Români ai Planetei. Oameni care au învins obstacolele și au reușit

Data:

spot_img

Mă plimbam pe străzile Vienei, era răcoare, o dimineață de iarnă, chiar înainte de Crăciun, când cineva s-a oprit în fața mea și m-a salutat în limba română. Mă auzise vorbind la telefon și cuvintele mele plutind în aerul străzii l-au oprit în loc. Unde vreți să ajungeți, m-a întrebat? Vă conduc eu! Și acum, când scriu aceste rânduri, ochii mi se umplu de lacrimi. Pentru că întâlnirea aceea avea să se înfigă adânc în memoria sufletului meu. A fost și ceva straniu cu ea, am să vă povestesc de ce.

Viktor de la Schönbrunn

Înainte să plec spre Viena trimisesem o scrisoare către conducerea Palatului Schönbrunn în care ceream sprijinul pentru documentarea unui reportaj la palat. Printre altele, mă rodea și întrebarea dacă, acum, după 200 de ani de când Dinicu Golescu vizitase Viena și descoperea că „e mai bine să fii îngrijitor la Schönbrunn decât boier în Țara Românească”, mai e la fel.

Conducerea Palatului mi-a răspuns că angajații săi permanenți sunt în vacanța de Crăciun, iar cei care lucrează în timpul sărbătorilor sunt foarte ocupați, deci să revin mai târziu.

Citește și: Playsport | Biochimist: „Dacă te uiți la mușchii Simonei Halep, nu-ți mai trebuie nicio anchetă

Așa că-n dimineața aceea mă îndreptam spre târgul de antichități din mijlocul orașului, resemnată cu gândul că nu voi avea un reportaj. L-am luat de braț pe omul mărunțel care se oferise să mă conducă prin oraș și am început să povestim. Făcusem doar câțiva pași împreună, când am aflat că cel care mă ținea de braț fusese chiar îngrijitor la Palatul Schönbrunn!

Vidoje Njagojevic, căruia austriecii i-au spus Viktor, plecase din Valea Timocului prin anii ’70, imediat după armată, de frica răfuielilor interetnice, dar și din cauza sărăciei. Avea un unchi și el refugiat acolo după război, care l-a ajutat. S-a angajat la o tipografie unde a învățat meserie.

S-a căsătorit cu Johanna, din aceeași Vale a Timocului și au avut împreună doi băieți. În anii ’90, ziarul și tipografia s-au vândut. Deși noul proprietar promisese păstrarea locurilor de muncă, foarte curând a închis tipografia și i-a concediat pe toți.

Continuarea în Occidentul românesc.


Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Ruxandra Hurezean
Ruxandra Hurezean
Ruxandra Hurezean a absolvit Facultatea de Filosofie din Cluj-Napoca, cu specializarea Sociologie. Lucrează în presă de peste 25 de ani, timp în care s-a specializat în reportajul social. A condus redacții și a contribuit la înființarea de publicații, lucrând atât pentru presa locală, cât și cea națională. A trecut dincolo de știrile care durează, știm bine, o zi și este autoarea a cinci volume de reportaje și proză scurtă. A fost premiată în mai multe rânduri de către Asociația Profesioniștilor din Presă Cluj și a primit „Premiul Mass-Media” al Ambasadei Germaniei la București pentru reportajele privind istoria și prezentul minorității germane din România.
1 COMENTARIU
  1. […] Înainte să plec spre Viena trimisesem o scrisoare către conducerea Palatului Schönbrunn în care ceream sprijinul pentru documentarea unui reportaj la palat. Printre altele, mă rodea și întrebarea dacă, acum, după 200 de ani de când Dinicu Golescu vizitase Viena și descoperea că „e mai bine să fii îngrijitor la Schönbrunn decât boier în Țara Românească”, mai e la fel, scrie PressHub […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Cult Research: „Viitorul copiilor în votul părinților”

Studiul „Viitorul copiilor în votul părinților” a fost realizat...

Manea electorală pentru liberalul Ciucă compusă de un misogin notoriu

Manelistul Dani Mocanu a compus o melodie pentru candidatul...