Siegfried Mureșan, în plenul Parlamentului European: Cerem Consiliului UE să accepte fără întârziere România și Bulgaria în spațiul Schengen

Data:

Vicepreședintele PPE, europarlamentarul liberal Siegfried Mureșan, a declarat miecuri, în plenul Parlamentului European reunit la Strasbourg, că solicită Consiliului Uniunii Europene să accepte ”fără întârziere România și Bulgaria în spațiul Schengen”.

Europarlamentarul a mai spus că de intrarea celor două țări în Schengen vor beneficia nu doar cetățenii români și bulgari,  dar vor avea de câștigat oamenii și întreprinderile din toată Uniunea Europeană ”pentru că toți cetățenii europeni vor putea călători mai repede, mai simplu, mai sigur”.

“Comisia Europeană confirmă din anul 2011 că România și Bulgaria îndeplinesc toate condițiile. De aceea cerem Consiliului Uniunii Europene să-și îndeplinească obligația, să accepte fără întârziere Bulgaria și România în spațiul Schengen”, a susținut Siegfried Mureșan.

Puteți citi mai jos discursul integral al europarlamentarului român în plenul Parlamentului European.

“Anul acesta, de la începutul invaziei forțelor armate ruse în Ucraina, România a găzduit peste 1 milion de refugiați ucraineni.

Am dovedit că putem securiza frontiera de est a Uniunii Europene în cele mai dificile condiții. Spun clar și răspicat: România poate securiza o frontieră a zonei Schengen în orice condiții.

Munca efectuată în acest an de polițiștii de frontieră din România, de autoritățile din România, deschiderea, implicarea cetățenilor români, a miilor de voluntari, toate acestea au ajutat la stabilizarea situației la frontiera de est a Uniunii Europene. Am făcut acest lucru în interesul și în folosul întregii Uniuni Europene.

Includerea României și Bulgariei în zona Schengen va face toată Uniunea Europeană mai sigură, va face toată zona Schengen mai sigură.

Așa cum anul acesta am acceptat Finlanda și Suedia în NATO pentru a deveni cu toții mai siguri, la fel cerem ca România și Bulgaria să fie incluse în zona Schengen pentru ca toată Uniunea Europeană să fie mai sigură.

Vor avea de câștigat în primul rând, da, cetățenii din România și Bulgaria, companiile din România și Bulgaria, dar vor avea de câștigat oamenii și întreprinderile din toată Uniunea Europeană pentru că toți cetățenii europeni vor putea călători mai repede, mai simplu, mai sigur. Toate companiile europene se vor putea mișca mai rapid fără întârzierile de la frontieră.

Comisia Europeană confirmă din anul 2011 că România și Bulgaria îndeplinesc toate condițiile.

De aceea cerem Consiliului Uniunii Europene să-și îndeplinească obligația, să accepte fără întârziere Bulgaria și România în spațiul Schengen.

Uniunea Europeană este puternică atunci când este unită. Vă cer și acum să dăm dovadă de unitate și să întărim Uniunea Europeană.”

Citește și: Frauda academică, un mod de viață

Președintele Grupului PPE, Manfred Weber: „Locul României și Bulgariei este în Schengen”

Președintele Grupului PPE din Parlamentul European, Manfred Weber, a declarat miercuri, în plenul Parlamentului European, că locul României și Bulgariei este în Schengen. Manfred Weber a solicitat Consiliului UE “să acorde în sfârșit Bulgariei și României accesul pe care îl merită”.

Intervenția completă a președintelui Grupului PPE:

„Schengen este într-adevăr o poveste de mare succes pentru Europa. A dărâmat bariere, a apropiat cetățenii europeni și a consolidat economia noastră europeană.

În cazul Bulgariei și României, avem două state membre UE care îndeplinesc toate condițiile pentru a adera la acest spațiu. Sunt pregătite pentru Schengen, dar încă așteaptă undă verde din partea Consiliului din 2011.

11 ani fără niciun progres. Acest lucru este pur și simplu inacceptabil.

Noi, ca PPE, la fel ca toate partidele din acest Parlament, sprijinim ferm România și Bulgaria în a deveni membre ale spațiului Schengen și am luptat întotdeauna, ca PPE, pentru acest efort.

Locul României și Bulgariei este în Schengen, mai ales acum când ne confruntăm cu multe provocări umanitare și de securitate la granițele UE.

Pentru noi, nu există europeni de clasa întâi și a doua. Nu există motive obiective pentru a refuza Bulgariei și României acest acces.

Au făcut toți pașii necesari și permiteți-mi să-i asigur pe prietenii noștri din Sofia și București: aveți sprijinul nostru deplin, al PPE. Locul vostru este în Schengen.

Solicităm Consiliului să acorde în sfârșit Bulgariei și României accesul pe care îl merită.

Războiul, în mod particular, este din nou un test pentru noi, să vedem dacă putem întări solidaritatea noastră. Iar această extindere a Schengen este un test.

Anii de așteptare trebuie să se încheie. Nu mai avem nevoie de scuze, ci de acțiuni. Odată cu aderarea celor două țări la Schengen, ne putem proteja mai bine frontierele externe și putem consolida întreg spațiul Schengen.

 Să continuăm povestea de succes Schengen alături de Bulgaria și România. Să o facem acum.”

Citește și: Dan Dungaciu a câștigat șefia unui institut al Academiei Române, după ce a concurat singur. De două ori

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Medici stomatologi de elită folosesc materiale sanitare cumpărate „la negru”, din surse neclare

Medici stomatologi de elită folosesc materiale sanitare cumpărate „la...

Cătălin Cîrstoiu despre retragerea candidaturii: „Un medic nu abandonează niciodată”

Cătălin Cîrstoiu despre retragerea candidaturii pentru Primăria Bucureștiului: „Nu...

Cum afectează decizia PSD-PNL candidaturile lui Nicușor Dan și al lui Piedone

Cum afectează decizia PSD-PNL de a-l retrage pe Cîrstoiu...

Urmează o retragere a lui Piedone în favoarea Gabrielei Firea? | Aktual24

Urmează o retragere a lui Piedone în favoarea Gabrielei...