Premiul Nobel pentru Pace – o palmă dată lui Putin

Data:

Trei laureaţi din trei ţări. Cu toate acestea, Premiile Nobel pentru Pace sunt anul acesta un semnal cât se poate de clar.

Prin decernarea Premiului Nobel pentru Pace din acest an, opiniei publice din Rusia, Belarus, Ucraina şi din întreaga lume i se spune: îi premiem pe cei care au curajul, în Europa de Est, să spună pe nume monstruoaselor crime comise de regimul Putin.

Îi premiem pe cei dispuşi să sufere pentru adevăr, pe cei care îşi pun viaţa în primejdie, pe cei ce riscă să fie aruncaţi în puşcărie.

Acest premiu prestigios o să-l doară pe Putin, fiindcă intră în cărţile de istorie. Satrapul Rusiei şi propaganda ghidată de stat îl pot trece sub tăcere, pot polemiza, pot critica cât vor. Dar nu pot face nefăcută această decizie benefică şi înţeleaptă a Comitetului Nobel.

Citește și: Investigația de presă nu poate combate plagiatul. Ce face mediul academic?

Crime pregătite sistematic

Crimele comise de Putin nu au căzut din cer. Nici războiul de agresiune împotriva Ucrainei, nici prigoana împotriva opoziţiei din Rusia şi Belarus. Putin le-a pregătit sistematic, ani în şir.

În Belarus, Ales Bialiatski, unul din cei trei laureaţi ai Premiului Nobel pentru Pace, le-a denunţat timpuriu. De exemplu, încercarea Moscovei de a distruge statul independent Belarus. Bialiatski se implică de decenii în favoarea limbii şi culturii belaruse. Chiar şi numai prin asta, el şi-a atras adversitatea Moscovei.

De mai multe ori, autoproclamatul preşedinte Lukaşenko l-a aruncat în închisoare, pentru postulate fraude fiscale. Acuzaţiile au fost de fiecare dată pure invenţii. Bialiatski a fost pedepsit fiindcă a strâns dovezi care arată cum au reprimat serviciile de securitate opoziţia, cum i-au torturat pe opozanţi.

El s-a implicat în favoarea demonstranţilor care au ieşit în stradă pentru a condamna fraudarea alegerilor. În 2021 a fost iarăşi condamnat la închisoare. Premiul Nobel va face ca lumea să se intereseze iarăşi de soarta sa şi a ţării sale.

A strânge dovezi despre crime – asta face şi „Center for Civil Liberties” din Ucraina. În ultima vreme, organizaţia a devenit cunoscută fiindcă documentează crimele comise de trupele invadatoare ruse, în speranţa că ele nu vor rămâne nepedepsite.

În acest scop, trebuie strânse dovezi şi trebuie identificate numele victimelor. În trecut, organizaţia s-a implicat pentru un parcurs european al Ucrainei şi pentru întărirea societăţii civile.

„Memorial” şi măreţia propriei istorii

Dintre toţi laureaţii, organizaţia pentru drepturile omului, „Memorial” este cea mai cunoscută. Deja în anii 1980 a început să cerceteze cele mai întunecate capitole ale istoriei sovietice. Unul din colaboratorii săi cei mai cunoscuţi a fost Andrei Saharov.

Preşedintele Putin a pus multă vreme sub urmărire această organizaţie, care a devenit un model pentru ONG-urile din întreaga lume. Deja în 2003, în timpul primului său mandat de preşedinte, el a cerut ca manualele de istorie să fie astfel alcătuite, încât elevii să fie cuprinşi de mândrie când le parcurg.

Citește și: Un profesor predă la grupa la care e student

„Memorial”, care a reconstituit exact milioane de crime comise de regimul comunist, a contracarat acest obiectiv trasat.

În plus, organizaţia non-guvernamentală s-a implicat, la fel ca şi în perioada sovietică, pentru alegeri libere şi în favoarea politicienilor de opoziţie persecutaţi.

La sfârşitul anului trecut, Putin a ordonat interzicerea „Memorial”.

La începutul anilor 1990, „Memorial” a avut influenţă asupra legilor votate în Duma de Stat. Ea a vrut să împiedice, după destrămarea URSS, posibilitatea revenirii la putere a unui lider autoritar.

De aceea a propus tragerea la răspundere în faţa legii a criminalilor din Partidul Comunist şi serviciile secrete comuniste, după modelul Proceselor de la Nürnberg, împotriva criminalilor nazişti.

Nu a avut succes fiindcă şi comuniştii se distanţaseră între timp ei înşişi de crimele comise pe timpul Uniunii Sovietice. Dacă „Memorial” s-ar fi impus atunci, Putin nu ar fi ajuns la putere probabil niciodată.

Comentariu publicat inițial pe Deutsche Welle.


Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Miodrag Soric
Miodrag Soric
Miodrag Soric este corespondent Deutsche Welle (DW) la Washington. A fost redactor șef la DW din 2002 până în iulie 2009, cel mai recent responsabil de departamentele consolidate de radio și online. A studiat slava, științe politice și literatura germană la universitățile din Köln, Kiev, Moscova și Munchen. După ce a terminat un stagiu la Deutsche Welle în 1989, a lucrat în radio, acoperind politică și afaceri, înainte de a deveni consilier de programe al directorului general în 1993 și șef al serviciului rus în 1995. Trei ani mai târziu, a preluat funcția de șef al departamentului. Serviciul Europa Centrală și de Est.
1 COMENTARIU
  1. Telegrame . 2014- Rusia ocupa Peninsula Crimeea fara lupta .Urmeaza imediat separarea produsa in Donbas si aparitia asa numitilor separatisti .In 2017 Trump cistiga alegerile din SUA . Putin modifica legile din Rusia si isi securizeaza mandatele viitoare .In 2021 J.R.Biden devine Presedintele SUA .In intervalul ce cuprinde alegerea lui J.R.Biden si inceputul anului 2022 doamna Merkel se retrage si nu mai candideza la functia de Cancelar , Bibi Netanyahu pierde alegerile in fata unui conglomerat de partide ce isi unesc forta politica , alti sefi de state, simpatizanti ai Rusiei lui Putin,pierd si ei alegerile .In luna februarie a anului 2022 Putin invadeaza Ucraina .Invazia, ce era perceputa ca o manifestare de forta a Rusiei si care era purtatoare de uniforme tocmai bune a fi folosite in Parada ce urma , se dovedeste o eroare .Apar semnele ce ne arata coruptia existenta ,pe mai toate palierele economice ,in Rusia cu precadere in sistemul energetic si in cel militar .Efectele sunt catastrofale pentru fortele armate ale rusilor . Uniunea Europeana se cupleaza, rapid, la deciziile lui J.R.Biden (serviciu contra serviciu ).NATO muta decisiv si isi mareste fortele in Romania si Polonia adugind , in acelasi timp , Finlanda si Suedia in proximitatea lui .UE isi extinde competentele in intreg sistemul decizional .Germania si Japonia se pot inarma fara ca cineva sa mai conteste asta .Sanctiunile occidentale sunt desfasurate conform unui plan etapizat . Ucraina trece la contraofensiva cu ajutorul armelor si al sistemelor de atentionare puse la dispozitie de UE si SUA .Apare Pactului de Securitate de la Kiev si un alt format, politico-economico-social ,ce uneste 44 de tari ,care au in portofoliu ambitia de a fi parte a unui intreg conceptual si care se pozitioneza sub sceptrul SUA .Rusia ameninta, periodic ,cu aparitia unui atac nuclear cu capacitati tactice . Intre timp Rusia mobilizeaza un numar foarte mare de cetateni mobilizare ce imparte societatea din Rusia .Apar multe dintre semnele anterior mentionate ca efect al coruptiei .Constatam cum totul capata forma si cum totul este parte a unui plan bine conceput si executat .

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Magazinele nu vor fi închise în weekend. Decizia lui Ciolacu

Magazinele nu vor fi închise în weekend, a declarat...

Chirica și Alexe nu au motive de îngrijorare, deși au 4 și 3 dosare penale

Chirica și Alexe nu au motive de îngrijorare până...

Circulația pe Podul Grant va fi redeschisă duminică, 31 martie

Circulația pe Podul Grant va fi redeschisă duminică, de...