Premierul Ciucă ar fi discutat cu cancelarul austriac miercuri seara, înainte de votul pe Schengen (surse)

Data:

Premierul Nicolae Ciucă ar fi avut, miercuri seară, cu o zi înainte de votul decisiv din Consiliul JAI privind aderarea României la Schengen, o ultimă discuție cu cancelarul austriac Karl Nehammer, în încercarea de a-l convinge să schimbe votul Austriei, potrivit surselor PRESShub.

Convorbirea s-ar fi desfășurat după ce liderul austriac a susținut o conferință de presă la care a prezentat poziția finală a țării sale legată de intrarea României în Schengen.

Premierul român ar fi insistat, în discuție, pe argumentele care arată că România merită să facă parte din spațiul liberei circulații.

De asemenea, Nicolae Ciucă l-ar fi informat și personal pe cancelarul austriac despre menținerea poziției României de a cere un vot în ședința de joi a Consilului Justiție și Afaceri Interne (JAI), în ciuda opoziției anunțată miercuri de către Austria, arată sursele PRESShub.

De asemenea, i-ar fi transmis lui Karl Nehammer că toate celelalte state membre susțin în acest moment România, Austria fiind izolată în această privință.

SUSȚINE PRESShub. Donează sau redirecționează o parte din impozitul pe venit/profit

Cancelarul Austriei propune un nou calendar pentru aderarea la Schengen

Anterior convorbirii cu Nicolae Ciucă, cancelarul austriac a declarat că Ministerul de Interne dorește un nou calendar pentru România și Bulgaria, pentru primăvară.

Karl Nehammer a menționat că veto-ul ţării sale este „un apel de urgenţă” către Comisia Europeană pentru a lua măsuri care să conducă la un control mai eficient al frontierelor externe ale UE în vederea frânării intrărilor ilegale ale migranţilor pe teritoriul blocului comunitar, în special pe ruta balcanică.

Circa 40% dintre migranţii care sosesc în Austria ajung în această ţară după ce au sosit iniţial cu avionul în Serbia, iar alţi circa 40% traversează terestru România, Bulgaria, Serbia sau Ungaria, a susținut cancelarul Austriei.

„Lucrul care contează este că sunt multe lucruri politice de discutat. Primul este migrația. Nu cred că am fost auziți la Bruxelles. Avem oameni care trec granițele cu miile, nu știm de unde vin, nu știm dacă nu sunt traficanți.

E motivul pentru care Austria are această viziune. România și Bulgaria nu sunt parte a Schengen. Este o problemă de securitate. Avem o problemă reală cu migrația, dar nu e singura care ne îngrijorează”, a declarat Karl Nehammer.

Citește și: VIDEO Cancelarul Austriei propune un nou calendar pentru aderarea la Schengen. Croația da, Romania și Bulgaria nu încă

România speră până în ultimul moment

Aderarea României, Bulgariei și Croației la spațiul Schengen este pe ordinea de zi a Consiliului JAI de joi. România și Bulgaria încă au șanse să primească totuși un vot pozitiv, în condițiile în care Olanda, cel mai vechi opozant al extinderii către cele două țări, și-a mai nuanțat pozițiile.

„Miniștrii vor discuta despre aplicarea integrală a acquis-ului Schengen în Bulgaria, Croația și România și vor urmări să adopte decizii în această privință.

Miniștrii vor evalua, de asemenea, situația generală a spațiului Schengen, ca parte a ciclului anual al Consiliului Schengen. Aceștia se vor concentra în special pe combaterea introducerii ilegale de migranți și pe interoperabilitatea sistemelor informatice”, se arată în comunicatul privind ordinea de zi a Consiliului JAI.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Răzvan Chiruță
Răzvan Chiruță
Răzvan Chiruță este redactor-șef al PRESShub (presshub.ro), din ianuarie 2022. Anterior, a fost redactor-șef al revistei Newsweek România, din 2018 până în 2021, și cotidianului România liberă, între 2015 și 2017. Este absolvent de Jurnalism, în cadrul Universității „Al.I.Cuza” din Iași, și a urmat un master în Managementul instituțiilor mass-media (fără disertație) la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Și-a început cariera la Opinia studențească, cunoscuta școală de presă din Iași. A lucrat în presa locală, apoi a devenit corespondent pentru Iași al cotidianului Evenimentul Zilei. Din 2004, a coordonat pentru șase luni secția de corespondenți a Evenimentului Zilei. A mai lucrat la săptămânalul Prezent și a colaborat cu revistele Dilema Veche și Suplimentul de Cultură. Este co-autor în volumele „Mass-media și democrația în România post-comunistă” (ed. a II-a), Ed. Institutul European, Iași, 2013, și „COVID - 19. Dimensiuni ale gestionarii pandemiei”, Editura Junimea, Iași, 2020.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Cine este doctorul Cîrstoiu, candidatul comun al PSD și PNL pentru Primăria Capitalei

Cine este doctorul Cîrstoiu, candidatul pe care coaliția PSD-PNL...

OPINIE Puțin câte puțin, Ciolacu devine Putin (Aktual24)

OPINIE Puțin câte puțin, Ciolacu devine Putin. De trei...

Procurorul care i-a oprit pe polițiști să intre în casa criminalului Dincă, un an cu salariul micșorat

Instanța supremă a decis să-l sancționeze pe procurorul Cristian...