Seceta a redus drastic producţia de miere în județul Hunedoara. Unii apicultori au pierderi de 50%

Data:

Seceta prelungită din acest a influenţat negativ producţia de miere obţinută de apicultorii din judeţul Hunedoara, în unele cazuri pierderile ajungând până la 50% din ceea ce se realiza într-un an normal, potrivit estimărilor Asociaţiei Crescătorilor de Albine (ACA) Hunedoara.

„Seceta din acest an a influenţat culesul albinelor şi s-a reflectat asupra producţiei de miere. Producţia de miere s-a diminuat, este foarte greu de spus exact cu cât, dar apreciez că la unii apicultori cantitatea de miere a scăzut chiar şi cu 50%. La distanţe de câteva zeci de kilometri, unii apicultori au obţinut ceva miere, iar alţii nu au făcut nimic. Este foarte greu de dat o cifră reală, dar, în linii mari, cam ştim şi la această valoare ajungem”, a declarat, joi, pentru Agerpres, vicepreşedintele ACA Hunedoara, Tiberiu Korb.

Potrivit acestuia, primele probleme au apărut la producţia de miere de salcâm, unde cantităţile obţinute au fost slabe, apicultorii care nu au mers în pastoral înregistrând cele mai mari pierderi. Dificultăţi au fost şi la culesul în zona de munte, din cauza urşilor, dar şi cel de la floarea soarelui, unde producţia a fost mică în zonele fără ploaie.

„La culesul pentru mierea de tei – în Hunedoara pe Valea Mureşului, iar în Caraş Severin în zona Bocşa – doar cei care au mers în zona Bocşa au reuşit să obţină ceva miere. La munte, apicultorii nu mai prea merg de frica urşilor şi a drumurilor proaste. Sunt vreo doi care au realizat ceva, în rest nu a făcut nimeni, nimic. Culesul principal, la floarea soarelui, unde se făceau producţii destul de mari, (…) apicultorii care au nimerit în zone în care nu a plouat defel abia au reuşit să-şi asigure mâncarea pentru iarnă la stupi”, a arătat Tiberiu Korb.

Citește și: Plătește salvamarul

În opinia vicepreşedintelui ACA Hunedoara, pentru ca activitatea din apicultură să poată continua în condiţii normale în cursul anului viitor, este nevoie de ajutorul statului prin aşa-numitele ajutoare de minimis acordate pe familia de albine, după modelul anului trecut.

„Ca o concluzie, cheltuielile cu pastoralul nu reuşesc să fie acoperite de veniturile din producţia de miere. Acolo este problema principală. Sunt mulţi apicultori care sunt pe minus. Am sesizat instituţiile abilitate ale statului pentru acordarea, şi în acest an, a unui ajutor de minimis de 25-30 de lei pe familie de albine. Ar fi foarte bine-venit. Aşteptăm să vedem ce se va întâmpla, în viitor”, a spus Tiberiu Korb.

El a atras atenţia apicultorilor că, din cauza schimbării climei şi secetei, culesul s-a încheiat cu o lună mai devreme. Din acest motiv, spune specialistul, trebuie începute hrănirile de stimulare, în cantităţi mici, pentru ca matca să depună ouă în continuare şi să poată fi pregătit stupul pentru iarnă. De asemenea, nu trebuie neglijate tratamentele împotriva dăunătorilor.

Citește și: INTERVIU Majoritatea părinților nu au au avut parte de educație sexuală corectă

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(Sursa foto: pexels.com)

PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Cum și cât puteți beneficia de servicii gratuite de îngrijire la domiciliu

Dacă sunteți asigurați și aveți probleme de sănătate care...

Jurnalista Emilia Șercan: Demisia lui Sorin Cîmpeanu ar trebui urmată de retragerea prevederilor controversate din Legile Educației

Jurnalista Emilia Șercan afirmă în interviul pentru Europa Liberă că acest moment al demisiei lui Sorin Cîmpeanu ar trebui folosit de clasa politică și de președintele Klaus Iohannis, creatorul proiectului „România Educată”, drept unul de reașezare a criteriilor de integritate și competență într-o funcție publică.

CLASIC_#LaServaPadronaRocks

Nu știu dacă e prima operă pusă în scenă...