Propagandă intensivă, din bani publici, pentru Gabriela Firea la televiziunea soțului Pandele. 6,8 milioane de lei pierderi

Data:

Televiziunea finanțată din bani publici de către Florentin Pandele, soțul pesedistei Gabriela Firea, înregistrează pierderi de aproape 7 milioane lei în 2 ani, dar nicio instituție de control a statului nu se sesizează. Metropola TV este susținută exclusiv din banii locuitorii din Voluntari și produce sute de știri de propagandă pentru PSD. Gabriela Firea beneficiază de această propagandă: PRESShub a identificat zeci de articole favorabile fostului primar al Bucureștiului difuzate de Metropola.

Firma Consiliului Local Voluntari, Publivol Creativ SA, prin intermediul căreia funcționează Metropola TV, înregistrează pierderi financiare în ultimii doi ani, dar Curtea de Conturi nu a verificat-o niciodată.

Potrivit datelor de la Ministerul Finanțelor, în 2021, orașul Voluntari, prin Consiliul Local, a finanțat această televiziune în proporții de 99, 96%, respectiv cu peste 4 milioane de lei. Diferența a venit tot din bani publici, prin Fotbal Club Voluntari SA.

În 2021, Metropola TV avea 117 angajați și pierderi de 3.813.079 de lei. În anul anterior, 2020, Publivol Creativ avusese doar 43 de angajați și pierderi de 3.052.509 lei.

Nici un control la televiziunea lui Pandele

Deoarece această afacere media este finanțată din banii publici ai locuitorilor Voluntari și se află de doi ani în pierdere financiară, PRESShub a solicitat public Curții de Conturi să explice dacă a întreprins vreodată o acțiune de control la firmă. Răspunsul a fost negativ.

„În ceea ce privește aspectul legat de eficiența economică a Publivol Creativ și Metropola TV, vă comunicăm faptul că aceste entități nu au fost încă verificate”, a transmis Curtea de Conturi a României.

Firma a fost înființată în 2019, iar Metropola TV are licență audiovizuală acordată de CNA în data în martie 2020.

Televiziunea de casă a primarului Florentin Pandele nu numai că este o gaură financiară pentru locuitorii din Voluntari, dar a și fost sancționată de către CNA pentru că a derapat în repetate rânduri de la standardele etice profesionale.

Citește și: Un proiect de țară: copiii care iubesc școala

Nici un an fără o sancțiune de la CNA

Una dintre vedetele postului este Oana Lovin, cunoscută în spațiul public pentru pozițiile sale pro-ruse și anti-occidentale. Printre invitații lui Mădălin Ionescu, altă vedetă a Metropola TV, la televiziunea orașului Voluntari s-a numărat și Ambasadorul Rusiei, Valery Kuzmin.

Oana Lovin, vedeta Metropola TV, alimentează conspirațiile momentului
Oana Lovin, vedeta Metropola TV, alimentează conspirațiile momentului

„În 29 aprilie, Kuzmin îl primește pe Ionescu la sediul Ambasadei Rusiei, unde, în cadrul unui dialog lung, repetă temele de propagandă ale Rusiei referitoare la Ucraina. Kuzmin mai laudă minute bune vaccinul rusesc anti-COVID19, Sputnik V, după ce Mădălin Ionescu îl întreabă „ce ar avea România de câştigat de exemplu, dintr-un import masiv al vaccinului Sputnik”, a arătat Pressone într-o analiză publicată în 2021.

Întrebat câte amenzi a emis pentru Metropola TV pentru încălcăriri de etică profesională, CNA a trasnmis PRESShub următorul comunicat:

„Vă aducem la cunoștință că în anul 2020, Consiliul a decis să aplice o somație postului de televiziune Metropola TV pentru încălcarea articolului 139 privind publicitatea politică din Decizia CNA nr. 220 privind Codul de regelementare a conținutului audiovizul: Decizia 545 / 22.09.2020.

În anul 2021, pentru încălcarea prevederilor privind informarea corectă din Decizia CNA nr. 220 privind Codul de regelementare a conținutului audiovizul, Consiliul a decis să aplice 3 somații:

Decizia nr.215 / 24.08.2021 – încălcarea articolelor  64 alin. (1) lit. a), b), și art. 67;

Decizia nr. 245 / 09.09.2021 – încălcarea art. 66 din Cod;

Decizia nr. 356 / 21.10.2021 – încălcarea art. 64 alin. (1) lit.b) din Cod.

Vă informăm că textele integrale ale deciziilor de sancționare sunt postate pe site-ul instituției și pot fi consultate accesând link-ul: https://www.cna.ro/-Decizii-de-sanc-ionare-.html.

Precizăm că instituția noastră nu are capacitatea administrativă de a efectua, periodic, monitorizări tematice. Rapoartele de monitorizare analizate în cadrul ședințelor publice sunt întocmite de Direcția de specialitate a CNA ca urmare a sesizărilor primite și a autosesizărilor membrilor Consiliului.

În cadrul ședințelor sunt vizionate sau audiate, după caz, secvenţe relevante din emisiuni. Atunci când Consiliul constată încălcări ale legislaţiei audiovizualului, aplică sancţiuni în funcţie de gravitatea abaterii”, a transmis CNA către PRESShub, la solicitarea de câte ori a sancționat postul.

Citește și: Unde e Olya? Cu cine a plecat, unde a plecat, a ajuns cu bine?

Pe locul 75 din 79 de televiziuni

O situație juridică interpretată la limita legii, dar controversată din punct de vedere moral, este faptul că CNA a aprobat ca acest post, adresat inițial comunității locale, să devină televiziune generalistă cu acoperire națională.

Rațiunea financiară din spatele afacerii nu explică dorința Consiliului Local de a lărgi și mai mult zona de acoperire, întrucât cifrele de audiență, publicate de Pagina de Media, arată că Metropola TV ocupa în luna iunie 2022 locul 75 din 79 de televiziuni. Cu alte cuvinte, publicul român nu este interesat să urmărească această televiziune.

„Cei din departamentul juridic au susținut că cererea Metropola TV de a se extinde la nivel national este legală, întrucât în spatele ei funcționează o societate comercială. Dar nu vorbim de o simplă societate comercială, ci de una finanțată exclusiv de un consiliu local.

A fost o găselniță în legea audio-vizualului. Eu am votat împotriva, pentru că eu consider că este o deturnare de la interesele comunității locale. Poate exista o televiziune finanțată de un consiliu local, dar ea trebuie să se adreseze strict acelei comunități locale”, a explicat membrul CNA Dorina Rusu.

Propagandă pentru Ciolacu și Firea

O situația specială a acestei televiziuni o prezintă site-ul său de știri. PRESShub a monitorizat știrile de propagandă politică pentru PSD și PNL și a depistat sute de astfel de știri, nesemnate de niciun autor, ilustrate numai cu pozele oficiale ale liderilor politici, și nu de fotoreporteri, așa cum se întâmplă în redacțiile de știri care respectă codul etic profesional. Și fără context critic.

Cele două personalități politice care beneficiază de sute de știri de propaganda sunt liderul PSD, Marcel Ciolacu, și soția primarului Voluntari, Gabriela Firea, și ea important membru PSD. Președintele României Klaus Iohannis se bucură și el de știri de propagandă, dar într-un număr mult mai mic față de liderii PSD.

USR, partidul rival al PSD și PNL, este aproape inexistent și apare în aceste știrile Motropola preponderent într-o notă negativă, atunci când e criticat de către liderii Guvernului Ciucă.

  • Gabriela Firea, actual ministru al Familiei: 240 știri identificate de PRESShub.
  • Marcel Ciolacu, președintele PSD: 300 știri identificate de PRESShub.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Sidonia Bogdan
Sidonia Bogdan
Sidonia Bogdan este un jurnalist cu peste 17 ani de experiență în presă. A publicat anchete, reportaje, interviuri, analize sau opinii în Libertatea, Newsweek România, Vice România, Eastern Focus Quarterly, Dilema Veche, România Liberă, Digi24 și Jurnalul Național.
1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

PSD-PNL renunță la Cîrstoiu. Reintră Firea în cursă. Și Burduja

PSD-PNL renunță la Cîrstoiu, după o ședință maraton, care...