Președinta CNA despre derapajele RTV: Consiliul nu este responsabil. Nu putem opri subiecte

Data:

Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) va analiza marțea viitoare derapajul RTV cu privire la jurnalista Iulia Marin, a declarat președinta instituției, la solicitarea PRESShub. Monica Gubernat nu consideră, totuși, că instituția are vreo responsabilitate pentru că faptul că nivelul de jurnalism de la România TV s-a degradat continuu în ultimii ani.

„Acel subiect va intra pe ordinea de zi marți, la solicitarea CNA. Cât despre responsabilitate…

Instituția are control post difuzare, noi nu putem opri subiecte, pentru că este normativ european și, Doamne ajută, să rămână așa”, a răspund Monica Gubernat.

Președinta CNA nu a vrut să-și exprima poziția sa față de cea ce a făcut RTV marți și miercuri, afirmând că își va expune poziția în ședința de marți.

„Vom analiza, măsurile depind de Consiliu, fiecare are câte un vot”, a declarat Monica Gubernat.

Citește și: RTV sau când haznaua refulează și mirosul devine insuportabil

Cristina Pocora: CNA lucrează ca în anii ’90

Cristina Pocora, membru al Consiliului CNA, recunoaște că metodologia prin care se controlează posturile de tv este una învechită, specifică anilor 90.

„Legat de acest subiect, vă pot sune că am discutat cu colegii și tocmai pentru a avea o reacție cât mai rapidă, altfel decât o impune procedura noastră care este întinsă pe un timp mai îndelungat: se face sesizarea, se lucrează la raport, se programează pe ordinea de zi.

Exact lucrul acesta l-am discutat de ieri cu colegii în așa fel încât să discutăm cu celeritate săptămâna viitoare dacă raportul este gata și credem că va fi gata, colegii de la monitorizare vor face un efort în așa fel încât săptămâna viitoare să analizăm prima emisiune”, a declarat Cristina Pocora pentru PRESShub.

Aceasta a menționat că atribuțiile CNA sunt limitate de lege.

„În același timp, sunt de acord că ritmul sau momentul în care se discută, se dezbate este unul greoi.

Monitorizarea la noi încă se face pe un monitor, o persoană stă și se uită la emisiune și face transcriptul emisiunii, lucrul acesta durează pentru fiecare sesizare în parte și apoi ele intră pe ordinea de zi.

Este o procedură greoaie. Această situație este datorată și faptului că nu avem un soft, că CNA nu a fost privită ca o instituție prioritară în care să se investească și lucrăm la nivelul anilor 90. De aici și viteza de reacție și nemulțumirile tuturor față de cum reacționează această instituție”, a menționat Cristina Pocora.

Totuși, membra CNA recunoaște că afirmațiile făcute la România TV au depășit limitele.

Atac grav la memoria jurnalistei Iulia Marin

În urma decesului Iuliei Marin, în cadrul emisiunii lui Victor Ciutacu au fost făcute o serie de afirmații menite să o denigreze pe jurnalistă. „Oamenii ăia sunt tulburați psihic, produceau materiale de presă”, „Pixul domnișoarei Marin e o armă. Care folosită cu ticăloșie poate distruge destine”, „Rătăcită promovată ca experiment de presă” sau „N-aș lăsa un om cu probleme psihice să lucreze la mine” sunt câteva dintre exemple.

Ziariști, medici, profesori, artiști, scriitori și nu numai s-au mobilizat în fața discursului urii de la România TV cu privire la cazul jurnalistei Iulia Marin, care s-a stins la doar 32 de ani, după o luptă cu suferința psihică și o carieră profesională remarcabilă.

Citește și: Sute de redacții, ONG-uri și personalități civice au semnat APELUL care condamnă discursul urii al RTV, în cazul morții jurnalistei Iulia Marin

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

Foto principala: Monica Gubernat, președintele CNA.

spot_imgspot_img
Bianca Iosef
Bianca Iosef
Bianca Iosef a terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București în anul 2022. A început să lucreze ca jurnalist încă din timpul facultății și este interesată să evolueze cât mai mult în acest domeniu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Cum a reușit Turcia să atragă 50 de milioane de turiști într-un an

Cum a reușit Turcia să atragă unu număr impresionant...

Autobuzele din Cluj-Napoca, dotate cu suporți pentru biciclete

Clujenii pot utiliza, începând de miercuri, suporții de biciclete...

Nouă cetăţeni români şi membri de familie au fost evacuaţi din Fâşia Gaza

Nouă cetăţeni români şi membri de familie au fost...

A început deszăpezirea Transfăgărăşanului. Drumul va fi deschis mai repede în acest an | VIDEO

A început deszăpezirea Transfăgărăşanului, drum care este posibil să...