Vladimir Putin a ținut un discurs despre războiul din Ucraina, la aproape un an de la începerea atacului, în care a anunțat că Rusia se retrage din acordul de neproliferare a armelor nucleare, semnat cu SUA și că va continua războiul, pentru că „Rusia nu va fi înfrântă”.
Preşedintele rus şi-a început discursul anual către naţiune la Moscova, la ora locală 12:05 (09:05 GMT), la o zi după ce preşedintele american Joe Biden a făcut o vizită-surpriză la Kiev şi a condamnat atacul „brutal” al Moscovei.
Citește și: Mesajele lui Biden de la Kiev – până unde va merge SUA pentru aliații săi
Putin a declarat că va „vorbi într-o perioadă complicată și de frontieră pentru țara noastră, într-o perioadă de schimbări drastice în lumea noastră. Evenimentele istorice vor determina viitorul țării noastre… fiecare dintre noi este legat de o responsabilitate uriașă.
„Am încercat să negociem”
Dictatorul de la Moscova a susținut din nou afirmația nefondată cum că țara pe care o conduce se confruntă cu amenințări naziste venite din partea Kievului, iar Rusia doar va elibera Ucraina.
Deși chiar el a fost cel care a început atacurile, Putin spune că au încercat rezolvarea problemelor pe cale pașnică.
„Noi am făcut tot posibilul pentru a rezolva această problemă pe cale paşnică, prin negocierea unei căi paşnice de ieşire din acest conflict dificil, dar pe la spatele nostru se pregătea un scenariu foarte diferit”, a declarat Putin în faţa camerelor reunite ale Adunării Federale (Duma de Stat, camera inferioară, şi Consiliul Federaţiei, camera superioară).
Putin dă vina pe Occident pentru războiul început de el
„Ei [Occidentul] se jucau doar de-a timpul, închizând ochii la asasinate politice, la maltratarea credincioșilor”.
„Ucraina și Donbasul au devenit un simbol al minciunii totale”, afirmă Putin, acuzând Occidentul că se retrage din „acorduri fundamentale” și dă „declarații ipocrite”, precum și că extinde NATO și „ne acoperă cu o umbrelă”, potrivit BBC News.
„Vreau să repet: ei sunt cei vinovați pentru război, iar noi folosim forța pentru a-l opri”, a susținut Putin, în timp ce era aplaudat.
A revenit minciuna privind naziștii din Ucraina
Putin a afirmat că în cadrul Conferinței de Securitate de la Munchen de săptămâna trecută au fost făcute multe acuzații la adresa Rusiei pentru a devia atenția de la acțiunile occidentale.
Liderul de la Kremlin aruncă din nou vina pentru război asupra Occidentului, spunând că acesta „a lăsat duhul să iasă din sticlă” și a adus haosul.
„Sacrificiile și tragediile umane nu sunt contabilizate de ei… Ei trebuie să continue să fure în continuare de la toată lumea, deghizându-se cu sloganuri de democrație și libertate.”
Continuând pe această temă, Putin acuză Occidentul că a „deschis calea” pentru ca naziștii să preia puterea în anii 1930 și spune că, încă din secolul al XIX-lea, Occidentul a încercat să smulgă „pământurile istorice” ale Rusiei – „ceea ce acum se numește Ucraina”.
A găsit alți vinovați pentru război: LGBT
Putin și-a continuat discursul cu un subiect abordat frecvent și anume, comunitatea LGBT.
„Familia înseamnă o uniune între un bărbat și o femeie”, susține Vladimir Putin.
Președintele rus susține că „așa spun textele sacre ale tuturor religiilor de pe Pământ. Dar Occidentul se îndoiește de aceste texte sacre… Trebuie să ne protejăm copiii de degradare și degenerare – și o vom face”, spune Putin.
Citește și: Cum justifică senatorul Fenechiu amendamentul care va desființa ONG-uri. „ANAF să arate de unde vin banii”
Ropot de aplauze pentru Putin, dar fețe plictisite
Putin a afirmat că are o listă extinsă cu divizii militare cărora ar fi vrut să le mulțumească, dar a decis că nu are timp pentru că lista era prea lungă pentru a fi citită.
Audiența a început să-l aplaude de Vladimir Putin în timp ce spunea: „Mă înclin în fața familiilor și soțiilor [soldaților]”, scrie BBC News.
Putin își îndreaptă apoi atenția către impactul intern al războiului și le mulțumește profesorilor, constructorilor și fermierilor, printre alții, care au luptat pe linia întâi.
Președintele rus a mulțumit și ucrainenilor. Ironic
Conducătorul rus și-a continuat discursul care marchează un an de la începerea războiului prin a aduce mulțumiri și locuitorilor din cele patru teritorii ucrainene invadate care au votat pentru aderarea la Rusia în toamna anului trecut.
„Nu a existat nimic mai curajos decât decizia voastră de a fi alături de Rusia, de patria voastră”, spune el.
Publicul se ridică în picioare și aplaudă îndelung.
„Pentru strămoșii noștri și pentru viitorul copiilor și nepoților noștri… pentru a restabili dreptatea istorică… pentru asta luptă eroii noștri”, spune Putin.
Apoi a cerut publicului să se ridice în picioare în onoarea soldaților ruși care au murit, a relatat BBC News.
Putin spune că așteaptă cu nerăbdare pacea. Pacea lui
Putin continuă discursul numindu-i pe oamenii din regiunile ucrainene separatiste Donețk și Luhansk, „frați și surori”, adăugând că „acum suntem din nou împreună, ceea ce înseamnă că devenim și mai puternici”.
Dictatorul a mai susținut că abia așteaptă ca „pacea mult așteptată să se întoarcă în patria noastră”.
„Fiecare familie a unui luptător pierdut, fiecare veteran, trebuie să aibă atașat un coordonator de asistență socială care trebuie să comunice cu ei personal și să le rezolve problemele”, a mai spus rusul.
Putin a promis că va crea o fundație guvernamentală specială care să ofere ajutor specific participanților la așa-numita operațiune militară specială, și familiilor acestora.
Putin promite două săptămâni de concediu pentru soldați
Putin a abordat și tema legată de tratamentul aplicat soldaților și recruților. În ultimul an, au apărut mai multe relatări care au denunțat condițiile în care trupele rusești sunt forțate să se antreneze și lipsa de echipament adecvat – iar compensațiile pentru cei care au murit au fost adesea considerate inadecvate – notează BBC News.
„Înțelegem cu toții, înțeleg cât de insuportabil de greu este acum pentru soțiile, fiii, fiicele soldaților căzuți la datorie, pentru părinții lor, care au crescut apărători demni ai Patriei”, spune Putin.
Președintele rus a mai spus că „este esențial ca toți participanții la operațiunea militară specială… să primească un concediu anual de cel puțin 14 zile”.
Cum plănuiește Rusia să reducă dependența de Occident
Putin a continuat discursul vorbind despre economia rusă care, potrivit acestuia, s-a dovedit a fi mai rezistentă decât se aștepta în fața sancțiunilor internaționale și că PIB-ul nu a scăzut atât de mult pe cât se preconiza.
„Au prezis un colaps al economiei rusești, dar afacerile rusești și-au refăcut logistica, parteneriatele”, spune el.
Președintele a mai adăugat pe această temă că vrea să construiască un sistem sigur de plăți internaționale care să reducă dependența de Occident.
„Nu trebuie să ne repetăm greșelile. Nu trebuie să ne distrugem economia”.
Acesta spus și că sancțiunile venite din Occident și care au vrut să facă „să sufere” poporul rus nu au avut succes și susține că ponderea monedei rusești în tranzacțiile internaționale „s-a dublat”.
Vladimir Putin a ținut să laude „recolta record” din acest an și a mulțumit fermierilor ruși în acest discurs. Liderul rușilor a spus că își dorește să crească exportul de cereale la 60 de milioane de tone până la sfârșitul anului 2023.
Putin plănuiește să dezvolte legăturile cu India, Iran și Orientul Mijlociu
Putin și-a exprimat și care sunt dorințele sale pentru viitor, în special în ceea ce privește îmbunătățirea conexiunilor economice.
El a vorbit despre extinderea autostrăzilor de la Moscova la Kazan și cu Mongolia și China, pentru a spori conexiunile Rusiei cu Asia de Est.
Putin își mai dorește să dezvolte un coridor internațional nord-sud prin intermediul căruia să îmbunătățească legăturile cu India, Iran și Orientul Mijlociu.
Relația cu SUA nu mai există, susține Putin, după ce Biden a fost din nou la Kiev
Putin revine la atacurile asupra Occidentului spunând că relațiile cu SUA s-au degradat complet.
El susține că SUA vor să controleze lumea însăși spunând că SUA au distrus o structură creată după al Doilea Război Mondial.
Putin a anunțat și că Rusia suspendă participarea la New Start – un tratat strategic de reducere a armelor între SUA și Rusia.
„Sunt obligat să anunț astăzi că Rusia își suspendă participarea la tratatul ofensiv strategic asupra armelor”, spune Putin.
El mai spune că Rusia trebuie să fie pregătită să testeze arme nucleare dacă SUA o face mai întâi. New Start este ultimul acord de arme nucleare rămas între Rusia și SUA și a fost prelungit pentru cinci ani în 2021.
Semnat inițial în 2010, tratatul limitează fiecare parte la 1.550 de focoase nucleare cu rază lungă de acțiune, un număr mai mic decât în cazul precedentului acord Start.
Un discurs de aproape două ore se apropie de final
Putin își încheie discursul întorcându-se înapoi în Ucraina. El le mulțumește „miilor de voluntari care s-au prezentat la birourile de înregistrare militare pentru a lupta alături de apărătorii Donbasului”. El promite, de asemenea, că va „răspunde oricăror provocări”, scrie BBC News.
„Toți suntem aceeași țară, un popor unit. Suntem încrezători și siguri de forța noastră. „Adevărul este de partea noastră”, adaugă el.
Urmăriți PressHUB și pe Google News!