România nu poate fi de acord cu reinstaurarea sferelor de influență în Europa de Est

Data:

De ce a crescut propaganda anti-ucraineană în România? Intenția este de a descuraja suportul popular în opinia publică din România față de acțiunile NATO și UE alături de Ucraina și în raport cu Rusia.

De ce e important ca România să se poziționeze corect în acest conflict?

România nu are o poziționare neapărat împotriva lui Putin. Nu acesta e obiectul nostru principal de politică externă și de securitate națională. Dar România este membră a Alianței Nord Atlantice și a Uniunii Europene, așa încât respectăm întru totul și suntem buni aliați, facem politica NATO și a UE.

În al doilea rând, este vorba de a apăra principii și valori. România nu poate fi de acord cu reinstaurarea sferelor de influență în Europa de Est și nu acceptă pretinsa legitimitate a Rusiei de a-și instaura o sferă de influență în Europa de Est.

A fost foarte greu, în istoria noastră, până am ieșit de sub influența Rusiei și nu dorim să revenim. România aparține lumii occidentale și, în plus, recunoaștem dreptul statelor suverane de a exprima liber direcția strategică pe care o doresc.

Altfel spus, respectăm suveranitatea statelor independente și susținem demersul Ucrainei de apropiere de Uniunea Europeană și NATO, desigur, în măsura în care națiunea ucraineană și guvernul legitim ales de la Kiev doresc acest lucru.

Citește și: Propaganda îi pregătește pe români pentru conflictul dintre Rusia și Ucraina. Mesaje care-i întorc împotriva Kievului

E valabil și pentru Georgia, și pentru Belarus, dacă va fi cazul în viitor, și pentru orice alt stat fost sovietic care vrea să devină parte a lumii occidentale.

Respingem orice încercare de modificare a granițelor prin forță, fapt stipulat clar în dreptul internațional. Noi susținem ordinea bazată pe reglementările dreptului internațional. Iar teritoriile în cauză, fie că vorbim despre Crimeea sau despre regiunile din nord-estul Ucrainei, aparțin statului suveran ucrainean.

Ar fi foarte periculos să discutăm astfel. Federația Rusă și Ucraina au apărut ca state în 1991, după dispariția URSS. S-au format cu granițele din 1991 și au drepturi asupra acestor teritorii. Sunt state nou apărute.

Ce s-ar întâmpla în Europa dacă fiecare țară ar începe să pretindă sau să anexeze regiuni care i-au aparținut cândva în istorie? Ne-ar convine acest lucru? Ce s-ar întâmpla dacă fiecare din Europa s-ar apuca să anexeze regiuni care i-au aparținut cândva în istorie? Nu e în avantajul nimănui redeschiderea discuțiilor despre granițele din Europa.

Citește și: Sondaj nou: PSD se menține pe primul loc, AUR urcă pe locul 2

Așadar, avem multe lucruri de apărat, de la cele legate de valori și principii – suntem într-o comunitate a democrațiilor liberale, am adoptat principiile europene fundamentale, ale aliaților noștri din NATO și UE, dar sunt și chestiune legate de dreptul internațional.

Toate motive pentru care România este de partea Ucrainei și susține politica UE și a NATO.

În plus, ne-ar plăcea să credem că oricare din țările din regiune care s-ar afla într-o situație similară, agresată de Rusia, va primi aceeași solidaritate de la vecinii săi”, este concluzia fostului diplomat.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Valentin Naumescu
Valentin Naumescu
Valentin Naumescu este profesor de relaţii internaţionale la Facultatea de Studii Europene a Universităţii Babeş-Bolyai Cluj şi preşedintele think tankului Iniţiativa pentru Cultură Democratică Europeană (ICDE). A fost secretar de stat în Ministerul Afacerilor Externe (2005-2007) şi consul general al României la Toronto (2008-2012).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

O altfel de cenzură: propaganda, partidele și presa | Deutsche Welle 

O altfel de cenzură: propaganda, partidele și presa. Credibilitatea...

Vizitele externe ale domnului Marcel Ciolacu și promovarea intereselor cetățeanului român

Primul ministru Marcel Ciolacu a efectuat vizite în două...

Prizonieri ai zilelor de ieri

Prizonieri ai zilelor de ieri. Lucrurile din jurul nostru...

Cîrstoiu stop. Când șmecheria din piață nu merge și în politică

Cîrstoiu stop. Am fost convins că PSD și PNL...