Preot celebru, după un scandal cu o enoriașă: Vii tu, o măciucă nemăritată, să faci teatru

Data:

Un preot cunoscut pentru sfaturile de viață pe care le oferă în mediul online a fost filmat când a tras de o femeie, chiar în curtea lăcașului de cult. De față erau mai multe persoane.

Pe 9 noiembrie, polițiștii au fost sesizați de către o femeie despre faptul că ea și sora ei au fost agresate de către un bărbat, în timp ce se aflau la un lăcaș de cult.

Din imaginile care au apărut ulterior pe internet, se văd mai multe persoane în curtea Mănăstirii Vlădiceni la finalul unei slujbe, într-o ceartă generalizată. După o vreme, apare părintele Calistrat Chifan se apropie de o femeie, din spate, și o lovește cu pumnul sau palma dreaptă. Aceasta cade la pământ.

Ulterior pe filmare, părintele Calistrat se vede în clar, întorcându-se cu fața spre cameră. Pe fundal, se aude vocea unei femei care îl apostrofează pe părintele Calistrat că ar fi agresat o enoriașă.

Citește și: PSD una strigă la București, alta face la Bruxelles. Nici o modificare cerută pentru PNRR

Preotul susține că nu e un om agresiv

Preotul Calistrat Chifan nu a negat incidentul, dar a precizat că a intervenit pentru că două femei făceau scandal în curtea bisericii.

„Acolo este un cimitir într-o coastă, unde mai vin enoriaşi din afară şi îşi iau locul. Iar fetele astea, au 2-3 locuri, şi cred că au deviaţii de comportament sau puţină isterie. Pentru că de când au luat locurile de acolo, au început să creeze un conflict printre credincioşii de la biserică. Şi eu le-am spovedit de câteva ori, că au mama moartă de Covid. Şi s-au dus la un preot mai tânăr, frumușel, dar cuminte… Și eu i-am zis să aibă grijă cu ele. Apoi el s-a dus la o mănăstire şi a stat vreo săptămână acolo că era răcit, şi s-au dus după el. L-au căutat și acasă, la mama lui.

Eu le-am interzis, în paraclis cât stau eu aici şi spovedesc, voi nu mai aveţi ce căuta aici. Eu le-am provocat la discuţii, să vorbim corect.

La un moment dat, au început să agaţe femeile din biserică. Dar ce fel de femei? Femei care au o mai mare apropiere de preoţi. Noi acolo unde spovedim, totul e transparent. Şi le-am spus, aici nu mai intraţi şi atunci s-au luat de Haralambie. Apoi de Petrachim. Şi părintele le-a spus să nu mai filmeze, să nu mai fotografieze”, a explicat preotul, într-un interviu pentru BZI

„Mă scoţi din papuci dacă eşti aşa”

Calistrat Chifan a menționat că cele două femei l-au acuzat că îl dau în judecată, pentru „le-ar fi stricat imaginea.”

„Una a zis că mă dă în judecată, că e magistrat din ăsta… Şi apoi au început să scoată oamenii din Biserică. Mi-e jenă de ele, că sunt două femei cu probleme de comportament… Dumnezeu să le lumineze!”, a afirmat preotul.

Acesta a susținut că nu exclude nici un aranjament, nici o simplă coincidență.

„Facem teatru în faţa oamenilor şi nu a mai călcat de atunci. Am 60 de ani, tu eşti o mucoasă, nu sunt bărbatul tău. Vii în ograda manăstirii şi ţii autoritate tutelară de stăpân. Dumnezeu să o ierte şi cei ce s-au uitat să nu creadă vreo prostie.

Nu sunt agresiv, sunt cel mai paşnic om, dar mă scoţi din papuci dacă eşti aşa. Aseară şi-a întrecut limita. Dacă nu-mi punea piedica sora, nu reacţionam nici eu. Sor-sa mă filma cu telefonul mobil şi ea mi-a încălcat toate regulile. Oamenii s-au bucurat şi au zis că dau toţi declaraţii.

Mai multă lume a avut tangenţe cu ele. Sunt uşor deviante, sunt două suflete. Dar până la ce limită poţi răbda. Când faci chestii obraznice, doreşti să spurci imaginea mănăstirii.

Vii tu o măciucă nemăritată să faci teatru în faţă la câteva sute de oameni. Ce să discut eu cu ea? Eu le-am zis doar să nu filmeze. Ce e prea mult strică. Mai mult a fost ficţiune”, a fost reacția părintelui Calistrat Chifan.

Reprezentanții BOR critică reacția preotului

„Gestul său, dacă se va dovedi real, este absolut scandalos și compromițător. Total descalificant pentru oricine, cu atât mai mult pentru un monah și cleric. Impardonabil!”, a declarat, pentru Gândul, purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române, Vasile Bănescu.

„Am primit aceste imagini video și, desigur, se vor cerceta atât fapta în sine, cât și contextul ei. Până la această oră, la Centrul Eparhial din Iași nu s-a primit nici un fel de reclamație. În orice caz, este absolut regretabil, condamnabil și categoric nu onorează pe nimeni un astfel de gest.

Omenește vorbind, fiecare dintre noi avem limite și neputințe. Creștinește este însă să căutăm a răbda până la capăt și să binecuvântăm pe cei ce ne-ar provoca, căutând acele soluții care să fie și legale, și nesmintitoare”, a precizat Pr. Constantin Sturzu, purtător de cuvânt al Arhiepiscopiei Iașilor.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Un nou contract pentru reabilitarea liniilor de tramvai din București

Un nou contract pentru reabilitarea liniilor de tramvai din...

Clotilde Armand a fost trimisă în judecată. Ce i se reproșează | Revista 22

Clotilde Armand a fost trimisă în judecată, joi, într-un...

Tânără reținută după ce a furat banii părinților și i-a înlocuit cu bancnote false

Polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Pitești –...

Guvernul dă pensiile înainte de Paști. Care e capcana pentru lun viitoare | Săptămâna Online

Guvernul dă pensiile înainte de Paști, a decis Executivul...