Revizuirea tratatelor UE este necesară pentru implementarea propunerilor Conferinței privind viitorul Europei

Data:

Parlamentul European a adoptat miercuri o rezoluție referitoare la acțiunile întreprinse în urma concluziilor Conferinței privind viitorul Europei.

În cadrul unei reuniuni finale, care a avut loc în perioada 29 aprilie – 30 aprilie la Parlamentul European de la Strasbourg, plenul conferinței a ajuns la un consens cu privire la proiectele sale finale de propuneri.

Cele 49 de propuneri, referitoare la nouă teme, includ peste 300 de măsuri privind modul de implementare a acestora. Acestea se bazează pe recomandările grupurilor de dezbatere ale cetățenilor europeni, ale grupurilor și evenimentelor naționale ale cetățenilor, pe ideile înregistrate pe platforma digitală multilingvă, precum și pe discuțiile purtate în timpul sesiunilor plenare și ale grupurilor de lucru ale conferinței.

Potrivit Parlamentului European, „propunerile ambițioase și constructive” care au rezultat în urma conferinței necesită modificări ale tratatelor, de exemplu în ceea ce privește o Uniune mai simplă, mai transparentă, mai responsabilă și mai democratică.

În acest scop, plenul Parlamentului solicită Comisiei pentru afaceri constituționale să pregătească propuneri de reformare a tratatelor UE, care ar avea loc prin intermediul unei convenții în conformitate cu articolul 48 din Tratatul privind Uniunea Europeană.

Citește și: Parlamentul European încearcă să transforme cele 27 de alegeri separate din prezent, într-un singur scrutin european

Exercițiu fără precedent de democrație participativă

Eurodeputații au declarat că, în acest proces, UE ar trebui să se îndrepte către un model de creștere durabilă, favorabilă incluziunii și rezilientă, acordând o atenție deosebită IMM-urilor, și au solicitat punerea deplină în aplicare a Pilonului european al drepturilor sociale. De asemenea, eurodeputații solicită UE să joace un rol de lider în combaterea schimbărilor climatice, protejarea biodiversității și promovarea sustenabilității la nivel mondial.

Aceștia mai susțin că o integrare politică mai profundă și o democrație veritabilă pot fi realizate prin acordarea dreptului de inițiativă legislativă Parlamentului European și prin abolirea unanimității în cadrul Consiliului.

„În cursul dezbaterii de marți, marea majoritate a eurodeputaților au subliniat că așteptările, prioritățile și preocupările cetățenilor au fost auzite în mod ferm și clar în acest exercițiu fără precedent de democrație participativă și că rezultatul trebuie respectat. Mulți au subliniat că cetățenii trebuie să fie implicați mai mult, alături de o reprezentare democratică mai puternică la nivelul UE.

Alții au atras atenția asupra unor domenii specifice în care propunerile orientate către cetățeni necesită schimbări profunde, inclusiv alegeri cu adevărat europene, precum și noi competențe ale UE în domenii precum sănătatea, energia, migrația și apărarea. Unii vorbitori au criticat conferința, susținând că procesul este defectuos și că propunerile nu reflectă opinia publică”, a transmis miercuri Parlamentul European.

Citește și: Eurodeputații avertizează că regimurile autoritare pot aplica sisteme de inteligență artificială pentru a exercita supravegherea în masă

Prezentarea raportului final al conferinței, de Ziua Europei

Cu ocazia Zilei Europei, în 9 mai, cei trei copreședinți ai Comitetului executiv (care răspunde de luarea deciziilor prin consens cu privire la activitatea Conferinței privind viitorul Europei) vor prezenta președinților instituțiilor UE raportul final al conferinței în cadrul unui eveniment de încheiere la Parlamentul European, la Strasbourg.

În timpul evenimentului, președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și Emmanuel Macron (pentru Președinția franceză a Consiliului UE), își vor susține discursurile, alături de discursurile cetățenilor din cadrul grupurilor naționale și europene și cele ale copreședinților conferinței. De asemenea, sunt planificate spectacole culturale de către „Danse l’Europe” și orchestra de tineret „DEMOS”.

Pe lângă 449 membri ai sesiunii plenare, inclusiv 108 de cetățeni, vor fi invitați la eveniment 120 de membri ai grupurilor de dezbatere ale cetățenilor europeni și 200 de cetățeni din școli locale și studenți Erasmus.

Miniștrii afacerilor europene și alți invitați vor participa, de asemenea, la ceremonie.

Citește și: VIDEO Cum afectează războiul din Ucraina Uniunea Europeană. Impactul, evaluat în Parlamentul European

spot_imgspot_img
Hannelore Petrovai
Hannelore Petrovai
Jurnalist la portalul Stirile Transilvaniei, Hannelore are o experiență de peste 15 ani în presă și este câștigător al burselor Marshall Memorial Fellowship (SUA - 2009) și The Rosalynn Carter Fellowship for Mental Health Journalism (Atlanta, SUA – 2010 - 2011). A coordonat redacții de ziar și televiziune locală. A colaborat la diverse proiecte jurnalistice internaționale pe tema discriminării și ca speaker la conferințe internaționale pe tema sănătății mintale ca subiect de presă. A câștigat mai multe premii naționale și internaționale în calitate de regizor de documentar și documentar – anchetă. În 2011 a fost inclusă în Who is Who – Enciclopedia Personalităților din România.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Cum să te ferești de imaginile false create prin tehnologia deepfake

Cum să te ferești de imaginile false create prin...

Cum a fost construit sediul central al Băncii Naționale peste cel mai mare han din București

Cum a fost construit sediul central al Băncii Naționale...

Trei zile de Open Data Hachathon. Ce am descoperit căutând cheltuielile primăriilor

Trei zile de Open Data Hachathon. Hackathonul bunei guvernări...

Începe Hackathonul bunei guvernări. Ce au făcut primarii cu banii noștri

Începe Hackathonul bunei guvernări, un eveniment complex în care,...