nu puteau să obțină, împreună, licența ANRE, care este acordată unui singur operator. Prin urmare, au înființat o nouă companie: Termoficare Prahova S.A. Acesta este motivul pentru care există suspiciuni privind legalitatea contractului de termoficare.

Noua companie a obținut avizul ANRE la începutul lunii august. Interesant este că directorul general al Termoficare Prahova este Mihai Savin, fost director al Veolia Iași.

Contractul trebuia să fie  valabil timp de 15 ani, iar valoarea acestuia era estimată, conform caietului de sarcini, la peste 2,3 miliarde de lei (fără TVA). Documentul a fost semnat pe data de 9 mai, iar noul operator avea la dispoziție o perioadă de 90 de zile pentru a inventaria și pentru a constata starea reală a bunurilor concesionate.

Citește și: EXCLUSIV China, văzută de un scriitor argentinian din Beijing: În ultimii ani țara s-a închis din ce în ce mai mult

Surprizele inventarierii

Reprezentanții Termoficare Prahova SA susțin că în timpul inventarierii au fost constatate o serie de neconcordanțe în ceea ce privește funcționalitatea utilajelor necesare prestării serviciului de alimentare cu energie termică, precum și neclarități cu privire la statutul juridic al unor bunuri.

Spre exemplu, conform caietului de sarcini din cadrul procedurii de atribuire a contractului de concesiune, puterea instalată a utilajelor de producere a energiei termice din cadrul CET Brazi ar fi trebuit să fie de 559.5 MWh. La inventar, s-a constatat că de fapt singura sursă de producere a energiei termice utilizabilă/funcțională este Cazanul de Apa Fierbinte 2, care are o capacitate de numai 100 MW. Pentru asigurarea încălzirii Ploieștiului pe timpul iernii este nevoie de o capacitate de producere de cel puțin 162,4 MW.

Revizia obligatorie și turbina care nu poate fi pornită

Mai mult, în urma inventarierii, noul operator a constatat că singurul cazan funcțional trebuie să intre în revizie (conform normelor ISCIR). A solicitat Primăriei Ploiești plata urgentă a facturilor pentru lunile mai, iunile și iulie (luni în care a asigurat furnizarea apei calde în municipiul reședință de județ).

Reprezentanții Termoficare Prahova se lovesc de refuzul primarului Andrei Volosevici de a purta o discuție, dar și de refuzul plății. Operatorul avea nevoie de plata facturilor pentru a putea achiziționa cantitatea de gaze necesară pornirii unei turbine, care putea sigura furnizarea pe perioada reviziei.

Turbina a fost achiziționată de fostul operator, Veolia Energie, și cedată Consiliului Județean Prahova. Doar că această turbină are un consum mare de gaze, dar produce apă caldă şi energie electrică. Apa caldă produsă în acest mod este mai scumpă, dar energia electrică rezultată era vândută în sistemul naţional, iar de aici rezultă un preţ mult mai mic.

Începutul crizei

Pe 27 iulie, ploieștenii au început să observe lipite la intrările în scările de bloc niște afișe care anunțau că începând cu data de 1 august apa caldă va fi sistată pentru minim 30 de zile, din cauza reviziei cazanului de apă fierbinte (CAF).

Citește și: Procurorul Bogdan Pîrlog despre atacul la poliția judiciară: „Se desfășoară o adevărată ofensivă pentru a prelua controlul asupra dosarelor economice”

În schimb, Primăria Ploiești, nimeni nu știa că va fi oprită apa caldă!

Pe 28 iulie, operatorul a transmis un comunicat de presă, încercând să justifice decizia de sistare a furnizării serviciului.

„Odată cu preluarea capacităților de producție de la fostul operator care a asigurat serviciile de furnizarea a apei calde menajere și a termiei în Municipiul Ploiești, o comisie tehnică cu sprijinul experților externi, desemnată să evalueze starea instalațiilor, a întocmit un raport complex privitor la starea echipamentelor preluate.

În acest moment, Cazanul de Apă Fierbinte nr. 2 este singura sursă de producere a energiei termice care este utilizabilă, restul surselor de producție fiind inoperabile, din motive tehnice sau de reglementare. Caracterul urgent al operațiunii de reparație a singurei surse de producție a energiei termice, respectiv a Cazanului de Apă Fierbinte Nr. 2 din CET Brazi, dar și realitatea tehnică din teren, obligă SC Termoficare Prahova SA să ia măsura nedorită de sistare a furnizării apei calde menajeră pe raza Municipiului Ploiești, începând cu data de 1 august 2022, pentru o perioadă de aproximativ 30 de zile”, a transmis operatorul în respectivul comunicat de presă.

“SC TERMOFICARE PRAHOVA SA a adresat partenerilor din cadrul autorităților publice locale propunerea de a asigura, în perioada operațiunilor de reparații, o sursă alternativă de furnizare a apei calde menajeră, prin închirierea și instalarea a două Cazane Mobile de Apă Fierbinte. Totodată, SC Termoficare Prahova SA a informat atât Asociației de Dezvoltare Intercomunitară TERMO PRAHOVA, cât și Primăria Ploiești, în legătură cu sistarea furnizării apei calde menajere pentru lucrări urgente de reparații”, se mai arăta în mesajul Termoficare Prahova SA.

Odată cu anunțul sistării furnizării apei calde în Ploiești, începe un război al declarațiilor între primarul Andrei Volosevici și președintele CJ Prahova, Iulian Dumitrescu.

Citește și: FOTO AUR și PNL se luptă cu ii și căciuli de dac pentru a cuceri electoratul naționalist

Ping pong între Primăria Ploiești și CJ Prahova

Primarul Ploieștiului, Andrei Volosevici, a organizat o conferință de presă în care anunța că nu va permite ca ploieștenii să rămână fără apă caldă.

În același timp, reprezentanții Consiliului Județean Prahova (propietarul CET Brazi) susțineau că soluțiile sunt la Primăria Ploiești și explicau că problemele sunt și din cauza faptului că operatorul așteaptă plata facturilor emise deja.

Mai mult, Termoficare Prahova SA solicita de la Primăria Ploieşti plata în avans a 50% din cheltuielile cu materia primă prognozate pentru viitorul sezon rece, conform unei clauze din contract, clauze contestate de primarul Andrei Volosevici.

Preşedintele CJ Prahova, Iulian Dumitrescu (PNL), a declarat în timpul unei ședințe de Consiliu, pe un ton ironic, că are încredere în primarul Andrei Volosevici, fiind convins că acesta va identifica o soluție.

În timp ce Consiliul Județean și Consiliul Local tot §pasau pisica” de la unul la altul și ambii la ADI Termo, pe 1 august, ploieștenii s-au trezit într-un oraș care nu mai furniza apă caldă.

A doua zi, președintele Consiliului Județean Prahova, Iulian Dumitrescu, a convocat o ședință în care a cerut mandat din partea consilierilor județeni pentru ca a doua zi să rezilieze contractul cu Termoficare Prahova.

Premeditare și plângeri penale

Andrei Volosevici a organizat o nouă conferință de presă în care a vorbit despre §rea voință”, §premeditare” și §jocuri politice împotriva sa”.

Chiar dacă jocul politic este împotriva mea, ca primar, de suferit au cei peste 130.000 de ploieșteni racordați la sistemul centralizat de termoficare”, a declarat primarul.

Primarul Andrei Volosevici (PNL) a anunțat că a depus o plângere penală.

„Am denunţat penal contractul, aşa că nu pot să mă duc să reziliez ceva ce eu consider că e ilegal. Am formulat plângere penală pe acest contract, care nu are legătură cu documentaţia adoptată de Consiliul Local şi Consiliul Judeţean.  Cer public ca autorităţile statului să îşi facă datoria”, a afirmat edilul Ploieștiului.

Surse din administrație susțin că în plângerea penală sunt trecute numele lui Iulian Dumitrescu, președintele CJ Prahova (PNL), și Daniel Nicodim, viceprimarul Ploieștiului (PNL).

Citește și: De ce nunta lui Simion a fost un laborator de spălare a creierelor

Haos în spitale și rezilierea contractului

Sistarea furnizării apei calde în municipiul Ploiești a afectat și unitățile medicale din oraș. Spitalul Județean de Urgență, Maternitatea, Spitalul de Pediatrie, Spitalul Schuller, s-au trezit fără apă caldă, fiindu-le perturbată activitatea.

Conducerea Spitalului Județean de Urgență Ploiești a aflat că apa caldă va fi oprită, după ce măsura era deja aplicată! Astfel, secțiile exterioare au folosit centralele proprii, Maternitatea deține o instalație solară pentru apă caldă, dar sediul central al Spitalului Județean a trebuit să inventeze măsuri pentru ca cei peste 600 de bolnavi internați aici să nu fie afectați. Au fost achiziționate și montate boilere, iar activitatea nu a fost perturbată.

În schimb, situația este dezastruoasă la Spitalul de Pediatrie Ploiești (aflat în administrarea Primăriei). Aici nu există apă caldă din data de 1 august, iar Direcția de Sănătate Publică amenință cu retragerea autorizației de funcționare dacă nu sunt luate măsuri de urgență.

Pe 2 august, Iulian Dumitrescu, președintele Consiliului Județean Prahova, a anunțat rezilierea contractului cu operatorul Termoficare Prahova, în urma sistării furnizării apei calde la Ploiești. Fiind vorba despre un serviciu de utilitate publică, actualul operator este obligat să asigure furnizarea apei calde timp de 90 de zile de la încetarea contractului.

Dar, în urma rezilierii contractului, operatorul a fost pus în imposibilitatea de a face reparațiile necesare la CAF2, fiind pusă în pericol și încălzirea Ploieștiului în sezonul rece.

Compania Termoficare Prahova SA a anunțat, într-un comunicat de presă că „au fost irosite 17 zile din cele 30 iniţial anunţate pentru întreruperea furnizării apei calde”, specificând faptul că lucrările de reparaţii la cazanul de apă caldă nu au început pentru că aşa a solicitat autoritatea contractantă.

Cu alte cuvinte, după 24 de zile, Ploieștiul este tot fără apă caldă, iar Consiliul Județean Prahova, dar și Uniunea Asociațiilor de Propietari Ploiești au dat în judecată operatorul pentru a fi obligat prin hotărâre judecătorească să reia serviciul.

Citește și: De ce nunta lui Simion a fost un laborator de spălare a creierelor

Soluții? Deocamdată doar discuții!

Consiliul Județean a solicitat Primăriei Ploieşti să preia în patrimoniu CET Brazi şi să gestioneze singură sistemul centralizat de termoficare, înfiinţându-şi propria societate de profil. De altfel, există încă din anul 2019, o hotărâre a Consiliul Local Ploiești prin care CET Brazi trece din administrarea Consiliului Județean Prahova în cea a Primăriei Ploiești. Hotărârea există, însă niciodată nu a fost realizată predarea obiectivului.

Consilierii locali (PNL, PSD, USR, Pro România și ALDE) au inițiat și aprobat două proiecte de hotărâre importante. Primul aprobă înfiinţarea unei societăţi comerciale (Termo- Ploieşti) care să poată prelua în regim de urgenţă activitatea de producere a agentului termic. Cel de al doilea vizează preluarea CET-ului Brazi şi a reţelei primare de transport a agentului termic, astfel încât întregul sistem- de la producţia agentului termic, la distribuţie şi până la punctele termice de cartier – să se afle în patrimoniul Primăriei Municipiului Ploieşti. Hotărârile au fost adoptate săptămâna trecută și așteaptă viza de legalitate a Prefecturii Prahova pentru a putea fi puse în aplicare.

Cele două proiecte ar putea rezolva problema apei calde, însă nu pot fi puse în aplicare de azi pe mâine. Înființarea unei societăți comerciale durează 10-15 zile, apoi va fi nevoie de preluarea angajaților de la actualul operator, dar și de obținerea autoritării de la ANRE.

Din păcate, ploieștenii rămân în continuare fără apă caldă și sunt speriați de perspectiva unei ierni fără căldură în apartamente.

Surse din zona administrației susțin că furnizarea apei calde în Ploiești nu va fi reluată nici la 1 septembrie, nefiind realizată revizia CAF2. Fără revizie, CAF2 nu va avea autorizație ISCIR și deci nu va putea funcționa. Se discută despre cel puțin încă o lună de sistare a serviciului, dar și despre imposibilitatea asigurării încălzirii în cele 55.000 de apartamente din Ploiești.

Din păcate, o nouă lună fără apă caldă va afecta nu doar spitalele, dar și creșele, grădinițele și școlile din Ploiești. Iar în municipul Ploiești funcționează peste 100 de unități de învățământ…

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Cristina Iancu
Cristina Iancu
Cristina Iancu este redactor-șef al publicației Jurnalul Prahovean.
1 COMENTARIU
  1. Politicienii alesi sau numit
    i ,nu pot spune că au uitat pentru ce sunt aici ei,nu au stiut si nici nu vor sa inteleaga caa SA FIE PENTRU A SERVI INTERESELE CELOR CARE-I PLATESC,NU PTR. A LE FACE VIATA UN CHIN,CU
    ,,democratia”ÎNTELEASA SI APLICATA DE ACESTIS ÎMBALSĂMAȚI CU INTERESE PROPRII!PA

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Ministrul propus de PSD la Justiție, venituri de 3 milioane de lei în 4 ani

Propunerea coaliției PSD-PNL-UDMR pentru funcția de ministru al Justiției,...

Marcel Ciolacu a fost desemnat premier de Klaus Iohannis

Marcel Ciolacu a fost desemnat premier de Klaus Iohannis,...

Teatrul „Mihai Eminescu” din Botoșani și-a redeschis porțile | Monitorul de Botoșani

Teatrul „Mihai Eminescu” din Botoșani și-a redeschis porțile, după...