Senatul a făcut un pas înapoi în ceea ce privește desființarea ONG-urilor

Data:

Un proiect de lege care ar permite statului să desființeze cu ușurință o organizație neguvernamentală dacă nu respectă o prevedere care în momentul de față este imposibil de respectat a fost retrasă de pe ordinea de zi a Senatului și trimisă spre reevaluare către Comisia Juridică, după ce proiectul a stârnit nemulțumirea societății civile.

Actul normativ, inițiat de senatorii PNL Daniel Fenechiu și Cristian Niculescu-Țâgârlaș, limitează dreptul ONG-urilor de a contesta în instanță proiecte de interes public sau imobiliare.

Pentru a putea face acest lucru, organizațiile neguvernamentale vor trebui să depună o garanție de 1% din valoarea investiției, „dar nu mai mult de 50.000 de lei”. O sumă care nici o ONG din România nu dispune.

Proiectul a fost retrimis spre Comisia Juridică

În ședința de astăzi din Senat, senatoarea PNL Nicoleta Pauliuc a făcut o solicitare de retrimitere a acestui proiect de lege.

Citește și: Legea care împiedică ONG-urile să conteste proiecte imobiliare controversate, aproape de aprobare în Senat

„Am o solicitare de retrimitere la Comisie a punctului 4 pe ordinea de zi, L857. Am avut o discuție cu inițiatorul, domnul Daniel Fenechiu și dorește să facă anumite modificări la textul de lege și în acest sens vă solicit să fiți de acord pentru o săptămână de zile retrimiterea la Comisie”.

Propunerea senatoarei PNL a fost supusă la vot și a primit 80 de voturi „pentru” dintr-un total de 81 de senatori prezenți și o abținere. Prin urmare, proiectul de lege care limitează ONG-urile urmează să fie reevaluat.

O cerere spre retrimitere a acestei inițiative legislative a fost făcută și în urmă cu două zile de către senatorul USR Radu-Mihai Mihail.

„Avem o cerere de retrimitere pentru L857 pe 2022. Este inițiativa care, din păcate, a trecut de Comisie și are și raport, care blochează inițiativa cetățenească. Nu mai permite societăților civile să intervină în procese pentru a sprijini cauze de interes public.

Considerăm că acest atac la statul de drept nu trebuie să se întâmple și am vrea să dăm posibilitatea reparării acestei mari greșeli care va distruge ceea ce aduc ca valoare adăugată organizațiile neguvernamentale în lupta cu abuzurile, mai ales în domeniul imobiliar. Rugămintea este să supuneți la vor retrimiterea la Comisie pentru două săptămâni la L857”, a declarat senatorul USR în ședința de luni.

În urma votului cererea lui Radu-Mihai Mihail a primit 61 de voturi „contra” și doar 31 „pentru” din numărul total de 94 de senatori prezenți la acea ședință.

Ce prevede proiectul de lege

Această iniviativă a celor de la PNL nu doar că restricționrază dreptrul ONG-urilor de a da în judecată anumite proiecte de interes public și imobiliare, dar crează și un cadru legal prin care „orice persoană interesată” poate cere desfințarea acestor asociații.

Acest amendament a fost adăugat tot de Daniel Fenechiu și prevede că „asociațiile au obligația înființării și menținerii unor registre care să evidențieze veniturile obținute din sponsorizări, precum și veniturile realizate din redirecționarea cotei de 3,5% din impozitul pe venit, pentru anul fiscal anterior încheiat”.

ONG-urile, asociațiile și fundațiile vor trebui să cuprindă în aceste registre denumirea persoanei care a sponsorizat asociația sau a redirecționat cota de 3,5% din impozit pe venit, cuantumul total al veniturilor realizate din sponsorizări sau din redirecționarea cotei de 3,5% din impozit, defalcat pe fiecare persoană și data încheierii fiecărui contract de sponsorizare.

Informațiile despre care vorbește amendamentul sunt deținute, deja, de către ANAF, căci doar prin această instituție a statului au loc redirecționările din impozit. Și tot ANAF este cel care trimite banii către ONG-uri.

În plus, registrul ar fi imposibil de completat de către o ONG deoarece acestea nu dețin date despre persoanele de la care le vin efectiv banii din redirecționarea de impozit.

Daniel Fenechiu explică de ce a introdus acest amendament

PRESShub, publicație deținută de un ONG, l-a contactat pe Daniel Fenechiu, inițiatorul proiectului și cel care a adăugat acest amendament pentru a explica cum se așteaptă ca acest registru să fie realizat.

Acesta a spus că este un amendament pe care l-ar fi preluat dintr-o propunere USR și pe care l-a adăugat pe motiv de transparență.

Citește și: Cum justifică senatorul Fenechiu amendamentul care va desființa ONG-uri. „ANAF să arate de unde vin banii”

„ANAF va trebui să menționeze și datele persoanei când banii sunt virați în cont. ANAF trebuie să arate de unde vin banii sau să ne spună cu nu poate și atunci intervenim.

Noi credem că se poate. Este și o formă de a verifica.

Eu donez 3,5% asociației dumneavoastră și vă spun că am donat, dacă banii nu ajung care este forma mea de control legată faptul că am donat banii dacă asociația dumneavoastră nu poate verifica că banii mei au ajuns la dumneavoastră”, a mai zis Daniel Fenechiu.

Senatorul a mai spus și că banii trebuie trecuți în registru în momentul în care suma ajunge în contul firmei, și nu în momentul în care o persoană a făcut transferul.

Expunerea de motive

Parlamentarii Daniel Fenechiu și Cristian Niculescu-Țâgârlaș, care au inițiat proiectul, susțin, în expunerea de motive, că au propus acest act normativ pentru „responsabilizarea organizaţiilor nonguvemamentale pentru acţiunile introduse în justiţie şi limitarea, pentru viitor, a numărului acţiunilor introduse cu rea-credinţă”.

Mai mult, Fenechiu și Tâgârlaș dau vina pe ONG-uri pentru că România nu are mai mulți kilometri de autostradă

„Un ONG poate ataca proiecte majore de infrastructură, în valoare de miliarde de euro, sau mari proiecte imobiliare, plătind taxe derizorii: 20 de lei pentru acţiunea de suspendare şi 50 de lei pentru acţiunea de anulare a unui act administrativ.

Acesta fiind unul din motivele pentru care România nu are autostrăzile pe care ar fi trebuit să le aibă în acest moment, precum şi unul din motivele pentru hidrocentrale finalizate în procent de 90% nu au mai putut fi date în folosinţă.

Astfel, se produc grave prejudicii interesului public prin privarea de servicii esențiale unei societăți modeme și dezvoltate, prejudicii produse bugetului de stat, precum și celorlalte ramuri ale economiei pe orizontală”, afirmă cei doi în expunerea de motive.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Bianca Iosef
Bianca Iosef
Bianca Iosef a terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București în anul 2022. A început să lucreze ca jurnalist încă din timpul facultății și este interesată să evolueze cât mai mult în acest domeniu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Firma care trebuia să păzească Complexul Energetic Valea Jiului a plecat

Firma care trebuia să păzească Complexul Energetic Valea Jiului...

Magazinele nu vor fi închise în weekend. Decizia lui Ciolacu

Magazinele nu vor fi închise în weekend, a declarat...