FOTO | AUR și PNL se luptă cu ie și căciuli de dac pentru a cuceri electoratul naționalist

Data:

Weekendul care tocmai s-a încheiat a marcat o bătălie puternică între PNL și AUR pentru alegătorii români naționaliști, nostalgici-comuniști și pentru cei care cred că dacii au fost unul dintre cele mai mari popoare ale antichității.

Prim-planul l-a avut, fără îndoială liderul AUR George Simion, cu a sa nuntă transformată în eveniment electoral și de propagandă politică. PNL a contracarat cu „Hora de la Prislop”, dominat de liderii liberali Alina Gorghiu și de Gheorghe Flutur, în județul Maramureș, și cu Festivalul Istoric Getodava, organizat la Iași și finanțat de Primăria și Consiliul Județean Iași, ambele institutuții conduse de membrii ai Partidului Național Liberal.

Nunta lui George Simion, între propagandă și scandal

Singurul proiect politic vizibil pe care l-a avut AUR de la invazia Rusia în Ucraina a fost nunta lui George Simion, transformată într-un eveniment electoral și într-un moment de propagandă naționalistă atât la fața locului, cât și la Realitatea TV și, mai ales, la România TV.

Citește și: De ce nunta lui Simion a fost un laborator de spălare a creierelor

Nunta a avut parte de o alarmă falsă cu bombă, dar și de un scandal: o parte dintre foștii membri ai formației Phoenix s-au supărat că Nicu Covaci, fostul lider al trupei, a anunțat că va concerta la eveniment sub numele Phoenix.

Citește și Reacții dure ale foștilor membri Phoenix, după nunta lui Simion: Interzic orice însușire și folosire abuzivă fie și a unui singur vers

Cu ie și hore, în mijlocul electoratului

PNL vizează tot mai mult electoratul naționalist, așa încât în același weekend cu nunta liderului AUR, în Maramureș a avut loc un eveniment la care au participat liderii liberali Alina Gorghiu și Gheorghe Flutur, organizator fiind Consiliul Județean Maramureș, condus tot de un penelist, Ionel Bogdan.

Desigur, „Hora de la Prislop” e un eveniment cu tradiție, ajuns la a 50-a ediție, fără legătură cu actualii politicieni. Dar există o asemănătoare izbitoare între fotografiile de la nunta lui George Simion și de la acest eveniment: la ambele, liderii politici s-au îmbrăcat în costume populare.

George Simion cu noua lui nevastă, în ie, la nunta lor de la Măciuca. Foto Inquam Photos/Octav Ganea

„Nu doar pentru că arată lumii întregi ce obiceiuri frumoase avem, ci și cum se poartă cu fală, cu mândrie în fiecare zi, nu doar la sărbătoare, straiele populare, expresia identității noastre naționale.

Le mulțumesc localnicilor pentru solidaritatea, pentru omenia, pentru ospitalitatea acordată tuturor celor care ajung în zonă, în special refugiaților ucrainieni, cu care sunt vecini!”, a scris Alina Gorghiu despre participarea sa la acest eveniment.

Vicepreședinte și tarabostes

La Iași, Primăria și Consiliul Județean au susținut financiar un alt eveniment care gâdilă orgoliul alegătorilor nostalgici după discursul istoric comunist: cea de-a treia ediție a Festivalului Istoric GETODAVA

Ocazie cu care vicepreședintele CJ Iași, Marius Dangă, și-a pus pe cap o căciulă de tarabostes, nobil al poporului dac.

„Festivalul GETODAVA înseamnă conexiunea cu trecutul. Cunoaștem istoria din manualele școlare, însă festivalul este o oportunitate pentru toți de a lua parte la ritualuri și activități străbune sau de a vedea cum arată un costum tradițional dacic, de exemplu.

Geto-daci, romani, gladiatori și iele s-au adunat pe pârtia de ski de lângă oraş, unde au făcut demonstrații de luptă, au dansat şi au spus poveşti, dar şi-au etalat măiestria şi în ateliere meşteşugăreşti, potrivit Observator News.

Vicepreședintele PNL al Consiliului Județean Iași, Marius Dangă. Foto FB Marius Dangă
spot_imgspot_img
Răzvan Chiruță
Răzvan Chiruță
Răzvan Chiruță este redactor-șef al PRESShub (presshub.ro), din ianuarie 2022. Anterior, a fost redactor-șef al revistei Newsweek România, din 2018 până în 2021, și cotidianului România liberă, între 2015 și 2017. Este absolvent de Jurnalism, în cadrul Universității „Al.I.Cuza” din Iași, și a urmat un master în Managementul instituțiilor mass-media (fără disertație) la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Și-a început cariera la Opinia studențească, cunoscuta școală de presă din Iași. A lucrat în presa locală, apoi a devenit corespondent pentru Iași al cotidianului Evenimentul Zilei. Din 2004, a coordonat pentru șase luni secția de corespondenți a Evenimentului Zilei. A mai lucrat la săptămânalul Prezent și a colaborat cu revistele Dilema Veche și Suplimentul de Cultură. Este co-autor în volumele „Mass-media și democrația în România post-comunistă” (ed. a II-a), Ed. Institutul European, Iași, 2013, și „COVID - 19. Dimensiuni ale gestionarii pandemiei”, Editura Junimea, Iași, 2020.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Soția se luptă cu soțul ei pentru primărie. Campanie electorală în Mehedinți

Soția se luptă cu soțul ei pentru primărie. Primarul...

O altfel de cenzură: propaganda, partidele și presa | Deutsche Welle 

O altfel de cenzură: propaganda, partidele și presa. Credibilitatea...

Un nou contract pentru reabilitarea liniilor de tramvai din București

Un nou contract pentru reabilitarea liniilor de tramvai din...